Perşembe, Eylül 20, 2007

SONBAHAR'in GÜLLERI



Hiç bir çiçek öldügü zaman bile bu kadar güzel görünemez.Her bahçenin parçası olmuştur renkleriyle çiçeklerinin şekilleriyle.Bazı cinsleri 3,5 metreye kadar büyür.
Sihirli bir el onları pembe mavi renklere dönüstürür.Kış uykusunda bile bir başka güzeldir onlar.
Zevkler ve renkler tartışılmaz fakat onun gibi bir çiçek olunca evet.Sevginin sembolü beyaz bir top gibi olanına "Anabella" deriz.Kimimiz tabak şeklinde olan "Lacecaps"in hayranıyızdır.Meşe yaprağına benziyenlerininde meraklıları çoğunluktadır.Ya " H.sargentiana" Yeşilin en derini ipek gibi yapraklısına ne dersiniz.Ne derseniz deyin bu mevsimde bahçelerimizin renk cümbüsü olan o çiçekdir.
İngiliz bahçelerinde gruplar halinde dikilen bu çiçeklere bahçenin "First Lady"side derler.Onunla bahçede sanat eseri yaratır bahçe uzmanları.
O öyle bir çiçektir.Esasında yalnızlığı temsil eder.Kimi zaman bir büyük saksıda evinizin girişinde karşılar sizi.Bazen de renkler içinde yolunuzun sağına soluna dizilirler kendinizi askeri bir seromoninin içinde sanırsınız.
Bakımıda çok kolay bir bitkidir.Zaman zaman sizleride şaşırtır bir bakmışsınız renk tonunu değiştirmiş bir bakmışsınız yapraklarını.
Pembe renkli olani"Grandıflora".Veya limon yeşili Crem renginde uçları pembeye dönüsmüş "Limelight",hele uçucuları kendisine bir magnet gibi çeken "Kyushu" Herbir çeşidi kendine bir sevgili bulur.
Bahçelerin ünüversal çiçeği, bahçe tanzimcilerin vazgeçilmezden birisi olan bu bitki;
renk harmonisi ile bir bakmışsınız bir göletin çevresini.Beyaz ve Mavi renkleriyle kücük bir köy evinin rüyasi oluvermiştir.
Biraz gerilere gidecek olursak 1788 yıllarına doğru "Otaksa",cinsini İngiliz çiçek avcısı Sir Joseph Banks Japonya'dan Avrupa'ya getirmiştir.80 yakın çeşidi bulunmaktadır.Bu gün Güney Asya,Kuzey Amerika ve Chili'ye kadar yayılmıştır.Suyu seven bir bitkidir.Yoksa kendini hemen salar.Gölge,yarı gölgede yaşar.Güneşe dayanan cinsleri de vardır (Hydrangea paniculata),Bir yetiştirici Karl Foerster onun için :
Hiç bir çiçek öldügü zaman bile bu kadar güzel görünemez demiştir.
Bu Sonbaharın gülünü tanıdınızmı bizler ona Ortanca deriz.
Saygılarla.

2 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Aaa ne güzel ortancalar ve sonunda bahçe ile ilgili yazılar yazacak diye bakınırken ortanca değilmiş demek diye kendi kendime mırıldanırken yazının sonunda ee haklıymışım,ortanca bunlarrrr diye de sevindim :)
Uzun bir cümle ama aynen böyle oldu.

ERDIL dedi ki...

Esasinda onun öyküsü cok daha uzun krep kardesim onuda bir baska güne biraktim.
Saygilarla.