Yukarda ki basligi okuyunca insana sanki bir kac harf eksigi gibi geliyor.Aksine
hayir esasinda iki ayri bir kelime.Bizlere ayri anlamlar vermek istiyor.Bu iki kelimenin ne manaya geldigini hepimiz biliyoruz.Benim anlatmak istedigim ise bizler icin büyük manevi deger tasiyan günler olan Bayramlari acili günlere cevirme gayreti.O mutlu günlere kendimizi
Kurban vermemiz .Bir yakinimiz, bir arkadasimiz.Icimizin sizladigi herhangi bir kisi.Iste hakiki Kurban kelimesini o anda taniyor, yasiyoruz.Neseler o ulvi anlarimiz bir anda sönüyor.Asagida göreceginiz.
Bilanco hakikatleri ,bizlerin gözleri önüne seriyor.Aci ama gercek.Kelimenin kelimeye üstünlügü
BAYRAM veya
KURBAN ; Nese ve mutlugun aciya ve yasa dönüsü.Peki bunu önlemek elimizdemi?..Saniyorum evet, belki tamamen önliyemesek bile en düsük seviyelere, rakkamlara düsürebiliriz.Biraz kendimizi tanimak biraz fizik kanunlarina uymak.Biraz hos görü.Kurallarin anlayisi.Herseyden önce bilincimizin "Direksiyon basinda Alkollü olmamak"acik olmasi.
Uzun tatillerde kaza bilançosu ağırEmniyet Genel Müdürlüğü’nün 9 yıllık istatistikleri, uzun bayram tatillerinde trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanma oranlarının yaklaşık 2 kat arttığını ortaya koydu.
1998 yılından bugüne geçen 9 yılda kurban bayramı tatillerinde meydana gelen 853 trafik kazasında bin 191 kişi yaşamını yitirirken 2 bin 51 kişi yaralandı. 9 günlük bayram tatillerinde günde ortalama 21 kişi hayatını kaybetti, 31 kişi yaralandı.
Acaba bunu okudugumuz zaman her hangi bir istatislik olarak mi görüyoruz.Yoksa bu rakkamlarin icinde olabilirdik diyebiliyormuyuz.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığının resmi internet sitesinde, son 9 yılda kutlanan 68 günlük Kurban Bayramı tatillerinde meydana gelen trafik kazalarına dair istatistiklere yer verildi. Buna göre, 9 gün olarak ilan edilen kurban bayramlarında meydana gelen trafik kazaları ile kazalardaki ölüm ve yaralanma sayılarının, 4-5 gün olarak kutlanan bayram tatillerine oranla ortalama iki kat arttığı dikkat çekti. Söz konusu döneme ait istatistiklere göre, uzun bayram tatillerinde günde ortalama 21 kişi yaşamını yitirirken, 31 kişi de yaralandı.
Bu durumda cok enteresan acaba neden diye düsünmemiz gerekiyormu ?...Geçen Kurban Bayramı tatilinde meydana gelen trafik kazalarının, en son 9 gün olarak ilan edilen 2003’teki Kurban Bayramı tatili kazaları ile mukayese edildiği istatistiklere göre, ölümlü kaza sayısında yüzde 3.6, ölü sayısında yüzde 4.4, yaralı sayısında ise yüzde 29 oranında azalma meydana geldi. İstatistiklere göre, kazalarda meydana gelen ölüm ve yaralanma olayları, şehirler arası yollarda daha fazla.
41-45 YAŞ GRUBU DAHA FAZLA KAZA YAPTI
Geçen Kurban Bayramında gerçekleşen kazaların sebeplerini, oluş zamanlarını, kaza türlerini ve sürücülerin durumlarını da inceleyen emniyet yetkilileri, 07-15 Ocak 2006 tarihleri arasında meydana gelen 80 kazada 109 kişinin öldüğünü, 179 kişinin de yaralandığını ifade ettiler.
Yerleşim yerinde gerçekleşen 44 ölümlü kazada 47 kişinin öldüğünü, yerleşim yeri dışında meydana gelen 36 kazada ise 62 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten yetkililer, 9 günlük tatilin başlangıç gününe denk gelen ikinci gününde 29, birinci günüde 18, altıncı gününde 15 ve arefe gününde de 13 kişinin hayatını kaybettiğini vurguladılar.
E ve B sınıfı ehliyetleri bulunan sürücülerin daha fazla kazaya karıştığı da belirtilirken, kazaya karışan sürücülerin yaş durumunu da değerlendiren yetkililer, 41-45 arası yaş grubunun 22, 31-35 arası yaş grubunun 17, 18-25 arası yaş grubunun ise 14 kazaya karıştığını kaydettiler.
“POLİS NE YAPSIN?”
Kurban Bayramı öncesinde alınacak güvenlik önlemleri ile ilgili trafik sorununun çözüm yollarını değerlendiren trafikten sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü ise öncelikle trafik sorununun önemli ölçüde azaltılabilmesi için yolcu ve eşya taşımacılığında kara yolunun yanı sıra deniz ve hava yolları ile raylı sistemlerin kullanılması gerektiğini vurguladı.
Trafik güvenliğini sağlamanın, sadece polisin görevi olmaması gerektiğini ve kazaların sadece denetimlerle engellenemeyeceğini ifade eden Gülcü, trafik sorununun çözümünde polisin rolünün denetimden ibaret olduğunu ve denetim yüzde 100 sağlansa dahi kazaların ancak yüzde 15’inin engellenebileceğini kaydetti. Gülcü, “Zira denetim, daha ziyade sonuçtur. Halbuki sebepler eğitim, mühendislik sağlık ve motorlu araç teknolojisi yerinde duruyorsa, neticeyi etkileyebilmek bir hayli kısıtlıdır.” diye konuştu. Denetimlerin, “özü itibariyle insan ilişkisi” olduğunu ifade eden Gülcü, bu ilişkide “kararlılığın kabalık, nezaketin ise ihlalin görmezden gelinmesi” anlamını taşımayacağını, denetimin, bir yönüyle de uygulamalı bir eğitim olduğunu söyledi.
“Giden can, yaralanan sakatlanan insan bizim insanımız, ortaya çıkan zarar milli servetimizdir. Sabırla, kararlılıkla, nezaketle anlatmaya devam edeceğiz” diyen Gülcü, Kurban bayramı ve yılbaşı tatilinde kendisi ile birlikte tüm rütbeli personelin görevi başında olacağını kaydetti.
“TRAFİK DENİNCE HERKES KONUŞUYOR”Trafik konusunda çeşitli kurumların fikir belirttiğini de hatırlatan Gülcü, “Trafik denilince herkes konuşuyor, biliyorum. Ama sokağa gelince polisten başkası da gözükmüyor. İşin zorluğu, yorgunluğu, stresi, açıkça ortada... Trafik güvenliğini sağlarken hayatını kaybeden meslektaşlarımızı da hatırlıyoruz. Bütün bunların karşısında bir kişinin bile hayatı kurtulursa yapılanlar hedefine ulaşmış olacaktır.” dedi.
Trafik polislerini de uyaran Gülcü, denetimlerin sürücünün aracında tamamlanmasını ve kesinlikle sürücünün ekip otosuna davet edilmemesini istedi.
Kurban Bayramının yılbaşı tatili ile birlikte kutlanacağını da hatırlatan Gülcü, sürücülerin alkollü olarak araç kullanmaması ve aşırı hız yapmaması gerektiğini söyledi. Gülcü, vatandaşların araçları yerine toplu taşıma araçlarını da tercih etmelerinin, kaza sayılarını azaltacağını belirtti.
Sevgili dostlarim Bayrami Kurban'a cevirip cevirmemek gene bizlerin elinde.Bu güzel
günleri huzur ve mutluluk icinde gecirmege hazirlandigimiz bu günlerde; bir noktadan bir noktaya yapacagimiz yolculuklarda bilincli ve müsterek hareket edersek rakkamlari
en ufak sayilarda kalmasini sagliyacagimiza inaniyorum.
Trafik Canavari yoktur.Bir düzenin adi vardir.Ulasim adi altinda ona
Trafik deriz.O düzene kaos getiren gene bizler, yaptigimiz her hatada ya
Canavar ya da
Kurban oluruz.
Yola cikacaginiz zaman Hayatin ne kadar güzel oldugunu unutmayin.Bir an icin bir ömürü yok etmeyin.Yola cikacak olan bütün Dostlarima hayirli yolculuklar.
Saygilarla.
1 yorum:
Erdil Baba, giriş cümlesindeki tespitin vuruculuğunun farkındasın değil mi ?
Süper yani.
Kurban bayramı ve trafik kazaları.
Akılda kalması için oldukça güzel bir yöntem.
Tebrikler :)
Yorum Gönder