Cuma, Ağustos 29, 2008

Nur icinde yat.


Son Yerine

Zulmün her türlüsü
Kötü kardeşler
Hiçbiri
İnsana göre değil
Ağaç dikmek sabahları uyanmak iyi
İyi hayvanlara bakmak çiçekleri sulamak
Rahatsalar uyuyan insanların soluğunu dinlemek iyi
İyi hürlüğü düşünmek
Yaşamak onun için
Bütün gün çalışmak onun için iyi
Bütün çocukların uyuyuşu uyanışı iyi
Zulmün her türlüsü kötü.



İlhan Berk

Saygılarla.

Salı, Ağustos 26, 2008

SIRT ÇANTALARI


Bir tatili daha arkada bıraktik.Kısa bir zaman sonra gene okullu oluyoruz.
Gene okullu oluyoruz demekle ebeveynlerde en az çocukları kadar yeni eğitim yılının heyecanı yaşamaktadır.Onlarla birlikte eğitim yıllarından kalan bilgilerini,anılarını tazelemektedir.
Bu Cumartesi günü bende torunumla o heyecanı tekrar yaşıyacağım.
Sizlerle bu gün her sene önümüze konulan bir konu hakkında yapmış olduğum bir araştırmayı paylaşacağım.
"Okul Sırt Çantaları" çocuklarımızın sıhhati ile oynıyan bu ağır sırt çantaları !!!
Saarbrücken araştırma gurubu bu konudaki mitos haline gelen korkuya noktayı koydular.
Hatta bu ağar çantaların çocukların sıhhati ile oynamakta olmadığını faydalarının bile olduğunu söylemektedirler.Böylelikle çocukların kaslarının çalıştığını iddia etmektedirler.
Yaşadığım ülke Almaya'da her yeni okul başlangıcında Sağlık Bakanlığı,Sağlık Sigorta Kurumları,TÜV "Teknik araştırma merkezi" bu sırt çantaları hakkında aileleri uyarmaktadır.DIN formları hakkında bilgi vermektedirler.Sırt çantalarının agarlıkları çocuklarımızın vücud agarlığının % 10'nu geçmemesi için uyarmaktadırlar.
Bu durumun doğru olmadığını Uni Saarbrücken Tıp uzmanları söylemektedirler.
Ünüversitenin "Çocuk araştırma timi" yapmış oldukları araştırma ve incelemelerde şimdiye kadar Tıbbi ve Teknik yönünde bir incelemenin olmadığı şimdiye kadar sadece
tahmini bir tezden ileri gitmediğini tesbit etmişler.
Orthopedi, Neurolog, Humanbiolog, Spor araştırma uzmanları ve Physiotherapatlardan oluşan bir gurup yapmış oldukları çalışmalar neticesinde ağır sırt çantalarının çocukların sırt bölümlerde her hangi bir rahatsızlığa yol açmadığını tesbit etmişlerdir.

60 çocuk üzerinde yapmış oldukları testlerde bu ağır çantaları bozuk okul yolunda 15 dakika zaman dilimi üzerinde taşıyan çocukların vücudlarında her hangi deformeye rastlamadıkları gibi aksine karın ve sırt kaslarının kuvvetlendiği tesbit edilmişdir.

Omurganın çanta ağırlığı vücud ağırlığının üç de bir oranında olduğu taktirde değerlendiribileceğini söylemektedirler.Bu ağırlıkdan sonra omurganın yeni bir forma girme olasılığı ortaya çıkmaktadır.Bu durum karşısında bile sağlıklı bir omurgaya sahip çocuğun kısa bir zaman içersinde deforme olması imkansız olarak görülmektedir.
Kısa bir zaman dilimi içinde olduğu taktirde bunun çocuğun kaslarının çalışmasında büyük bir faydası olduğu da görülmüşdür.

Yapılan bir başka araştırmada da her iki çocukdan bir tanesinin karın ve sırt kaslarının zayıf olduğu da bilinen bir gerçek olarak gözler önüne serilmektedir.Bu durumda çocukların uzun bir süre dik durabilmesinin imkansızlaştırmaktadır.

Dikkat edilecek konum; eğer ağır çantaları taşımak zorunluluğu karşısında, vücud agarlığının üçde birlik oranını geçmemesi ve bu taşıma süreside 15 dakika üzerinde olmamasına özen gösterilmelidir.

Sağlık dolu yeni eğitim yılı dileği ile.
Saygılar.

Cuma, Ağustos 22, 2008

YAZISIZ


Ne Kalkani !!!

Salı, Ağustos 19, 2008

YAZISIZ ....


Cumartesi, Ağustos 09, 2008

YAZISIZ....




Cumartesi, Ağustos 02, 2008

SENELER BIRBIRINI KOVALIYOR..