Perşembe, Nisan 26, 2007

KABAK /Cucurbita pepo ...




Lifi bol olan bir sebze. Kabak sebzesi potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementler içerir. Kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Besin değerinin kaybolmaması için kabağı buğuda pişirmek önerilir. Kabak çiğ olarak rendelenip salatalara da katılabilir. Latincesi Cucurbita pepo olan kabak,orta ve güney Amerika'da ora yerlisinin ana gıdasını teşkil etmişdir.16.nci yüzyılda Portekizler tarafından Avrupa'ya oradan da Cin'e yayılmıştır.Uzun bir zaman fakir insanların asırlar boyu vaz geçilmez bir yemeği olmuşdur.Bu harika sebze o insanların yetişdirdikleri hayvanları ile yem olarak da paylaşılmışdır.Zamanla çeşitleri usta eller sayesin de damak tadımıza cevap veren harika yemeklerle soframızı süslemiştir.Yukarda belirtiğimiz madensel elementleri dışında ;A,C,D, ve E vitamini taşıyan bu sebzemiz gıda maddesi olarak ne kadar çok yönlü olduğunu göstermektedir.Kabak bu gün insan vücudunda dış etkenlere karşı mücadele sistemin de büyük bir yer aldığı da bilinmektedir.Bilhassa bağırsakları tembel olanlar ve iltihaplanmaya karşı büyük katkılarda bulunduğu için tercih edilmesi gereken sebzelerdendir.Kabak aynı zamanda zayıflama yönün de tercih edilen bir diyet yemeği olduğunu biliyormuydunuz.İçerikliği % 95 su olduğundan her 100 gr.da yalnız 20 gr.Kalori taşır.
Kabak diye geçmeyin bu gün tarım da 800 çeşidi bulunmakta olup bütün dünya da çeşitli yemekleri yapılarak sofraların vaz geçilmezleri arasına girmişdir.
Bu gün çekirdeğinden elde edilen yağ ile başta Avusturya Çek ve Macaristan da sanayileştirilmiştir.Bilhassa Akdeniz ülkelerin de çekirdekleri kavrularak vazgeçilmez bir eylencelik olarak içimize girmişdir.Bu çekirdekler aynı zamanda Tıp da yerini almış.Bir çok ilaç da kullanılmaya başlanmıştır.Bunların başında Prostad rahatsızlığı gibi.
Bu harika sebze daha nerelerde karşımıza çıkmıştır.Bir çok ülkelerde sıvı taşıma aracı ve müzik aleti olarak da kullanılmaktadır.Amerika'da cadılar bayramının vaz geçilmezler den bir tanesidir.
Yazımızın sonuna gelmeden.Balkabağı olarak adlandırdığımız Kabak türümüz de bazı rekorlardan da bahis etmeden geçemeyeceğim.
Island'da yetiştirilen Kabak tam olarak 681,3 kg geliyordu.
Son olarak eğer bu güzel sebzemizin güzel yemekleri hakkında bilgi almak istiyorsanız. KABAK TADI tıklayın.O güzel kampanya da sizlerinde katkısı olsun.
Saygılarla.

1 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Ne güzel araştırıp yazmışsınız. Sağolun Erdil Bey...