Pazar, Haziran 29, 2008

SIYAH ALTIN KÖMÜR. I.


Kömür petrole alternatif olma yolunda.Uzmanların uzun zamandır çalışmaları neticesinde, kömürün piyasaları çıldırtan petrole kullanabileceği kanısındalar.Şu andaki çalışmaları neticesinde kömürden elde edilen sıvı yakıtın endüstri alanında kullanabilecek durumda olduğunu bildiriyorlar.Çalışmalarını hızlandıran uzmanlar yakın zaman içersinde araçların tanklarınıda doldurucağını söylemektedirler.
Bu günün sihirli kelimesi sıvı kömür olacağıdır.
Güney Afrika bügün Petrol ihtiyacının 3 de birini bu metodla karşılamaktadır.Sasol mineral konzerin açmış olduğu üç fabrika bu metodla kömürü petrole dönüştürmektedir.25,5 litre Mazot,Benzin ve diğer petrol ürünlerini günlük olarak üretmektedir.Buda 160,000 Barel olmaktadır.Hatta bu elde edilen yakıtı uçaklarda bile kulanmaktadırlar.
Konzern kömürden elde edilen bu sentetik petrolün,dünyaca hava yollarında kullanılması için lizens talebinde bulunmuşdur.Internesyonal Hava Yolları Birliği petrolün bu şekilde artması karşısında bu yakıtın kullanılmasına sıcak bakmaktadırlar. Enerji açlığı içinde olan Çin'in bu yakıtla ihtiyacının %70 ni karşılama yolundadır. 3,2 milyar dolarlık yatırım yaparak enerji ihtiyacını bu sistemle karşılamaya başlamışdır.Bu enerji kazanımı II.nci dünya savaşında Alman kimyacıları tarafındanda yapılmış kullanılmış olması bu metodun yeni bir buluş olmadığını göstermektedir.O zamanlar Petrol ihtiyaçında yabancı ülkelere muhtaç kalmamak için yapılan bir çalışma olduğuydu.Bu günde ücretlerin bu şekilde artması ile bu metodun tekrar hayata geçmesine neden olmaktadır. Petrol fiyatlarının düşmesi ile raflara kaldırılmış tozlanmaya bırakılmışdı.Var olan bu fabrikalar hurda olarak 2004 senesinde Çin'e satılmıştı.Bu gün yapılan araştırmalar kömür rezervelerinin 150 ile 350 yıl yeteceği kanısındadırlar.
Güney Afrika,Mongolay ve Avustralya bu metodla bu krizin içinden çıkmasını bilen ülkelerdir.Çin'de bu ülkelere katılmak için elinden geldiği kadar hız vermiş durumdadır.Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Kömürden elde edilecek enerjinin ömrünün Petrol enerjisinden 80 yıl gibi daha uzun ömürlü olduğudur.
Bu enerji sisteminin bazı tehlikeyide beraberinde getirmektedir.Bu da hava kirlenmesi yönündedir.Eğer şu andaki durumda kullanılması karşısında hava kirlenmesi (Klima/İklim değişimi"Küresel ısınma")ikiye katlanacağıda bir başka gerçektir.
Yazının II.nci bölümünde Ekolojik ve Politik yönüyle bu sistemi ele alalım.
İyi Pazarlar dileği ile.
Saygılar.

Hiç yorum yok: