Pazartesi, Mart 10, 2008

KİRACILARIMIZ...



Vücudumuzun kiracıları...
İstesek istemesek de, milyarlarca kiracılar vücudumuzu bizlerle paylaşmaktadırlar.
Vücudumuzun yapısı bu durumda mikro bakteri bileşimi gibi bir duruma gelmiş durumda.
Eğer onları binlerce defa büyüterek gözlemeye kalktığımız zaman, yukardaki slayda ki gibi görebiliriz.
Esasında onlar her yerde yaşamımızı istila etmiş, gözlerimizle göremediğimiz canlı türü.
Ne garipdır ki % de olarak ele aldığımızda % 90'nı nın vücudumuzu bizlerle paylaştığını görebiliriz.Onların bizlerin bir hücresi olmadığı, sadece beklemediğimiz misafirlerimizdir.
En çok bu misafirlerin yoğun olarak yerleşim bölgelerini ele alıcak olursak; bakteri ve mantar olarak derilerimizde,salgı,nefes yollarını takip ederek barsaklara kadar uzanan mekanları tercih etmektedirler.
Bio uzmanları bu misafirlerin sayımı için çalışmalar yapmaktadırlar.Vücudumuzu paylaşan bu mikro"kücük" bakterilerin sayimini ancak DNA metodu ile, bilgi sahibi olabilineceği kanısındadırlar.
Araştırmacıların korktukları noktalardan bir taneside, modern insan topluğunun yaşam tarzını değiştirerek,kullandığı Antibiotikler ve temiz bir çevre ile bakterilerin rahatlıkla vücudumuzu seçtikleri yerleri değiştirmeleridir..Bu durum endustrü ülkelerinde çoğunlukda olduğu görülmektedir.Araştırmacılar bu durumu iklim değişimindeki eko sisteminin değişimi gibi onlarında vücudumuzda devamlı olarak değişime uğradıklarıdır.
Bu gün bir tanesi bizleri terk etmesi ile bir yenisi yerini doldurmaktadır.Bu durum karşısında vücudun kendi sistemi uzun süre mücadele etmek zorunda kalmaktadır.Bazı kiracılarımız bizler için hiç bir tehlike olmadığı halde, zaman zaman faydaları da olmaktadır.Bu bakterilerden bizlere faydalı olanlardan örnekler verecek olursak. Astma rahatsızlığına karşı duran bakteriler veya barsaklarımızda flora bakterileri, olarak görebiliriz.Örneğin Helicobacter pylori Mide rahatsızlığına yol açan bakteri olarak bizlerle yaşamaktadır.Yıllardır hastalıklara yol açan Helicobacter bakterisi yok etmekle çalışılırken son çalışmalarda onunda bir çok rahatsızlıklara karşı yararlı bir bakteri olduğu tesbit edilmektedir.
Yemek borusu,astma gibi.Bu gün yapılan araştırmalar Afrika'da yaşıyan çocukların %90 nu miğdelerinde bu bakteriyi taşımalarına rağmen, ABD'de bu miktar % 5 lerde olduğu görülmüşdür. Bu durum karşısında ABD'de mide rahatsızlıklarının yerini astma yemek borusu rahatsızlıkları, hatta kanserleri yerini almaktadır.Görülmektedir ki bu kiracılarımız iki işlevi birlikde yürütmektedirler.Barsak florası da"Escherichia coli" aynı şekilde ele alabiliriz.Bu bakteri eğer mekan değiştirdiği taktirde karşımıza çok tehlikeli olarak çıkabiliyor.
Ölümcül beyin rahatsızlıklarına yol açabiliyor.Kan zehirlenmesi gibi.
Peki bu kiracımızı bulunduğu yerden atmaya kalkarsak ne olur?
O zamanda vücut dengemizin bozulmasına ve beslenme ritmimizi kaybetmemize yol açar.Biyologların üzerinde durdukları en önemli konu vücudumuzdaki bakteri miktarının tesbiti, onların nerelerde bulunmaları gerektiği üzerinde çalışmaları artırmaları gerektiğinin hem fikrindedirler.
Son olarak şunu diyebilirizki vücudumuzu paylaştığımız bu misafirler doğru mekanlarda oturdukları zaman, bizlere şans ve sıhhat getirmektedirler.Tabii bu tam tersi olarak yerleşim bölgelerinde olamaları halinde, bizlere hüzün ve talihsizlikler getirirler.
Hepimizin bu misafirlerinin mekanlarının doğru yerlerde olaması dileği ile...
Saygılar.

2 yorum:

KUGUU dedi ki...

Sevgili ERDIL Bey, sizi de ozledim ben... Tembellikten dgl ama birtakim sorunlardan oturu eskisi gibi gelip gidemiyrou yazamiyorum.
Umarim iyisinizdir?
Slmlar.

ERDIL dedi ki...

Kugu kizim hamd olsun diyelim.
Bloguna girip ciktikca farkindayim.Pembe Gazeteyi de cok ihmal ediyoruz.Düsünce harika idi.
Sevgiler.