Beslenmede nerelerde yanlış yapıyoruz ?
Masamıza doktoru, davet edene kadarmı !!!
Baktiğımız zaman, toplumun yarısı fazla kilolardan şikayetci...
Galiba yanlış beslenmeyi pek dikkate almadığımızı gösteriyor.
Uzmanlar öyle diyor ve diyorlarkı bir kaç kilo vermek o kadarda zor bir şey değil.
Bir kaç yanlışı sizlerle paylaşalım:
Önümüze gelen çeşitleri göz önüne alacak olursak iştahımızı frenlemek pek de kolay değil.
Böyle olunca kilo almamız gayet normal.
Tükettiklerimizin başında en çok şekerli ve yağlı maddeler geliyor.Öyle olmasına rağmen kilo verebiliriz.
Tabii bu da bilinçli beslenme ile olabilir.Nerelerde yanlış yapıyoruz.
Zayıf olmak sıhhatlı olmak fikri; ilk yanlış düsünce.Tıpkı kilolu olmak hastalığı davet etmek gibi.
Yapılan diatler neticesinde kilo verenler de neticede fazla kilo alanlar kadar tehlikelerle karşı karşıyadır.
En önemli olanı ancak siz karar verebilirsiniz.Bu da beslenmeniz ile günlük hareketliliğiniz arasında dengeli bir oranti olmalıdır. Burada spor yapmanızdan bahs edilmiyor.Normal günlük yaşantınızda yapmış olduğunuz hareketler.Tıpkı yürümek,bisikletle dolaşmak veya merdiven çıkmak gibi.Böylece pozitiv bir oluşum içinde kan dolaşımınız kalbinize yardımcı olmaktasınız.Bir kaç kilolu olmanızda size bir sıkıntı vermez.Günlük normal hareketleri devamlı aldığı besinle oranlı olarak harcıyan bir kişi,kendisinden daha zayıf olmasına rağmen hareketsiz bir kişiden çok daha sıhhatlı olduğu da bir gerçektir.
Yanlışlar...
Patates bizleri kilolu yapar: yanlış . Patates her şeyden önce bizleri tok tutar, bu arada da faydalı bir besindir.İçinde Kalsium,Vitamin C,Albümin ve yaşamımız için faydalı bir çok bileşimleri taşır.Vücudumuzun dengelenmesinde çok büyük rolü vardır.Yemeklerimizin yardımcı bir parçasıdır.Tuzlu suda,ateşte pişirilerek yenildiği taktirde bizleri hem tok tutar hemde ihtiyacımız olan besinleri alabiliriz.Eğer pişirilme metodunda kızartma veya kroket yolu ile yemediğimiz taktirde.Şimdiye kadar Patates insani şişmanlatır sözünün doğru olmadığı tam aksine olduğu da bir gerçektir.
Et yenmesi şarttır;yanlış İnsan vücudu et yemeden de mükemmel bir şekilde çalışabilir.Eğer damak zevki diye ısrar ediyorsanız haftada en fazla 500 gr.la yetinmelisiniz.Hakikaten şart değildir.Hayvani besinleri süt ,yumurta,balık yolu ile alabilirsiniz.Böylece albomin,Vitamin B12 / D gibi.
Zayıflamak için iyi bir kahvaltıdan vaz geçmek;yanliş..
Tam tersi,eğer ona zaman ayırarak iyi bir kahvaltı ile güne başlarsanız, gün içinde çok daha az acıkacağınız görülecektir.Bu da öğlen ve akşam yemeklerinin ağırlığını hafifletecektir.Acıkma karşısında ara ögünleri de faydalı olacaktır.Akşam yemeğinden katti surette vaz geçilmemelidir.İyi bir kahvaltı ile 3 ögün yemeniz arada açıkma karşısında hafif bir şeyler sizlerin kilo almanıza sebep olmaz tam aksine formunuzu
korursunuz.Tek dikkat edeceğiniz konum alacağınız gıda maddeleri günlük hareketliliğiniz üzerine çıkmamasıdır.Ne kadar harcanan enerji, o kadar yemek yiyebilmenizdir.
Glikoz bizleri dinç tutar; yanlış..
Şeker her ne kadar vücudumuzdaki hücrelerin yakıtı olarak görülse,beyine sağladığı enerji diye kabul etsek de vücudumuz direk olarak ihtiyacı yoktur.Cünkü almış olduğumuz karbonhidrat besinleri şekere çevirebilmektedir.Şeker partikilleri ne kadar ufak olursa o kadar çabuk kana karışır.Bu arada durum biraz karışıkdır.Şeker partikilleri karşısında vücud büyük miktarda İnsülin üretir.Böylece bu bileşimle şeker hücrelere çok çabuk ulaşır.Hücrelerin gerekli enerji fazlalığı ise yağa dönüşür.Şeker'in düşmesi ile vücud bir sinyal verir bu da açıktığımız sinyalidir.
Demek ki şeker kana karışması ne kadar çabuk olursa açıkmamızda o kadar çabuk olmaktadır.Bu durumu yavaşlatabilmek bizim elimizdedir.Karbonhidrat besinlerde seçici olmamız gerekir.
Örnek verecek olursak siyah ekmek,makarna,prinç ve patates gibi besin maddelerinin şekere dönüşmesi uzun sürmekde olup açıkmamızın süresini de uzatabilmiş olabiliriz.Enerji dengelerine yardımcı olarak biraz fındık,bir elma veya muz dan faydalanabiliriz.
"Fast Food"ayak üstü yemekler zararlıdır; yanlış.
Çabuk ve acele yenilen yemek sıhhatli değildir.Bu gün ara yemeklerde yediğimiz bir elma bile Fast Food'a girmiyormu ? Önemli olan ne yediğimizdir.
Bu gün bol salatalı bir hamburger, yağda kızarmış patates ve sosisden çok daha az kalori taşımaktadır.Bu gün bir çok hazır yemekler de, az kalori sınıflarının içindedir.Fast Food şurada tehlikeli olmaktadır.Bilindiği gibi yediğimiz yemeğin bizler için yeterli olduğunu, yani doyduğumuzu 20 dakika sonra vermektedir.Bizler de bu zamanı ayıramadığımız taktirde, bir tabak salata veya bir hamburger yerine, bu zaman içersinde devamlı yiyerek o sinyali alana kadar yeriz.Böylece istenilenin üzerinde besin alarak kiloları bir taraflarımıza dağıtırız.
Bio-besinler sıhhatlidir;yanlış.
Sıhhatli beslenme bio veya normal olarak değerlendiremeyiz.Esas olan ister bio alalım istersek normal alalım bu besinlerin taşıdıkları enerji faktörleridir.
Neden bio ? Eğer bu yolu seçtiğimiz taktirde çevreyi korumuş oluruz.Cünkü bio tarımcılık da kimyevi gübre ve yabani otlara karşı kullanılan Pestizide kullanılmaz.
Bu da çevre konumunda büyük rol oynamaktadır.Dikkat edilmesi gereken bir konuda bio tahılların bazı çeşitlerinde una dönüşüm sırasında bazı önemli faktörlerin kaybolduğuda görülmüşdür.Büyük bir gerçeğide göz önünde tutmamız gerekir ki bu da şeker hastalığı ve Kanser rahatsızlıklarında bu besinleri kullananlardan sonra gerileme görülmektedir.
Ölcülü alınan Alkol sıhhatlidir;yanlış..
Şimdiye kadar yapılan çalışmalar az miktarda olsa alınan alkolün vücuda faydalı olduğu kanıtlan-mamıştır.Biraz şarap; kan dolaşımı ve kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği söylentisi gibi.Yapılan bütün çalışmalar bunun doğru olmadığını göstermektedir.Bu gün alkol zevk verici bir sıvıdan ileri gitmemişdir.Az miktarda alınması veya çukolata,tuzlu kurabiyelerin yanında, bizlerin kilo almasınada neden olduğunu unutmamak lazımdır.
Margarın tereyağdan daha sıhhatlidir;yanlış.
Bitkilerden üretilen yağlar hayvani yağlardan daha sıhhatlı olduğu doğru değildir.Mühim olan içindeki bulunan yağ asidinin miktarıdır.Bu gün insanın günlük olarak 60 ila 80 gr yağa ihtiyacı vardır.Bunuda açık ve gizli olarak alırız.Sosis çeşitleri,çukolata şekerlemeler yolu ile gizli olarak veya kahvaltı yemek yaparken alenen kullanırız.Bilmemiz gereken en önemli unsurda yağ asidini vücudumuz kendisi yapamaz.Bunu ancak % 50 olarak bitki yağlarından alabiliriz Soya.Zeytin,vb olarak.
Pişirdiğimiz sebzeler gereken besinleri kaybeder;yanlış.
Bir çok besin çeşitleri vücudumuza ulaşmadan evvel bir çok evrelerden geçmesi gerekir.Tıpkı sebzeleri pişirdiğimiz gibi.Örnek olarak havuçu ele alalım "Betacarotin".Kaybı önliyebilmek için dikkat edeceğimiz konum onları nasıl hazırlıyacağımızdır.Buhar yolu ile pişirilen sebzeler içindeki besinleri suda pişirilenlere nisbeten daha iyi muhafaza edebilirler.En önemli olan ise kullandığımız sebzelerin tazeliğidir.Eğer onu kaybetmiş ise içindeki besinler çoktan yok olmuşlardır.
Bilinçli beslenme çok zordur;yanlış..
Kim eğer beş ana kaideye sadık kalırsa sıhhatli beslenmenin o kadarda zor olmadığını görecektir.
1. Her gün sebze ve meyve yemek.
2. Her gün buğdaygillerden yemek.
3. Arada bir yağlı balık,ölcülü olarak et süt mamülleri.
4. Hareketli olmak.
5. Vücudunu tanımak dengeleri korumak,devamlı olarak bilgilenmek.
Bu kadar basit kalın sağlıcakla.
Saygılarla.
HERHALDE
-
*İnsan evladının;kendi cinsine,doğaya dağa taşa denize hayvana
düşmanlığı,kendi ülkesini mahvetmek yetmeyince diğer ülkelere saldırmakla
ilgili h...
1 hafta önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder