Salı, Mayıs 29, 2007

İŞÇİ ÇOCUKLAR..


Onlar bizim çocuklarımız.
Onlar ilerde bizlerin büyükleri.
Onlar istikbalimiz.
Okulların kapanmasına az kaldığı bu günlerde.Bütün bir kış sezonunda çalışarak öğrenmek için çabalıyan çocuklarımızı tatil heyecanı sardı.
Tabii bunu bütün çocuklarımız için söylemek doğru olamaz.
Bazı çocuklarımızı daha da zorlu günler bekliyor.
Onlar İŞÇİ ÇOCUKLARIMIZ.
Önce biraz yasalarımıza bakalım ne diyor :
"Yeni iş kanunu Kanun küçük yaştaki işçilerin sağlığını, öğrenim durumunu ve ahlakını korumak için bazı düzenlemeler yapmıştır. İş kanununa göre 15 yaşından küçüklerin çalıştırılması yasaktır.(İş K 71 mad) Ancak on dört yaşını doldurmuş ve ilk öğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Çocuk ve genç işçilerin işe yerleştirilmelerinde ve çalıştırılabilecekleri işlerde güvenlik, sağlık, bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişmeleri, kişisel yatkınlık ve yetenekleri dikkate alınır. Çocuğun gördüğü iş onun okula gitmesine, mesleki eğitiminin devamına engel olamaz, onun derslerini düzenli bir şekilde izlemesine zarar veremez."
Şimdi de gerçek yaşamın içinden bazı hakikatları ele alalım.
"Mevsimlik çocuk işçi yaşı 10’a düştü
Her yıl eğitimlerini yarım bırakarak aileleriyle çalışmaya giden Batmanlı öğrencilerin mevsimlik göçü yine başladı."Gazeteler.
Yetkililerin tüm çabalari, 17 bin öğrenci sayısını azaltamadı.
Yetkililer, tarlada ve bahçelerde aileleriyle birlikte çalışmaya giden öğrencilerin yaş ortalamasının 10’a düştüğüne dikkat çekiyor.
Türkiye'de terörün en fazla yaşandığı eğitimin içler açısı bir durumda olduğu olarak bilinen ve çareler aranan bir bölgeden gelen haberler.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun birçok kentinde olduğu gibi batman’da ailelerin mevsimlik göçü başladı.
Aileler tarla ve bahçelerde ürün toplamak için başka illere gidince bundan en çok öğrenim gören çocukları etkileniyor.
Her şeyi eğitim de aradığımız,sorguladığımız gerçekleri nasıl görebileceğiz.Çıkarılan kanunlar uygulamaya geçirilmedikten sonra neye yarar.
"Batman Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilerin eğitimlerinin aksamaması için çalışmalarını sürdürüyor. Batman Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer işçilerden dilekçe bırakmalarını ve nereye gittiklerinin tespitini istediklerini belirterek “Bu tespitten sonra orada 20 günlük dahi aksama olsa orada geçici işçi çocuklarımıza eğitim öğretim görüyor” dedi.
Bu konuda ki yorumu sizlere bırakıyorum.İyi niyet bir başlangacım simgesi olduğu söylense de acı gerçek ortada.
Yetkililer, mevsimlik işçi olarak çalışan çocukların yaş ortalamasının 15’ten 10’a düştüğüne dikkat çekiyor.
Genel bilgiler vermeğe kalkarsak karşımıza çıkan tablo :
• Çocukların Çalıştırılmasına Karşı Çalışma Programı'nın (IPEC) verdiği bilgilere göre, dünya genelinde çoğunluğu 5-17 yaş arasında olan 200 milyon çocuk işçi var. Bunların çoğunluğunun yaşı 16'nın altında olan kız çocukları
• Gelişmekte olan ülkelerde çocuklar beş yaşına geldiğinde aileleri, ‘aile ekonomisine katkıda bulunma’ gerekçesiyle çocuklarını hizmetçi olarak çalıştırmaya başlıyor
• Kız çocukları günde 16-18 saat arasında çalışmak zorunda bırakılıyor
• UNICEF raporunda, çocukların hizmetçi olarak çalıştırılması ‘çocukların en gizli şekilde çalıştırılması’ olarak belirlendi
• Özellikle küçük kız çocukları cinsel meta olarak kullanılıyor ve çocuk ticaretine maruz kalıyor
• Birleşmiş Milletlerin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi, 18 yaşına kadar her insanı çocuk olarak kabul ediyor. Bu sözleşmeye imza koyan Türkiye de çocuğun yaşa bağlı tanımı konusundaki ölçütü kabul etmiş sayılıyor.
Eğer bizim yasalarımıza bakarsak o zamanda :
• 14 yaşın altında ve ilköğretimi tamamlamamış çocukların çalışması kanunen yasak
• Türkiye’de çalışan yaklaşık 3 milyon 850 bin çocuk var
• Türkiye’de 6-14 yaş grubu arasında çalışan 511 bin çocuk var
• 12-14 yaş grubunda kayıtlı çalışan çocuk sayısı 469 bin
• Zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkarılmasıyla çocuk işçi sayısında yaklaşık yüzde 50 azalma oldu
• Kentlerdeki çocuk işçilerin yüzde 55.6’sı kırsaldan göç eden ailelerin çocukları
• 6-17 yaş grubundaki çocukların yaklaşık yüzde 58’i tarımda, yüzde 22’si sanayide, yüzde 10’u ticarette, yüzde 10’u da hizmet sektöründe çalışıyor.
Eğer bu gerçeklerle sizleri üzdümse affınıza sığınırım.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: