Pazartesi, Haziran 30, 2008

SIYAH ALTIN KÖMÜR. II.




Petrole karşı Kömür üzerinde Amerikalı uzmanlarda çalışmaları hızlandırdılar.Kömürün sıvı yakıta çevrilmesi ile hava kirlenmesine neden olacak gazların arıtılmasını sağlıyacak havuzların kurulması ile gerçekleşebileceğini söylemektedirler.Bu tip rafinerilerde günlük 24500 ton kömürden 4,5 Milyon litre mazot elde edilebiliniyor.Böyle rafinerilerin maliyeti bir milyar euronun üzerinde olması Petrol fiatlarının en az barel başına (159)litre 60 Doların üstünde seyretmesi karşısında maliyetin sağlanabileceğini söylemektedirler.Bu günkü 140 dolarlık barel fiatı üzerinde olması bu gibi rafinerilerin kendilerinin çok kısa bir zaman içinde maliyetlerinin karşılanabileceği kanısındalar.
Aynı zamanda bu enerji alternatifini doğal gazın sıvılaştırılması ile Almanya'nin geliştirmiş olduğu bir başka yakıt sistemininde bu yarışa katılacağı söylenmektedir.
Kömürden elde edilecek olan sıvı enerjinin kullanılması karşısında gerekli katasöletörlerin yapılması gerektiği bu şekilde hava kirliliğini kısmen önliyebileceğini söylemektedirler.
Odun artıkları ile elde edilen sıvı enerjide bu çalışmaların bir parçası olacağıdır.Zamanla enerji konumunda özelliğini kaybeden kısmen üretimi durdurulmuş kömür tekrar hayata dönme yolunda.Kahverenkli kömürden elde edilecek bu enerji gittikçe değer kazanmaya başlıyacaktır.
Şu anda labor çalışmaları düzeyinde olan bu yakıt kısa zaman içersinde hayatımıza girecektir.
Olumlu bir şekilde hayata geçebilmesi için hava kirliliğini artıracak olan gazlardan arıtılması gerekmektedir.
Diğer konum ise bu tip kömür elde edilebilmesi için eko sisteminde yok olan alanlarında tekrar kazanılması gerekliliğinide bir kenera atmamak gerekir.Kahverengi kömür çıkarılan bu alanlar
bir cöl görünümü içersinde olduğu oradaki yaşam alanlarının tamamen öldügü bir başka gerçektir.Yapılan çalışmalara, bu alanlarında tekrar yapay olarak kazanılmasıda bir gerçektir.Bu da maliyetin artmasına neden olabilecekdir.
Bir başka bölümde bu gibi alanların dengeleri nasıl bozduğu ve yapay alanların getirilerinin neler olabileceği konusunda bilgi vermeye çalışacağım.
Saygılarla.

1 yorum:

KUGUU dedi ki...

Sevgiler, saygilar Erdil Bey...
Sadece merhaba demek istedm:))