Gökyüzüne baktığımız zaman orada bir hareketlilik görebiliriz.
Bir telaş vardır. Göç zamanı gelmiş, bir noktadan diğer noktaya yolculuk.
Kuşlar, daha doğrusu göçmen kuşlar,yaban ördekleri,leylekler ve bir çok cins kuşların; senede iki defa göçleridir bu.
Araştırmacılar ömürlerini vermişdir, bu göçlerin sırlarını çözebilmek için, her geçen gün yeni bir buluş, sırlar dolu göcü aydınlatmak için.
Bu gün onları gözlemek teknik araçlarla daha da kolay olmakda pal alıcılar, satalitden faydalınarak.
Göçmen kuşlar nasıl uyurlar ?
Kırlangıç kuşları Afrika "Sahara" dan Avrupa'ya kadar uçuşlarını "nonstop" sürekli bir uçuşla yapmaktadırlar.
Planör gibi hava kanalına girerek uyumaya başlıyorlar.
Tıpkı kümes hayvanlarının yaptığı gibi, beyinlerinin yarısını uykuya yatırıp bir zaman sonra diğer yarısını uykuya yatırarak bu ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.Böylelikle uyumak için inişe geçmek zorunda kalmamaktadırlar.
Göçmen kuşlar ne kadar mesafe alabilirler ?
Onun gibi hiç bir göçmen kuşu mola vermeden uçabilir.
Kıyı Çamur çulluğu 100 saat durmadan uçabilmektedir.Buda onun Tazmanya'dan Kuzey Sibirya'ya kadar uçabildiğini göstermektedir.Eğer bunu ölçü olarak verecek olursak 10 000 Kilometre olduğunu görebiliriz.Bu arada Kuzey Sumrusu ise ufak molalar ile bir etapda 30 ila 50 bin kilometreyi yapabilmektedir.Eğer dünya çevresinin 40 bin kilometre olduğu göz önüne alırsak bu bir rekord olduğunu kabul etmemiz gerekir.Kuzey Sumru'sunun 25 sene yaşadığını hesaba katacak olursak bu göçler sayesinde yapmış olduğu uçuş kilometresini milyonlarla izah edebiliriz.
Ne kadar yüksekden uçabilirler ?İster inanın ister inanmayın ama bazıları Airbus'lardan bile yüksek uçabilmektedir.
Kırlangıçlar göç esnasında 3000 metre yükseklikde,Yaban kaz'ları ise 9000 bin metre yükseklikde,rekor ise 11 300 metre ile Rüppel Akbabasınındır.
İklim değişiklikleri ve göçmen kuşlar...
Bu gün iklim değişiklikleri de göçmen kuşların göç yerlerinde değişiklik yapmasına neden olmaktadır.Göç yeri olarak eskiden Afrikayı kullanan kücük Alamecek'ler şu anda İspanya'nin güney kıyılarını tercih etmektedir.Aynı şekilde Arı kuşlarıda Ak Deniz kıyılarını kullanmaktadır.Bazı cinsler iklim değişikliği neticesinde göç etmediği, bulunduğu yerlerde kış mevsiminin ılık geçmesi neden olmaktadır.
Büyük göçler yerine Avrupanın ılıman bölgelerinde kalmayı tercih etmektedirler.
Örneğin Fransa'nin güney kıyıları gibi.
Göçlerde enerjiyi nasıl idareli harcarlar?
Bilinen enerji kazandıran formlardan bir tanesini Leylek'lerin göçlerinde görebiliriz.
V şeklinde sıralanırlar.Başı çekenin hemen bir altındaki onun çekimine bırakır.Bu durum sıra ile devamlı yer değiştirilerek, enerji birikimini sağlarlar.Tıpkı bisiklet yarısında takımın devamlı olarak önderliği değiştirdiği gibi.Bazen bu V formu bir çok guruplardan oluşabilir o zamanda birbirleri ile iletişim kurarak karşılaşıcağı engelleri önliyebilirler.
Kücük veya büyük...
Yapılan araştırmalar şunu göstermişdir ki, küçük kuşlar daha sürratli uçmakta olduğu, buna karşılık olarak büyükler daha yavaş uçtukları görülmüşdür.Bu gün Kırlangıç kuşları 160 km/h ulaşmasına rağmen.Yaban kazları sadece 60 km/h le uçmaktadırlar.
Sosyal aile yapısı...
Göçmen kuşlar istedikleri noktaya ulaşdıkları zaman bulundukları yeri kontrol ederler; eğer orası bütün guruba hitap etmediği taktirde sosyal yapının bozulmaması için içlerinden bir gurup tekrar yollarına devam ederler. Yapılan araştırmalar neticesinde, bazen bu durumun 2000 bin kilometre olabileceği görülmüşdür.
Böylelikle yem yüzünden yeni nesilin birbirine girmemesini, sosyal yapının sağlam bir şekilde devam etmesini sağlamış olmaktadırlar.
Sizlerle beraber bu yazıda onların belkide dikkatimizi çekmiyen noktalarını paylaşdım.İlerdeki bir yazımda onların bizlere verdiği, daha doğrusu öğrettiği konuları işlemeye çalışacağım.
Saygılarla.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder