Cuma, Mayıs 23, 2008

GÜNEŞ ve BİZ...


Önümüz yaz; güneşli günler bizleri bekliyor.
Peki ondan korunmak için gerekeni yapıyormuyuz ?
Bilmeden yaptığımız yanlışlar oluyormu ?
İsterseniz sizlerle 10 tanesini sıralıyalım :

1.Güneş koruyucu kremler sayesinde korunuyoruz !!!

Yanılgı bir.Bilhassa çocuklar üzerinde tehlike çok büyük.Hiç bir güneş den koruyucu kremler,sütler tam korumayı yapmamaktadır.AB birliği komisyonunun tesbiti kullanılan koruyucuların üzerindeki etiketlerde yazılanların sahtekarlıkdan ileri gitmediğini açıkladılar.Bu şekilde açıklamaların yasaklanmasını istemektedirler.Hakiki bir koruyucunun Işık faktörü 20 olması gerekmektedir.Bu durumda bile %20 lik bir geçiş olmaktadır.

2. Güneş yağları sürülürken iyice emdirilmelidir !!!

Yanılgı iki.Ne kadar emdirilmeye çalışılırsa o kadar koruyuculuğu kaybolmaktadır.Yapılan kuvvetli masajla deri hiç krem sürülmemiş gibi korumasız kalir.UV ışınları yanlız üst tabakada oluşturulacak bir tabaka ile korunabilinir.Emdirilmiş bir tabaka ise o ışınları durduramaz.

3. Tehlike kadın ve erkekler arasında aynıdır !!!

Yanılgı üç.Erkekler de kadınlara nisbeten riziko daha fazladır.ABD Ohio Ünüversitesi araştırma bölümü yapmış olduğu çalışmalarda erkeklerin kadınlara karşın 3 misli cilt kanserine yakalandığını tesbit etmişlerdir.Cünkü erkekler daha az Antioxidantı deri üzerinde üretibilmektedir.

4. Kullandığımız koruyucuların pahalı olması koruyuculuğunu da artırmaktadır.

Yanılgı dört.Yapılan araştırmalarda verilen notlar (Almanya için geçerli) Pız Buin
2,7 not almasına karşı diğer ürünlerden 26 defa fazla olması.Tıpkı marketlerde satılan Schlecker, Rossmann Aldı-Güney'deki ürünler pahalı markalardan Ambre Solaire ve L'Oréal'den fazla not.toplamışlardır.Bu gibi koruyucuları satın alırken test'lerden geçen ürünleri tercih etmeniz gerekiyor.

5. Neurodermitisli"Sinir bozukluğuna bağlı meydana gelen müzmin ve kaşıntı ile müterafık ve liken şeklinde dermatit, lichen planus circum scriptus." kişiler güneşe çıkmaları sakıncalıdır !!!

Yanılgı beş.UV ışınları kaşıntı ve iltihaplanmalara karşı faydalıdır.Genede koruyucu kremleri kullanılmalıdır."Dr.nuzdan daha geniş bilgi almanız da gerekmektedir".


6.Geçen seneden kalmış olan kremler koruyuculuğunu kaybetmişlerdir !!!

Yanılgı altı.UV işınlarını koruyan kremleri üç sene kullanabilirsiniz.Yenisini almaya ihtiyaç yoktur.Tek dikkat edeceğiniz konum onu nasıl saklandığına dair bilgilerin yerine getrilmesidir.Uzmanların tavsiyesi Buz dolaplarda saklanması gibi.Bu koruyucular Krem ve losyonlar için geçerlidir.Spreyler için değildir.

7. Önceden yanmalar faydalıdır "Yapay bronzlaşma stüdyolar,Solaryum"!!!

Yanılgı yedi.Solaryumlar da bronzlaşmalarla deriler koyulaşır "Melanin" böylece hücreleri koruyabilir.Ne yazık ki bu metodla çok az korunabilirsiniz.Unutmamak gerekir ki orada ki ışınlarda derinize zarar vermektedir.Dünya sağlık kurumu bu gibi yerlere gideceklerin en az 18 yaşı olması gerektiğini söylemektedir.

8. Elbiselerimiz % 100 koruyabilir !!!

Yanılgı sekiz.UV ışınları kumaşlardan da geçebilir.Bu gün giymiş olduğunuz beyaz bir T-şort ancak koruma derecesi 10 olarak görülmektedir.En sağlıklısı koyu renkli kumaşlardır.Giyiceklerinizi satın alırken UV ışınlardan koruyucu giyimlerden seçmeniz en sağlıklıdır.

9. İnfarot- ışınları da derilerimiz için zararlıdır.
Yanılgı dokuz.Bu sıcak ışınlar deri kanserini tetiklemez.Yapılan araştırmalar sadece derinin yaşlanmasına yol açabileceğini söylemektedirler.Bir çok firmalar bu ışınlara karşı filitreler sunmaktadırlar.Uzmanlar gereksiz olduğunu söylektedirler.


10. Başımız güneş ışınlarından maruz kalmaz !!!

Yanılgı on. Saçlarımız bile bu ışınlardan koruyamaz.Hayvan besliyicileri bu durumu çok daha iyi bilirler.Başımızı da korumamız gerekir.

Yukarda biraz yanılgılarımız hakkında bilgi vermeye çalıştım.Güneş ışınlarına ihtiyacımız vardır bu ışınlar bizlerin kemik yapımızın ihtiyacı olan Vitamin D 'yi vermektedir.Eğer bunu derecelerdirmemiz gerektiği taktirde; 10 dakikalık güneş
bir günlük ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Saygılarla.

4 yorum:

KUGUU dedi ki...

Erdil Bey herzaman cok guzel bilgileri bizle paylasıyorsunuz,cok faydali oluyor. mesela bu postta bilhassa madde 6 :)) Malum gecen yaz yeni mayo aldim, yeni 50 faktor krem aldim ama bryere gidemedim. zsimd onu maalesef atip yensini almaliym diye dusunuyordum tam!! :) atmayaym mi acaba- golge dolapta (banyoda) idi ama buzdolabi da dgldi:))
sagolun herdaim.

ERDIL dedi ki...

Kugu kizim eger krem'in üzereinde ? derecede saklanmasi diye bir ibare yoksa kullanabilirsiniz zaten acmamis olmaniz da onu kullanabileceginizi gösteriyor.6 md.daha cok kullanilmis kremlerle ilgili.
sevgilerle.

Dikkat! biyo var ! dedi ki...

Yani ömürleri ne kadar?
Açılmış ve banyo dolabında saklanıyorsa bile.

O yıl hepsi bitmiyor,seneyede kulllanıyorum.Hatta 3 yıllık krem bile var evde.
Her yıl krem alamam yahu,cimriyim ben:/

ERDIL dedi ki...

Can Bio'yom Hani ,hani mini,mini yazilar varya orada kac derecelerde saklanacagi zaten yaziyor.Tabiki bir sene kullandim diye cöpe atmiyacaksin.Kozmetik ve buna benzer seyleri kiymetini bilelim onlarin olusumuna kadar ne kadar cana kiyiliyor onuda unutmamak lazim.Deneylerle.
Sevgiler.