Pazartesi, Ağustos 13, 2007

ÇEVRECİLİĞİN BİR PARCASI OLMAK İSTERMİSİNIZ.



Akşam haberlerin de bir tv muhabiri pazar yerinde röportaj yapıyordu; elindeki siyah renkli bir naylon poşeti göstererek bu torbaların kanser yaptığını biliyormusunuz diye soruyordu.Aldığı cevap ise evet, onun için biz pembe renklisini kullanıyoruz diyordu.
Siyah renkli poşetlerin içindeki kansören maddesi taşıdığı almış olduğumuz gıda maddelerine de geçebileceği vs.
Ağlanacak halimize gülelim mi...
Diyelim ki duyarlılık yaptınız siz kullanmadınız.Peki ya komşunuz kullanırsa ?
Bana ne o da düşünsün...
Peki o torbalar ne işe yarıyor, ilk görevlerini bitirdikten sonra.
Efendim !!!
Cöp torbası.
Gittiği yer cöplük.
"İşte tam orada gene müşterek bir sorunla berabersiniz.
İçinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle ancak 500 ile bin yıl arasında toprakta yok olabilen naylon poşetlerin, tek kullanımdan sonra çöpe atılmasıyla çevreye büyük zarar verdiğini, bu nedenle market ve alışveriş merkezlerinde kullanımının durdurulması gerektiğini savundu."
''Çöp sahalarında toprağa gömülen bu poşetler, maalesef içinde barındırdığı kimyasal maddeler nedeniyle çok zor yok oluyor. Kimyasal maddeler içeren poşetler, zadece toprağa değil, içine koyduğumuz sebze ve meyveler aracılığıyla insan sağlığına da zararlı olabiliyor. Kaldı ki piyasadaki birçok poşet ikinci üçüncü kalitede ürün olduğu için sağlık için çevre için tahmin edildiğinden çok daha fazla zararlı.''
"Çevreye ve insan sağlığına zararları nedeniyle naylon poşetlerin marketlerde kullanımının kaldırılması gerekmektedir;bunun yerine Avrupa ülkelerinde kullanılan kağıt torba veya file sistemine geçilmesini önerildi.
Ülke genelindeki tüm marketlerin bu uygulamaya gönüllü olarak bir an önce geçmesi , ilerleyen dönemlerde AB'ye uyum için bu uygulamaya geçişin zorunlu hale getirileceğini bildirdi."
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA)
Avrupa bu duruma yıllar önce tedbir almış.Bu gün alışveriş yerlerinde bu torbalar, büyüklüğüne göre 15-50 Cent arası satılıyor.
Bu durum kullanımı % 75 azaltıyor.Diğer % 25 de cöp toplama merkezlerinde tekrar dönüşüm için ayıklanıyor.
Doğa dan rızkımı kazandığım için ona ne verebilirim diye düşünmüşdüm.
Her firma gibi bende müsterilerime reklam kaynaklı eşantiyonlar veriyorduk.Benim ki ağarlıkla yukarda resmini gördügünüz bez torbalardı.
Saygılarla

Hiç yorum yok: