Dün küresel ısınma ile ilgili dünya, konserlerle ses duyurmaya çalıştı.
Ya aynanın öteki yüzü ?
Çevre kirliliği toplu ölümlere yol açmakda.
Çin'de Endüstürü atılımı kontrolden çıkmış durumda.Yarım Milyon insan senede hava ve su kirliliği nedeni ile hayatını kaybetmekde.
Ölüm nedenleri ve sayısı hakkında Pekin tam bir açıklamadan kaçınmaktadır.
Çin'deki çevre kirliliği için alınan tedbirler netice vermemektedir.Bu durum karşısında Çin halkı büyük bir diyet ödemektedir.Dünya Bankası'nın yapmış olduğu çalışma neticesinde ölüm sayısının yıllık 460,000 bin olduğunu söylemektedir.
Bu gün Çin cöp batağına saplanmış durumdadır.
Kanser hastalığı bu gün milyonlara ulaşmıştır.
10 bölgede kirlilik nedeni ile açlık sınırına ulaşmış,sel felaketleri, harpler,fabrika atıklari ile kirlenen sular. Dünya daki kirlilik batağına düsmüş 20 şehirden 16 tısı Çin de bulunmaktadır.
Gittikçe büyüyen çevre kirliliği 2006 senesinde şehirlerde kanser artışlarının % 20 fazlalaşması ile 350,000 ,400,000 bin ölüme sebep olmuşdur.Buna hava kirliliği de eklenince ölümlerin çok daha yüksek rakkamlara ulaşacağı tahmin edilmektedir.
Çevre kirliliği nedeni ile karşılaşılan zararın mali olarak 400 milyar dolara ulaşdığı bunun da ülkenin % 10 bürüt kazancına tekabül ettiğidir.Çin'deki baş döndürücü büyüme Devlet yöneticelerinin gözüne batan bir diken olmuşdur.Bu gün "Financial Times" ın yapmış olduğu raporlardan Çin'e ait olan bölümünün silinmesini ve yayınlanmamasını istemektedir.Yoksa halk arasında ölüm raporlarının huzursuzluğa neden olacağını söylemektedirler.Yöneticiler Dünya bankasını bu yüzden sıkıştırmaktadırlar.
Bugün Çin'in sağlık bakanlığı bölge ve şehirlere göre dağılan kirlilik ve ölüm raporlarını almış durumdadır.Bu raporlar Çin hükümeti ve Dünya bankası nın senelere dayanan çalışmaları neticesinde ortaya çıkmışdır.
Bu durum yaşıyan halkdan saklanmakda, resmii bir açıklamakdan kaçınılmaktadır.Yoksa sosyal bir kaosa sürüklenebileceği denilmektedir.Bu gün kirliliğe neden olan endüstri fabrikaların kapatılması hava kirlenmesine neden olan otomobillerin kontrol altına alınması gibi çareler aramaktadır.
Bu baş döndürücü endüstri yükselmesi içinde olan Çin bu durum karşısında ne kadar başarılı olabilecek.
Bu durumda küresel ısınma ile mücadelede ne kadar bir çaba göstereceği bilinmezler içinde kalmaktadır.
Eğer yukarda yıllık kayıplar göz önüne alınacak olursak,dünya küresel ısınma ve çevre kirliliği mücadelesinde karşımıza milyarlık bir Çin problemi çıkacakdır.
Saygılarla.
4 yorum:
Çin kocaman bir başarı fiyaskosu. Başarı örtüsünün ucunu nereden kaldırsan pis koku yayıyor. Sadece kendilerine de değil zararları. Her yerimizi saran Çin malları hepimizi/dünyayı açıkça tehdit ediyor. Oyuncakların plastiği, züccaciyenin boyası veya her neyse her taraftan zehir alarmı veriyorlar. Eeeee, ne olacak? Önüne geçilebilir mi ki? Bence dünyayı/dünyalıyı sardı bu furya. Açgözlü üreticiler paranın tadını aldı, taşındı çoktan Çin'e, kurdu imalathaneleri/fabrikaları. Fakir insan memnun, gösterişli malları ucuza alıp oturuyor.
Haaaa ha, şimdi Baver'le yazışmanızı okudum. En tehlikeli pil torpil mi Baver?
Oya kardesim Cin ve cevresi patlamaya hazir bir yanardag.Su anda sadece eisberg'in "buz adasi"
görünen kismi.Bazen düsünüyorumda en sansli nesilmiyiz ne ?
Ya bizden sonra gelecek nesil !...
Bir yerde bomba patliyor 50 kisi ölüyor.Bangir bangir haber.Bir yerde o bomba ses vermiyor adi ekonomi mi desem adini sizler koyun.Ölü sayisi yarim milyon o dabilinen.
Sevgilerle.
Cevap hakki Baver'in...
Hi hi hi
Yorum Gönder