Perşembe, Kasım 13, 2008

BİR GÜN GERÇEK OLABİLİRMI !?


Magazin "Cell Press"in yayınladığı bir yazıda araştırmacı Joe Tsien ve arkadaşları;
beynin hatırlama bölümünden istenmiyen detayların silinebileceğinin mümkün olabileceğini söylemektedirler.Simdilik fareler üzerinde yapmış oldukları çalışmalarda olumlu neticelere ulaştıklarını söyliyebiliyorlar.İlerde bu çalışmalar
neticesinde insanların yaşamları içinde kötü anılarının silinebileceğinin kanısındalar.Bu gibi çalışmalara harpden dönen askerlerin yaşadıkları kötü travmatik olayların silinebilmesi teorisinden yola çıkmışlar.

Hayvanlar "fareler" üzerinde yapılan bu araştırmalar.Bir gün insanlar üzerinde de yapılabileceğini, istenmiyen acı veren anıların.Diğer yaşanan anılara zarar vermeden cözülebileceği yönündedir.Bu çalışmanın daha başında olduklarınıda üstüne basa basa söylemektedirler.
Araştırmacılar düşünce zantralini dört bölümde ele aldıklarını bunu sırayla; şahsa özel düşünceler,sabit düşüncelerimiz,kaydettiklerimiz,çağrıştığımız düşünceler olarak.
Tsien ve arkadaşları bazı proteinler yardımıyla farelerde genetik calişmalarla manipolesyon yolunu denemişler.Bu durum karşısında büyük oranda düşünce merkezinde değişimlere ulaşabilmişlerdir.Uzun ve kısa süre gelen korku ve depresyonlara yol açabilecek düşüncelere ulaşabilmişlerdir.Bu düşünceleri silebildiklerini bu arada diğer olumsal düşüncelerin her hangi bir etki görmediklerini tesbit etmişlerdir.

Yapmış oldukları genetik çalışma karşısında istenmiyen düşüncelerin silinebileceği bir gerçek olabilmektedir.
Tabiki bu çalışma daha Everest'in tepesine ulaşabilecek dağcının çıkmadan önce attığı ilk adım olarak niteliyorlar.Zirveye ulaşabilmek için çok daha evrelerin geçmesi gerektiğide bir gerçek olarak gözler önüne seriliyor.
Bu gün Münıh'li araştırmacıların hayvan ve insanlar üzerinde çeşitli araştırmalar neticesinde beyni bir eleğe benzetmektedirler.Beynin her kayıdı hiç bir zaman silinmediği, sadece beklemeye alındığını söylemektedir.Öğrendiğimiz her şeyin kayıtları hiç bir zaman silinmemektedir.Tıpkı bisiklete binmesini öğrenen bir kişi veya yüzmeyi öğrenen bir kişinin uzun yıllar bu iki işlevi yapmasalarda kayıtlardan
silinmediği.İhtiyaç karşısında tekrar aktivleşebildiği görülebilmektedir.

Saygılarla.

Hiç yorum yok: