Pazartesi, Ocak 08, 2007

BIR ÜLKE DÜSÜNÜN !...


Bir Ülke düsünün huzurun orada ikamet ettigi.Orada yasiyan insanlarin birbirlerini tanidigi;Son koloni ,koloni olduklarini hic bir zaman hissetmemis bir ülke.Mavinin ortasinda 3 ada Antartikse gitmenin oraya ulasmaktan cok daha kolay oldugu bir Ülke.Ay da bir bir geminin bazi ihtiyac maddelerinin birakip tekrar o insanlari kendi yasamlarina terk ettigi bir Ülke.

Bir Ülke düsünün havalimanin olmadigi.Son bir iki sene icersinde hediye edilen satelit telefona sahip bir Ülke.Televizyonun, Gazetenin olmadigi bir Ülke.

Tabiat'in acimasiz oldugu , firtina, Orkanlarin zaman zaman ugrayip yerle bir ettigi bir Ülke.

Orada ki insanlarin yüzlerinde ki Huzur ve Mutlulugu yikamadigi bir Ülke.

Orada misafir olmaya kalkarsaniz.Mütevazi bir pansiyonun misafir perverliginin en büyük yazildigi bir Ülke.

Bir Ülke düsünün idaresini bir belediye reisinin ihtiyar meclisi ile sürdürdügü.O idarecilerin de digerlerinden farkli olmadigi bir Ülke.

Gün isigi ile islerine güler bir yüzle giden sarkilar söyliyen.Aynen islerinden geri döndügü zaman esleri ve aileleri tarafindan sarkilar ve ciceklerle karsilasan insanlarin yasadigi bir Ülke.

Birlesmis Miletlerin Bagimsizligini vermek istemesine ragmen hayatlarindan memnun olduklarini bu ritmin bozulmamasi icin kabul etmedikleri bir Ülke.

Adalar Ülkesi oldugu icin en büyük nimeti denizden geldigini ve bulunduklari yerde en büyük sürülerin yasadigi Ton Baligi Ülkesi.
Hindistan Cevizin, bizlerin ekzotik meyveler adini verdigimiz, son günler de manavlarda gördügümüz meyvelerin yetistigi Ülke.

Kendilerine ait bir lisani olan cok nadir olarak bir kac kelime ingilizce bilen insanlarin yasadigi bir Ülke.
Insanlarin günlük hep beraber calisarak elde ettikleri seyleri Aksamleyin ihtiyaclari karsiliginda paylastigi,senbolik olarak bir para biriminin olmasina ragmen kendi aralarinda hic kullanilmadigi ;Maddiyatin oraya hic ugramadigi , Imece yasamanin hüküm sürdügü bir Ülke.
Insanlarin yanliz acilari olsa dahi gülmenin yüzlerinden eksik olmadigi bir ülke.

Bu Ülkede olmiyanlar arasinda Otomobil,Hapishane ve Turizim aktivetileri.
Pazar günlerinin calisma yasagi oldugu, dini inanclarina siki siki bagli kaldigi, geceleri sokaga cikilmadigi,evli olmiyanlarin bir cati altinda yasamasinin yasak oldugu bir Ülke.

Ziyarete gelen yabancilarin misafir kaldigi müddetce ayni sekilde yasamlarinin sürdürüldügü bir Bir Ülke.
Tam Adı: Tokelau
Yüzölçümü: 12 km²
Başkenti: Başkenti Yok
Para Birimi: Yeni Zellanda Doları
Dili: Tokelau Dili ve cok az İngilizce
Nüfusu: 1 600 kişi (tahmini)
Ortalama Ömür: 69 yıl (tahmini)
Okur Yazarlık Oranı: -
Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 1 000 $ (tahmini)

Bazen düsünmezmiyiz issiz bir adada kalmayi.Dertleri kasveti bir kenera birakip.

Bir kitap okumustum.Anke Ricter'in orada 200 gün o insanlarla yasamis.Hatiralarini
bu kitapta toplamis bu günlerde aklima geldi.
Acaba halen böyle bir yasamin oldugu bir Dünya varmi diye?..
Bu güzel yasam tarzi bir gün sona erecek.O insanlar bir gün bir gazetenin ,bir kösesinde kücücük bir haber olacak.O zaman aynen su satirlari okuyacagiz.Yer küresinde Klima isisinin artmasi neticesinde Pasifikte 3 ada daha sular altinda kalarak haritadan silindi.
Sizlerle haftaya baslarken esasinda bu güzel Dünyamizin bir kösesinden minicik ama bütün insanlarin hayalinde koskocaman bir Ülkeyi aktarmak istedim o kadar.
Haftanizin huzur dolu gecmesi dilegi ile .
Saygilar.

5 yorum:

tahin dedi ki...

Bir an icin orda yasamak cok cazip geldi ama sonra dusununce Erdil baba, bizler gibi modern hayata alismis insanlar icin zor bir durum:) Herkes yerinde sagolsun:) Umarim batili turistler basmaz o adaciklari...

Zehra dedi ki...

babacım nasıl güzel bir ülke burası..aslında yaşayabilsek ama biz yaşayamayız ki alışmışız burdaki karmaşaya :( hayat çok zor ama kolay kılmak bizim elimizde :) ah babacım aslında herşeyin başı sevgi saygı ve hoşgörü :) ama nerde bizde bu değerlere önem vermek :( kçk yaşta daha saygıyı yitiriyorken toplumumuz büyüdüklerinde bu saygıyı nasıl bekleriz onlardan :(

aslında aklımdan geçiyordunuz babacım bana kırgınmı hiç uğramıyor diye :) baktım ki gelmişsiniz çok mutlu oldum :))

sevgiler saygılar hürmetler benden :)) iyi akşamlar :)

ERDIL dedi ki...

TAHIN@:Batili Turistlerin oraya gitmesi imkansiz.Ulasimin olmamasi bir ikincisi ancak misafir kabul edilmesi.Gelen misafir'in de onlarin yasamina uymasi.Bazen Hayallerimizi süsleyen seylerin hala yasanmasi ne dersin tahin kardes.

ERDIL dedi ki...

Zehra@: kizim sayfana devamli geliyorum.Bazen komment birakmiyorum.Birazda gencler kendi aralarinda olsunlar diye.
Ne güzel degilmi Paranin gecmedigi paylasimin hala devam etmesi.Ne sartlar olursa olsun yüzlerin hala gülebilmesi.
Sevgiler.

zeyno dedi ki...

Evet kesinlikle orada misafir olmak isterdim ben. Sürekli yaşamasam da...