Perşembe, Mayıs 17, 2007

BABALAR GÜNÜ ve TARIHCESI


Neden bu gün diye soracaksınız.Hemen cevaplıyayım .Yaşadığım ülkede bu gün Babalar günü aynı zamanda da resmi tatil günü.Onun için bu gün hakkında bir yazı yazmadan geçemedim.
Babalar Gününün de bir geçmişi var. Bazı tarihçiler, Babalar Gününün Antik Roma'ya kadar uzandığıni belirtiyor. Bazı araştırmacılar Babalar Gününün Batı Virginia'da ortaya çıktığını söylemektedir. Batı Virginia'da yaşayan John Dowdy'nin annesi öldükten sonra onun yerini alan babası için böyle bir gün kutlanmasını istediği söyleniyor. "1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd'un 6. çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesi"nin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attığını belirtiyor.
Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmış. Daha sonra diğer eyaletlere yayılmış. Ancak Babalar Günü resmi olarak 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlandı. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımladı.
İsa Peygamberin Urcu
Paskalya bayramından sonraki 40. gün İsa Peygamberin urcu anlamına gelen dini “Christi Himmelfahrt” bayramıdır. Bu bayramın içeriği İsa’nın (Allah’a) ulaşmasıdır. Himmelfahrt bayramı Pantkot yortusundan dokuz gün önceki Perşembe gününe rastlar.Almanya'da bu dini bayram aynı zamanda Babalar günü olarakda kutlanmaktadır.Bu tarihin belirlenmesi Pfingsten öncesi(küçük paskalya yortusu) ikinci perşembe günü.Bu sene de 17 Mayıs 2007 tarihine rastlamaktadır."Resmi tatil"
Erkeklerin günü olarak da adlandırılan Babalar günün de atlı arabalarla,bisiklet turları hatta el arabaları ile geziler ve partiler düzenlenerek bu günü genç yaslı bakılmaksızın kutlanır.
Bu gün ailecek cumanın da tatil içine alınması ile kücük bir tatil gibi kullanılması alışa gelen bir adet olmuştur. Alkolün en yüksek noktaya ulaşması bazı mercileri kara kara düsündürmektedir.
Babalar günü bazı ülkelerde ise bu günlerde kutlanmaktadır :
Avusturya : Haziran ayının 2.nci pazarı kutlanır.Anneler günüde ki gibi hediye yerine Erkekler partisi altında eğlenceler düzenlenir.İlk olarak 1955 senesinde başlamıştır.
İsviçre : Burada babalar günü kutlanmamaktadır.Göçle bu ülkeye yerleşen ailelerin kutladığı görülmektedir.
İtalya : 19 Mart'da kutlanmaktadır.
Lichtenstein : Aynı İtalyada olduğu gibi 19.Mart da kutlanıp resmi tatil ilan edilmiş.
Güney bölgelerinde Erkek partileri verilir.
Lüksenburg : Ekim ayının 1.nci pazarı kutlanır.Çocuklar aynen Anneler Günün de olduğu gibi çiçek ve küçük hediyeler verirler.
Tayland : 5 Aralık da kutlanır "Wan Phor" ve ülkede yılın babaları seçilir.
Kore : Çocuklar günün de kutlanır.Resmi tatil ilan edilmiş olması Babalar ve çocukların bir arada bir çok eğlenceler organize etmesi ile kutlanır.
Türkiye : Haziran ayının 3.ncü pazarı kutlanır.Kutlama aynen Anneler günü olmaktadır.
Hollanda : Haziran ayının 3.ncü Pazarın da kutlanır.
Çin : 8 Ağastos da yapılmaktadır.
Amerika : Haziran ayının 3.ncü Pazarı kutlanır.Daha sonra Cumhurbaşkanı Nixon Haziran ayının 2.nci Pazarını resmi tatil olarak ilan etmiştir.
İsveç :1931 senesinde tıpkı Amerikada ki gibi Haziran ayında kutlanıyordu. Daha sonra bu tarih Kasım ayının 2.nci Pazarına alındı.Tıpkı Anneler günün de olduğu gibi kutlanmaktadır.Diğer İskandinav ülkeleri de Estland gibi aynı günde kutlamaktadır.
Danimarka : 5.Haziranda kutlamaktadır.
Brezilya : Agastos ayının 2.nci Pazarında.
İspanya : 19 Mart'da kutlamaktadır.Çocuklar babaları için okulda hazrladıkları hediyeleri sunarlar.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: