Çarşamba, Temmuz 16, 2008

Teknoloji ve biz



Teknoloji ve biz.Her geçen gün bizlere yenilikler sunmakta.Bu öyle bir yarışki artık
onu takip etmek imkansızların içine girmiş durumda.Sunulan her bir yenilik bizlerin yaşamına girmekde.Bize getirdiği kolaylıklar ön planda kalmaya da devam etmektedir.
Bu yeniliklerden faydalanırken onun getirdiği bir çok negatifler ise perde arkasında kalmaktadır.Bu konum bir çoğumuzunda ilgi alanına girmemektedir.
Ne zaman bu durumla ferdi olarak karşı karşıya geldiğimiz zaman, isyanımız cılız bir çığlıktan ileri gitmiyecekdir.Bu gün olmazsa olmazların bir parçası cep telefonları gibi.İyiki varmışların, bizler üzerinde negatifleri her zaman görülmemeye mahkum kalmışlardır.
Bu gün sizlere son beş yıl içersinde hayatımıza girmiş olan yeni televizyonlardan bahs etmek istiyorum.Bir zamanlar odamızın bir köşesini işgal eden bu kutular değişime uğrıyarak; alan işgalinden vaz geçirilmiş bir duvar tablosuna dönüştürülmüşdür.Göze zevke uyan her şeyi ile mükemmel bir aygıt olarak odalarımızı süslemişdir.
Peki onu ne kadar tanıyoruz.Hiç düşündükmü ?
Bizlerin yaşam odağı atmosferle ne kadar bağlantısı olabilir.Evet; teknik yönüyle baktığımız zaman ekranda "Stickstofftrifluorid" kullanılmaktadır.Bununda şimdiye kadar bilinenlerden çok daha tehlikeli bir madde olduğu tesbit edilmişdir.Sera gazlarının atmosferdeki yaşam süreleri uzun ömürlü olduğuda göz önüne alındığı zaman.
Bu gazın karbondioksid gazından 17,000 defa daha tehlikeli olduğu görülmüşdür.
Bu acı gerçek ne yazıkki Kyoto-Protokolunda yer bile almamışdır.
Düz ince ekranlarda kullanılan "Stickstofftrifluorid"atmosferi şimdiye kadar yapılan tahminlerin çok üzerinde kirlettiğidir.
Yapılan tesbitlerle, senelik olarak havaya 4,000 ton gaz karışmaktadır.Bunun karşılığını kohlendioksid olarak ele alırsak 67 Milyon ton olduğudur.Bu durumun önümüzdeki yıl olarak bir misli daha katlanacağıda bir başka gerçekdir.
Kaliforniya ünüversitesi İrvine direktörü M.Prather bu gazın atmosferdeki miktarının ölcümü/kontrolü CO2 gazına göre tam olarak bilinmemektedir.Şu ana kadar ne kadar miktar atmosfere karışmışdır ?
1997 yılında yapılan kyoto-protokolunda bu gazın yer almamasının nedeninin o zamanlar bu şekilde kullanılmaması olduğuydu."Stickstofftrifluorid" gazının atmosferde erimesi/temizlenmesi 550 yıl olarak hesaplandığına göre !!!
Kaynak.NewScientist internet istatislikleri.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: