Çarşamba, Temmuz 09, 2008

Japon usulü G-8




G-8 'ler bu seferde Japonya'da toplandılar.Küresel ısınma ile aldıkları önlemler.Uzman kişilere soruldu...
Kirliğin 2050 senesine kadar % 50 olarak önleneceği hakkında kararla;olumlu bir adım atılmış olundumu ?
- Ne yazıkki hayır ; bu karar geçen sene yapılan Heiligendamm "Almanya'dada" konuşulmuşdu.
Bu günde aynı şeyler tekrarlandı.Geçen sene söylenenlerin tekrarlanması sevindirici olmasına rağmen.Bu ülkelerin ne gibi atılımlar yapacağını, somut olarak ortaya koyması gerekmiyormu ?
Yapılacak olan atılımlar kararlar neler olacakdır.
Japonya başkanlığı altında yapılmış olan G-8 toplantısı ne gibi yenilikleri sunmuşdu ?
- Gerçek ele alınacak olursa hiç bir şey getirmemişdi.Doğrusu ele alınacak olunursa ilk olarak Japonya'ya baskı yapılması gerekmekteydi.Koyoto protokulunda Avrupa ülkeleri kirliliği % 8 gerileteceğine imza atmişken Japonlar sadece % 6 olarak imzalamışdı.Buna da şu ana kadar ulaşmış bile değildi.Ülke kirliliğe karşı olan çalışmaların çok daha gerilerinde kaldığı bu günün incelemelerine göre görülmektedir.

"Cool Earth 50",için başkanlık "Yasuo Fukuda" neler yapabilecek durumdadır?
- Ne yazık ki hiç bir şey yapacağı, şu anda görülmüyor.Fukadas hükümeti bu günün şartları ile gözle görülecek kadar kararlar alabilmesinin çok gerilerinde.Japonların her ne kadar bu paketin içinde olmasına rağmen.Direk enerji harcamalarında iktisada gitmeyi düsünmemektedir.Hatta dahada fazla ihtiyacı olduğu görülmektedir.Bu açığıda
yoğun olarak Avustralya'dan temin ettiği kömürle karşılamaktadır.Bu kirlileğe karşı olarakda her hangi bir planı görülmemektedir.

Japonlar neden;istatisliklerin verilerini yeniden hesaplanmasını ve senelere bölünmesini istemektedirler.
- Kyoto-Protokolunda bu 1990 olarak ele alınmışdı.O sene baz olarak ele alınması ve hesaplanması gerekmektedir.Japonlar ise bunu 2005 yılı olarak alınıp hesaplanmasını istemektedirler.Avrupalı ülkelerin doğu blokların cökmesi ile bundan büyük profit elde ettiklerini göstermektedirler.Bu gibi uyumsuzluklar da gereken çalışmalarıda çıkmaza sokabilecekdir.

Japonların iddası C02 olarak kişi başına diğer ülkelere göre daha az olduğunu söylemektedirler.
-Bu doğru olarak görünse bile Avrupa ile Amerika arasında farkları göz önüne getirdiğimiz zaman doğruluğu kaybekmektedir.Bu gün otomotiv sanayide ki kirliliğin çokda büyük bir önlem olarak görülmemesi gerekmektedir."Cool Earth 50" çerçevesi içinde Japonların alternatif bir enerji programları olmadığı görülmektedir.Bu durumda 2050 senesine kadar %50 lik kirliğin önlenmesinin hayal olduğunu göstermektedir.Eğer Kömür enerjisinin bu şekilde kullanılması karşısında ne gibi arıtma yoluna gidileceği ve bunun ne gibi finans yük getireceği hakkında hiç bir bilgisi olmamısıdır.

Japonların Atomar enerjiye dönmeyi düşünmesi söylenmektedir.
- İnşallah böyle bir teşebbüsde bulunmazlar.Bilindiği gibi Atom enerjisinin bu plan içersinde bir alternatif olamıyacağı bir gerçektir.Bu enerji üzerinde yapılacak olan yatırımların yakıtının kısıtlı olması ileriye dönük büyük problemler yaratacağı bir gerçekdir.Eğer bu gün olarak böyle bir enerjinin hayata geçmesi ile ihtiyaç olan Atom reaktörlerin 5 ila 10 bin yeni reaktörlerin inşası demektir.Bu gün halen faliyetde olan reaktörlerin 400 adet olduğu göz önüne alınacak olursa halen bunun kontrolü bile ne kadar olumsuz olduğuda unutulmaması diğer bir gerçekdir.Eskimiş enerji kaynakları yerine yeni altenatifler bulmak zorundayız.

Çin veya Hindistan gibi bu enerjiyi kullanan ülkelere bu durumu anlatmak kolay olamıyacakdir !!!
- Belki garip gelecek ama Çin bu durumun vahametine bir çok gelişmiş ülkelerden daha çabuk varmışdır.Her ne kadar bu iki ülke bu toplantıda olamamakla beraber G-8 lerden daha aktiv olarak yeni enerji arayışı içinde olduğu görülmektedir.

Bu gün o masada oturmak veya oturmamak bir şey değiştireceğini sanmamaktayım.Bu şekilde devam ettiği taktirde G-8 bir sembol olmakdan ileri gidemiyecekdir.
Bu kirlilik acil önlemeler alınmadığı taktirde.Daha doğrusu aktiv olarak hayata geçirilmediği taktirde.
Dünyamız kendi sistemini ortaya koyarak gittikçe artan enerji açığını kendi yöntemi ile ortaya koyacak o zamanda üzerinde yaşıyan canlıların bu günkü kadar enerji açığı kalmıyacaktir.
Böyle durumlarda G-8 gibi simgeler hiç bir önem taşımamaktadır.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: