Beslenmemizde çağ açacak bir bitki :
Çocukların hayalerini süslüyen, büyüdükleri zaman bu hayalleri gerçekleştirmeye çalışanlar; şekerli yiyecekleri, sınırsız olarak yiyebilmek.Aynı zamanda bu sınırsızlığın, vücudumuza bir zararının olmaması.Bilindiği gibi şekerin fazla kilolara ve karyes "dişlerde" yol açtığı.Paraguay'da keşf edilen bu bitki bizlerin hayalini gerçeğe çevirebilir.Onun adı Stevia veya Balotu.
Paraguay'da yetişen bu ot, yerliler tarafından asırlarca bilinmekteydi.Onu yiyeceklerini tatlandırmak için kullanıyorlardı."Tatlı şans" olarak adlandırdıkları bu ot.Çocukların severek yedikleri lakritze tadımını taşıyor.İçinde sakladığı şekerimsi tadı esasında, 1887 yıllarında Moises Giacomo Bertoni keşfetmişdi.1920 yıllarına doğru yetiştirme çiftlikleri kurulmaya başladı.
Stevia bitkisinin en güzel tarafıda tansiyonu düşürdüğü,ne kadar yenilirse yensin dişlerde "kariyes" ve kalori aldırmadığıdır.
Şimdi; uzun zamandır keşfedildiği halde neden tanımıyoruz diyeceksiniz.Bunun cevabı bu otun Avrupa'da yasaklı olması, satıldığı taktirde cezaya tabii tutulması idi.
90 yıllara gelindiği zaman bu yasak yavaş yavaş kaldırılmış; buna karşılık bu otun nereden geldiği ve ne şartlarla yetiştirildiği gibi bir sürü zorlıyıcı prosüdere bağlanmışdır.
Bu gün yaşadığım ülkede senede 34,3 kilo kullanılmaktadır.Buna karşın Cola üreten firma, şekere alternatif olarak bu bitkinin patentinin 24 tanesini elinde tutmaktadır.Bu konuda daha geniş bilgiyi, gıda uzmanı M.Holly www.frestevia.de açıklamaktadır.
Şeker her zaman elimizin altındaydı.Stevia ise yalnız sağlık nedeni ile şekeri kullanamıyanlar için enteresandı."Kanser,Pankras gibi rahatsızlıklar yüzünden şekerden vaz geçenler 90 lı yıllarda onu tanıdılar.
Bu gün ise onu gıda maddeleri arasında değilde vücut temizliği ve diğer bazı maddelerin içinde katkı maddesi olarak görüyoruz.Avrupa Birliği dışında ki ülkeler hariç.
Onu en çok kullanan ülke ise bu gün Japonya'dır.1969 yıllarında sentetik şekerin
yasaklanması ile Stevia piyasada yerini aldı.% 40'lık bir oranda, bir çok gıda maddelerinin içinde yerini aldı.Balık, çıklet, dondurma, diyet çolalarda.Bu ülkelere
İsrail,Kore ve Brezilya'yı da ekleyebiliriz.Dünya da 150 Milyon insan şeker'in alternatifini kullandığı göz önüne getirlirse, değeri daha da artmaktadır.Çin bu bitkiyi yetiştiren en büyük ülke konumuna da geçmiş bulunmaktadır.
Stevia'nin daha bir çok özellikleri arasında bağışıklılık sistemimize yardımcı olduğu
için dış macunları veya gargaraların içinde de kullanılmaktadır.
İnşallah bir gün Avrapa birliğinin yasaklı zincirini kırabilir.Şeker yetiştiricilerinin kabusu olmaya devam edecektir.Kullanılmıyan tek yer bu gün itibari ile hamur işlerinde pişirilmediğidir.
Bakalım zaman bu bitki hakkında daha ne gibi yenilikleri gösterecek.
Saygılarla.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder