Cumartesi, Ocak 13, 2007

KLIMA ve BIO !...


Havalarin Sonbahar gibi gecmesi.Bazilarinin yüzünü güldermektedir.Zaman zaman bahar havasinda iklim yasamaktayiz.Tabii ki bunu klima isinmasina da bagliyabiliriz.Bunun ilerde acabilecegi korkunc felaketler bol bol yazilip cizilmekle beraber, bazi cikarlarin agar basmasi ile sirt ardi edinilmekte oldugunu yapilan klima antlasmalarina imza atmiyan devletlerde de görebilmekteyiz. .Asagida yapilan incelemelerde de görüldügü gibi bizi bekliyen günler pek de acici degil.
Bu gün yasadigim Ülkede ki günün sicakligi Ocak ayinda 15 ila 16 dereceyi göstermesi.Diger gecmis yillara göre aradaki farkin en az 30 dereceye ulasmasi olumsuz düsüncelere sürüklemektedir.
Bu günlerde Orkan derecesinde esen rüzgarlar.180 km kadar ulasmakta acmis oldugu hasarlar ilerde ki kötü günlerin birer habercesi olduguna inanmak zorun da birakmaktadir.
Bu durum ayni zamanda gida maddlerinide önemli bir sekilde etkiliyecegi bilinmektedir.Bu durum karsisinda yapilan genetik calismalar ve bu calismalar karsisinda tam olarak istenilen neticelere ulasilmamasi neticesi insanlari bio gida maddelerine sevk etmektedir.

Her ne kadar Türkiye de bio yiyeceklerin yaygin olmamasi daha dogrusu bio olduklarina dair siki bir denetim ve normlar olmamasi ilerdeki günlerde tezgahlarda sergilenen yiyecekler de rastliyacagimiz kimyevi maddelerinin miktarlarinin artisina sahit olacagiz kenisindayim.
Bu gün ki durumda Avrupa ülkelerinin cogu klima degisikligi yüzünden Bio yiyeceklerinin tüketmis ve iflasin esigine gelmistir.Tabii bu norm ve ölcüler icersinde ki gida maddelerini ihtiva etmektedir.
Kisaca eger bio gida maddelerinin ne olduguna deginecek olursak bunlari 3 noktada acikliyabiliriz.
1.Haserata karsi korumak icin püskürtülen ilaclarin kullanilmamasi.
2.Ekili alanda diger yabanci otlardan korunabilmesi icin kullanilacak olan kimyevi maddelerden yoksun olmasi.
3.Yetistirdimiz fidelerin suni gübre kullanilarak daha cabuk ürün alabilme yerine, dogal organik gübrelerin kullanilmasi tabiki bu konumda da organik gübrelerin her hangi bir dolayli yolla icerikligin de kimyevi maddelerinin karismamis olmasi.

Bu yukardaki 3 ana temele Genetik olarak calismalari sokmuyorum.

Peki böyle bir ürün yetistirme olanagina sahip miyiz.Bu sekilde yetisen bir ürünün maliyeti ne kadar olabilir ? Hele Bio adi altina tezgahlarimiza geldigi taktirde bunun siki bir denetimden gecmesine sagliyacak bir kontrol agina sahipmiyiz.

Eger bu günlerdeki ki gibi klima degisiklikleri karsisinda bizleri bekliyen haserat ordusuna karsi ne gibi önlemler alabiliriz.Kimyevi mücadele haricin de.

Bu iliman gecen hava neticesin de yetisen fidelerin arasindaki, yabani otlarin arindirilmasi icin kullanicagimiz beden gücünün ikiye katlanmasi, maliyete eklenecek miktarin bize dönüsü ne olacaktir.

Kullanicagimiz organik gübrede bu isinma nedeni ile oranti bilincine sahipmiyiz.

Esasinda bu konuda yazilacak cok sey var.Bunu önümüzde ki günlerde bölüm bölüm ele almaya calisacagim.
Unutulmamasi gereken tek sey karsilasacagimiz her problemlerin bir cikis noktasi beraberin de sunulmaktadir.Tek onlari uyguliyabilelim.
Saygilarla.
KLIMA ve BUZULLAR
Önce Grönland, şimdi de Antarktika. Küresel ısınma buzulları yok ediyor. ABD'de yapılan bir araştırma, Güney Kutbu'ndaki buzulların erimesinin son yıllarda hızlandığını ortaya koydu

ABD'nin Colorado eyaletindeki Boulder Üniversitesi'nden bilim adamları, NASA'nın iki uydusunu kullanarak yeni bir araştırma yaptı. Araştırmada kullanılan teknik yeni ve şaşmaz ölçülerle bilgi veriyor.

Dünyadan birkaç yüz metre yüksekte biribirini izleyerek turlayan iki uydu, dünyanın küresel çekim alanı ve kütle dağılımı konusunda araştırmalar yapıyor ve aylık olarak dünyaya veriler gönderiyor.

Eğer öndeki uydu büyük bir kütle yapısının üzerinden geçerse bu onun hızlanmasına neden oluyor ve arkadaki uyduyla aradaki mesafe açılıyor. İki uydu arasında sürekli ölçülen mesafe aşağıdaki objelerin kütlesini gösteriyor.

Güney Kutbu'ndaki buzulların erimesi hızla artıyor, içbuzul yılda ortalama 152 kilometreküp eriyor. Bilim adamları, olayı somutlaştırabilmek için 10 milyon nüfuslu Los Angeles'ta yılda bir kilometreküp su tüketilmesini örnek veriyor.

Yani, Antarktika buzullarının bir yılda kaybettiği buz miktarı, ABD'nin en büyük ikinci şehri Los Angeles'ta bir yılda tüketilen su miktarının yaklaşık 3.5 milyon katı.

Üniversitenin Çevre Bilimi Araştırma Enstitüsü'nden Isabella Velicogna, ilk kez bir araştırmada Güney Kutbu'ndaki içbuzulun tamamının önemli miktarda buzul kaybına uğradığının ortaya çıktığını söylüyor.(VitaEsMorte'den özetler).

9 yorum:

Deniz Kamcez dedi ki...

Bu konuda yazacaklarınızı merakla bekliyorum. Ilık geçen kışların bitkileri nasıl şaşırttığını daha önce yazmıştınız bana bir yorumunuzda. Balkonumdaki bitkileri sıcak geçen kışın şaşırtmalarından korumaya çalışıyorum şimdi. İstanbul gibi Berlin de kışa girmedi mi daha? Bir de benim organik domates denemelerim var. Onlar açısından da önemli sanıyorum anlatacaklarınız. Fikirlerinizi beklerim.
Dostlukla.

ERDIL dedi ki...

Sn.Nicomedian Berlin le Istanbul arasinda klima da pek bir fark göremezsiniz.Organik Domates yetistirme denemelerim var diyorsunuz.Ne türü halk dilinde cinsi.Eger bulma imkani olursa sirik Domatesi yetistirmeye calisin .Tabii bulabilirseniz.Tek genetik olarak bozulmiyan cins.Malesef bu cinsi yok ettiler belki tektük bu cinsten yetistirenler olabilir.Sirik domatesi olarak satilan Domates Belcika cinsi olup Romaya ve Bulgaristan tarimina girdi oradan da bizim.Kendimize has sirik domatesi yok etti.Bitkilerin üzerinde ki genetik konumuna girmek istemiyorum.Eger biraz yabanci sayfalarda incelemeye kalksaniz hakikaten Panige kapilirsiniz.En aci tarafida az gelismis ülkelerde bunlarin denenmesi.En kisa yoldan Bizim Sirik Domatesimizin yok edildigi gibi.

birisinin yeri dedi ki...

aslında çok bilgi sahibi olduğum bir konu değil. ama önemli bir konu olduğu aşikar. çünkü en başta sağlığımızı ilgilendiriyor.
daha da önemlisi şu işin maliyet kısmını merak ettim ben. pahalı bir şey mi bio gıda maddeleri üretmek ??

ERDIL dedi ki...

Sevgili Baver eger alt yapin yok ise Baslangic da bu gün yedigin sebze ve meyve icin en az 5 ila 10 katini ödemen lazim.Arada ki farkli oran klima ve cabuk bir sekilde halka sunabilmendir.Eger alt yapini ve denetleme konumunu asarsan bunu iki kati durumuna kadar düsürebilirsin.Tabii bilincli beslenme ve israfi da önledigin taktirde maliyet bu günle ayni olabilir.

Deniz Kamcez dedi ki...

Ben geçen yaz "pembe domates" denen bir yerli cinsi ektim. Ektim derken abartmış olmayayım: sadece beş kök büyütebildim. Bilmem tanıdığınız bir tür mü? İnce kabuklu ve şekli bozuk (yani eciş bücüş) olduğu için ticari olarak makbul sayılmıyor. Eskiden İstanbul civarı bahçelerde vardı. Rengi biraz pembeye çalıyor. "Pink tomato" olarak resimleri var internette. Benimki bir ilk denemeydi. Bir kaç defa salatada kullanabildim. Bir iki domatesi de tohumluk ayırdım. Önümüzdeki mevsim yine ekeceğim. Bakalım ne olacak...

Deniz Kamcez dedi ki...

Ben geçen yaz "pembe domates" denen bir yerli cinsi ektim. Ektim derken abartmış olmayayım: sadece beş kök büyütebildim. Bilmem tanıdığınız bir tür mü? İnce kabuklu ve şekli bozuk (yani eciş bücüş) olduğu için ticari olarak makbul sayılmıyor. Eskiden İstanbul civarı bahçelerde vardı. Rengi biraz pembeye çalıyor. "Pink tomato" olarak resimleri var internette. Benimki bir ilk denemeydi. Bir kaç defa salatada kullanabildim. Bir iki domatesi de tohumluk ayırdım. Önümüzdeki mevsim yine ekeceğim. Bakalım ne olacak...

ERDIL dedi ki...

Sn.Nicomedian pink Domates Italyanlarin yetistirmeye calisip beceremedikleri bir deneme idi.
Tavsiye edecegim tir chery dedikleri salkim Domates'i veya Hollanda domates'i genetik alanda en sihhatli domates.Gecirmis oldugu 4 -5 generasyondan sonra bir norm yakaladilar.Avrupa piyasasinda maliyeti de düsürdüler.Her ikisini de kullanabilirsiniz.Belcika ve Balkan Domateslerini bir kenara birakin daha normlara ulasamadilar.
Mutfaginizin pencere kenerina galvenizli iki tane tas koyun topragi humuslu olsun.Her gün nemini kaybetmiyecek kadar sulayin.Devamli nemli olmali.Sadece nemli, salata yaparken domates cekirdekleri veya biber cekerdeklerini topragin üstüne serpin.Bakalim ne olacak.

Deniz Kamcez dedi ki...

Salata yaparken çekirdekleri ekip fide yetiştiriyorum ama hiç kışın denemedim.
Pembe domatesle ilgili size bir adres vereceğim: pembedomates.blogspot.com
Burada benim pembe domateslerin de resimleri var.
Dostlukla

ERDIL dedi ki...

Sn Nikomedian.Resimleri gördüm cok güzel bir blog.Pembe Domates bizim eski sirik domatesin bir deneyimi ile ortaya cikti mazisi 20 yila dayanir.Pembe Domates siriga nazaran daha dayaniklidir lezzet olarak yerini tutmaz.Istenilen form ve sekli veremedikleri icin Belcika Domatesi üzerinde calismalari artirdilar.Bizim Sirik Domatesi Konya Eregli de yetistirme cabalarinda tekrar kazandirilabilinirmi orasi mechul.
Saygilarla.