Pazartesi, Şubat 18, 2008

DENİZLERİ SÜRRAT YOLU OLARAK KULLANIYORLAR.



Denizleri "Okyonusları" sürrat yolu gibi kullanıyorlar.Rotalarına sahip çıkıyorlar.Her türlü şartlarda, konaklama yerlerine sadık kalıyorlar.
Şimdiye kadar köpek balıklarının başı boş olarak denizlerde yüzdükleri sanılmaktaydı.
Yapılan araştırmalar, bunun tam aksini ispatlamakda.
Bir çok cinslere takılan sensorlar neticesinde, onlarında tıpkı göçmen kuşlar gibi, birer rotaları olduğu görülmüşdür.Bu göcü tıpkı sürrat yolarında hareket edercesine çok büyük sürratle yaptıkları gözlenmişdir.
Beyaz köpek balığı olarak tanıdığımız cins, bu göcü en başarıyla sürdürenlerin başında gelmektedir.
Kaliforniya ünüversitesinin yapmış olduğu araştırmalarda; takmış oldukları sensörler sayesinde, bu göç sırasında nerelerde mola verdikleri, hangi yolları tercih ettiklerini tespid etmişlerdir.

Bu güne kadar onların başı boş olarak denizlerde dolaştığı zannediliyordu.
Denizlerde avlanabilecekleri yerlerde konuşlandığı sanılmaktaydı.
Çekiç köpek balığının, Doğu Pasifik Okyonusun da seçmiş olduğu rota üzerinde çok büyük sürratle hareket etttiğini, verdikleri molaların her zamanki yerler olduğuda yapılan araştırmalar neticesinde tesbit edilmişdir.
Tercihlerini kıyıya paralel adalar veya deniz altındaki volkan çevreleri olarak seçmektedirler.
Böylelikle yok olma tehlikesini de bir noktada garantilemektedirler.Bazı turistik gezilerde onların mola noktalarında daha yakından yaşam tarzlarını gözlemek imkanıda olmaktadır.
Araştırmacı "Jorgensen" 150 beyaz köpek balığı üzerinde yapmış olduğu incelemede kış mevsimi başlangıcında Kaliforniya sahillerindeki fox balıkları kolonilerini terk edip daha sıcak sulara doğru göç ettikleri görülmüşdür.Bu göcün avla ilgili olmadığıda bir başka teoriyi göstermektedir.
İlk istasyon olan Meksika ve Hawai arasında bir bölgede toplanmaktadırlar.Bilim adamları oraya kahve molası adını vermişlerdir.Burada bir lokma yemek bulma karşısında bir çok cinsin orada mola vermesi görülmeye değer olarak nitelendiriliyor.
Köpek balıklarının popülasyonları çok fazla avlanılması karşısısnda gittikçe tehlikeli bir durum aldığıda yapılan araştırmalar neticesinde görülmüşdür.
Son yapılan araştırmalar neticesinde, kullandıkları rota üzerinde ve mola istasyonlarında avlanmanın, kanunlarla kontrol altına alınması, denizlerin bu cinslerini koruma altına alacağıda görünen bir gerçekdir.
Saygılarla.

2 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Yolunu şaşıran tek canlı insan sevgili Erdil Bey.

ERDIL dedi ki...

Can kardesim yorumuna katilmamak olmaz; sadece bakiyor inceliyor sonunda da yok ediyoruz..