Cuma, Haziran 27, 2008

SU



Sıhhatlı yaşamın anahtarı SU
Mineral zenginliği ile insan sağlığının vazgeçilmesi su bu gün bir çok ülkede diğer içecekleri çoktan geçmiş durumdadır.Bu gün raflarda 700 yakın çeşidinin bulunduğu,bunların kaynak suları ve bazılarınında bir çok rahatsızlıklara iyi geldiği şekilde önümüze konmaktadır.Hakikaten denildiği kadar bu sunulan sular sağlığımıza faydalımıdırlar.Çoğumuz bunun farkında bile değiliz.
Bu gün Avrupa'nin çok lüks lokantalarında Şarap kartlarında onun ne değerde olduğu hakkında bilgilendirildiği gibi.Yemek yerken içtiğimiz suların içerikliğini gösteren kartlar yer almaya başlamışdır.

Bu gün tıpkı Şarap içicilerin titizliği su tüketicilerin titizliğinin gerisinde kalmaya başlamıştır.Yıllık tüketim kişi başına 130 litreyi geçmesi ile bu sektörün
daha da önem kazanarak tüketiciyi aydınlatma yönüne gitmesine neden olmuşdur.

Aynı zamanda değerlerin ekolojik yönünde de değer kazanması bu yönde daha koruyucu yöntemlerede neden olmaktadır.Bir çok ülkede bu değerli içeceğin Turizim dalında da yer aldığı görülmektedir.

Sportif yaşam süren kişilerin Natrium ve Magnezyum'a ihtiyaçları diğer yaşam tarzlarından daha fazladır.Vücudumuz terleme yolu ile vücutdaki suyu dışarı attıkları zaman beraberinde çok değerli minarelleride birlikte atmaktadır.Örnek vermemiz gerekirse Magnezyum kaybı bizlerde adale krampları ile karşımıza çıkabiliyor.Onun için içtiğimiz suların etiketlerini de dikkatle okumamız ve seçici olmamız gerekiyor.Bir litre su'yun içersinde 50 mlgr.Magnezyum,200 mlgr.Natrium olması o suyun Sportiv kişilerin içeceği olarak sınıflandırabiliriz.

Vücudun kaybettiği karbonhidratıda yapacağımız meyve karışımı ile kazanabiliriz.
Hamile kişilerinde yaz sezonu içersinde mineral kayıpları çok daha fazla olacağıda göz önüne alınmalıdır.En dikkat edecekleri konumda kalsiyumdur.Kemiklerin gelişiminde büyük rol oynıyan bu mineral tükettiğimiz bir litre suda 150 mgr.olması gerekmektedir.Emzirme periyodunda olan annelerin sütleri bu minerali toplamakta anneninde bu durum karşısında daha çok kalsiyuma ihtiyacı görülmektedir.Bu durum aynı zamanda yaşlılar içinde geçerlidir.

Bu günlerde tükettiğimiz suyu dikkatle incelememiz gerekmektedir.Nedeni ise yukarda verdiğim değerlerin aksine eğer yüksek tansiyon veya böbrek rahatsızlığı çekiyorsanız.
Bu değerleride kullandığınız suda değiştirmeniz gerekmektedir.Örneğin Natriyum 1 litre suda 20 mlgr.dan az olmalıdır.Bu durum bebeklerimize vereceğimiz su içinde geçerlidir.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan bir taneside kaynak suların nerelerden çıktığıdır.
Bazı elementler su bileşiminde tesbit edilememektedir.Tıpkı uran radyum gibi.Bu durumda böyle bölgelerdeki kaynak sularında da dikkatlı olmamız gerekmektedir.Bir önemli noktada da aldığımız suların bizlere nasıl sunulduğudur.Suyun PET-Polyethylenterephthalat şişelere " Acetaldehyd" karışa bilmektedir.Buda migde rahatsızlıkları ile karşı karşıya gelebileceğimizdir.Tercihimiz cam şişelerden yana olmasıdır.

Tükettiğimiz sular da asidli veya asidsizinimi tercih etmemiz gereklidir diye bir soru sorduğumuz zaman ancak onu bu şekilde cevaplıyabiliriz.
Asidlı suyu cam siseden içtiğimiz taktirde onun bir çok faydalarını görebiliriz.
Hazımsızlığa karşı faydası, aynı zamanda da diş temizliğinde çok büyük rol oynıyabilmektedir.Sportiv aktivetilerde bulunan kişilerin ise suyu bir içimde tüketmeleri nedeni ile tam aksine asidsiz suyu tercih etmeleri gerekmektedir.
Asid oranı ise tamamen damak tadı olarak değerlendirebilirsiniz.Tıpkı suların biraz tatlı,tuzumsu,acımsı olması sadece damak tercihi ile algıyabiliriz.

Tükettiğimiz sularda mineral değerler 1000 mlgr.bir litrede olması gerekmektedir.
Yoksa musluk suyu olarak sınıflandıra biliriz.

Kaynak suları her ne kadar toprağın derinliklerinden gelmesine rağmen içerikliğinin temiz olması diye bir kaide yoktur.Muhakkak içerikliğindeki değerler
etiketlerde belirtilmesi gerekmektedir.Asidli sularda ise demir miktarının olmaması
veya arıtılmış olması gerekmektedir.
Biraz olsun bu mevsimde tüketeceğimiz sular hakkında bilgi vermeye çalıştım.Bu bilgiler buz dağının görünen kısmı olarak görünüz.Bu konuda internet sayfalarında daha geniş bilgiler yer aldığı muhakkaktır.
Kullandığımız suların etiketlerini okumak sadece, bizlerin bir kaç saniyesini alacağıda bir gerçektir.
Kalın sağlıcakla.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: