Cumartesi, Mayıs 31, 2008

SALMONEL...


Yaz sezonuna girmemizle, beraberinde getirdiği sağlığımızla ilgili bir çok hastalıklar daha da aktiv duruma geliyor.Bunlardan en önemlisi ise gıda yolu ile bulaşan Salmonel 'dir.
SALMONEL NEDİR: Salmonel ishale yol açarak vücutta vitamin ve minarellerin kaybına neden olan bir bakteri. Salmonel bakterisini vücuda alan bir şahısa gerekli tıbbi müdahele yapılmaması halinde, bu mikrop hastanın ölümüne yol açabilir. Salmonel mikrobu genellikle yiyeceklerden bulaşıyor. Yiyeceklerin temizliği ve korunmasına özel özen göstermek gerekiyor. Bunun yanında mutfak hijyenine de dikkat etmek baş koşul. Salmonel mikrobunun üremesinde etken olgular: Su, oksijen ve asit oranı düşük ortamlar (salatalara bu nedenle sirke ve limon suyu ilave edilmektedir). Mikropların en çok sevdiği besin maddeleri: Et, balık, tavuk gibi çiğ besinler, yıkanmamış sebze, yumurta ve hazır yiyecek maddeleri olduğu gibi salmonel mikrobu dondurma gibi yiyeceklerde de görülmektedir.
Sık yapılan hatalar:
* Hazır ve çiğ besinlerin yanlış depolanması,
* Besin maddelerinin ve pişmiş gıdaların yeterli oranda soğutulamaması,
* Pişmiş gıdaların yeterli oranda (75 derece üzerinde) ısıtılmaması,
* Hijyenik bir ortamın sağlanamaması.
* Ayrıca gıda satın alırken, teslimat zamanını beklemek, gıda maddelerinin kontrolünü yapabilmek açısından önemlidir.
Salatamızı yaparken ne kadar yıkarsak yıkıyalım Salmonel bakterisinden arıtamayız.
Dünyada senede 1,5 Milyar insan gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalıyor."WHO"
Şimdiye kadar bilinen gerçek Et gıdaları ve sebze ürünlerinde mikroplu sular tarafından üst tabakalara yerleşen bakteriler olduğu idi.Araştırmacıların yapmış oldukları yeni tetkikler, bu durumun tam olarak gerçeği yansıtmadığı yolunda olmuşdur.
Unité de Recherche en Génomique Végétale (URGV)deki uzmanlar ve Max F. Perutz Laboratories der Üniversität Wien'deki uzmanlar süpriz bir bulguya rastlamışlardır.
Salmonel'in sadece et ve sebze mamülleri ile teması yoluyla geçmediğini bu bakterinin bitkilerin hücrelerine de işlediği görülmüşdür.Bu durum karşısında yeşil ürünler çığ olarak tüketilmesi karşısında her ne kadar yıkansada bu bakteriden arınmadığı;gıda zehirlenmeleri bu şekilde devam edebilmektedir.
Araştırmacılar model bitkiler üzerinde yaptıkları çalışmaları PLoS ONE dergisinde şu şekilde açıklamışlardır.
İleriye dönük olarak bu durum karşısında besin maddelerimizi nasıl korumak zorunda kalacağız :
Uzmanlar bitki hücrelerine yerleşen bu bakterilerin sadece orada yerleşmediğini aynı zamanda ürereme yolu ile çoğaldığını tesbit etmişlerdir.Bilindiği gibi Salmonel bakterisi yüzeyde "toprak" 900 gün yaşıyabilmektedir.Şimdiye kadar pasif olarak görünen bu durum bitki hücrelerine yerleşip üremesi ile aktiv durum olarak görülmektedir.
Bitkilerin kılcal köklerine bu bakterileri protein olarak bıraktık.Önce kılcal kökler, 17 saat sonrada kalın köklerin bu bakteriler tarafından istila edildiği görülmüşdür.
Tabıki bitkilerinde kendilerine göre korunma metodları bulunmaktadır.Salicyl- ve Jasmon asidi, Ethylen'i aktiv duruma getirmektedirler.
Ne yazık ki böyle bir saldırı karşısında ancak 15 dakika karşı koyabilme durumunda oldukları görülmüşdür.
Bu yeni buluşla çiğ olarak tüketilen besin maddeleri karşısında mücadele yeni bir yön kazanmışdır.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: