Çarşamba, Kasım 19, 2008

ORTA KULAK İLTİHAPLANMASI


Başına gelmiyen aile yok gibidir.Çocuk hastalıklarının başında gelen rahatsızlık; orta kulak iltihaplanması...
Ağrılı geçmesinin yanında açabileceği komplikasyonlarıda çabası.Bebek ve kücük çocuklarda çoğu zamanda tanınmamasıda ayrı bir problem.

Ortada yapılan bir istatislik var.Yeni bebekleri olan anne ,babaların çocuklarının ilk altı ayında bu rahatsızlıkla tanışmışlardır.Her dört çocuktan bir tanesin de bu rahatsızlıklık görülmüşdür.Bu durum % 60 oranında olduğu Sağlık kurumlarca söylenmektedir.İstatislikler aynı zamanda % 90 oranında çocukların bir kere bu rahatsızlıkla karşı karşıya geldiğini söylemektedir.Hatta bu rakkamların yarısı kadarıda üç defa yaşamıştır.Tedavi yönteminde de çeşitli yöntemlere baş vurulduğu da bir başka gerçekdir.

Akut orta kulak iltihabında ki; bu sıkça karşılaşılan durum.Doktora götürülen çacuklara, antiboitik tedavi uygulanmaktadır.Bir çok ebeveyn bu tür tedaviye karşı çıktıkları daha başka metodlarla tedavi görmesini istemektedikleri görülmüşdür..

Niçin! Orta kulak iltihaplanır ?
Bazı ailellerde bu rahatsızlık sıkça görülür.Kulaklarda ki anatomik yapı, nedenlerden bir tanesidir.Genetik olarak ebeveynlerden geçmiş olabilir.Oğlan çocukları, kızlara nisbeten daha hassasdır.Biberonla beslenen çocuklar, emzirilen çocuklara göre daha eğilimlidir.
Yuvaya giden çocuklarda daha çok görülmektedir.Nefes yolu ile bir çok gribal enfeksiyon neden olabilmektedir.Çocukların ebeveyn ortamında, pasif sigara içici olması da bu rahatsızlığı tetiklemektedir.Bu durum yalnız evde olmasa bile.En büyük tehlike anne sigara içiyorsa.

İltihaplanma :

Başlangıç da virus kapma ile başlar.Örneğin gribal veya anjin, ağız ve burun içersinde ki koruyucu salgıları zayıflatır.Bu durum badenciklerin iltihaplanması genişliyerek orta kulağa kadar ulaşarak orada yerleşmesi ile görülür.Böylece orta kulağın havalanmasını önler.Çocukların yutkunması veya dışardan yapılacak hafif bir baskı ile, çocuğun bu durum karşısında duyduğu acıyı belli eder.

Bebekler ve kücük çocuklarda bu rahatsızlığın tanınması biraz daha zordur.Nedeni ise onlarda ateş olarak görünmemesidir.Daha çok bitkin ve asabi olmasına, karın ağrısı ve ishal olarak belirtilerini gösterir.Her ne kadar kucağınıza alsanız bile huysuzluğa devam eder.

Böyle durumlar karşısında gözliyeceğiniz noktalar.Kafasını daha çok hareket ettirmesi,elleri ile kulağına doğru hareketler yapması.Yatağında acı duyduğu tarafa doğru yatması.Kulaklarının civarında hafif bir baskı yaptığınız zaman çığlık atması gibi.


Niçin kücük çocuklar ?

Orta kulak küçük bir boşluğun bulunduğu kulak zarı ile kapanmış bir yer.Burası sıkça havalanması gerekir.Buda ağzımızın boşluğuna bağlı bazı kanallar sayesinde olur.Kulak zarında ki baskının dengeli olmasını sağlar.Ağız ve burun kanallarının büyüklerde orta kulağa uzun çocuklarda ise daha kısadır.Böylelikle bakterilerin çocuklarda ulaşımı daha çabuk olmaktadır.
Tahlike; duyum ve konuşmada :

Problem sadece verdiği acı ile sınırlamak komik olur.Beraberinde bazı rahatsızlıklarada yol açabilir.Örnek vermek gerekirse duyma zayıflığı gibi.Biliyoruz ki çocuklarda yetişme zaman mevfumu içinde çok önemlidir.Dört haftalık bir zaman dilimi bile onun konuşma gibi bir çok bazı dengelerini de alt üst edebilmektedir.
Böyle durumlarda doktor tedavisi için gecikilmemesi en önemli faktördür.

Daha da derinleştirmeye kalktığımız zaman kulak içi kemiklerin zarar görmesi,iltihaplanmanın ilerlemesi beyin zarının zedelenmesine kadar da gidebilir.(Menenjit gibi)

Antibotik ile tedavi halen sorgulanmaktadır.Amerika,Almanya,İngiltere'de kullanılmasına rağmen diğer ülkeler bu tedavi metodu % 32 olarak görülmektedir.
Antibiotik kullanımı bazı nedenler karşısında uygulanması zordur !
Doktorların antibiotik kulanılması bakteri ve virüs'un ortadan kalkmasına yardımcı olamasına karşın yan tesirlerin çokluğu ve gerçektde bu rahatsızlığa neden olan bakteri ve virüs'u ortadan kaldırmadığı kanısındadırlar.
Doktorların sevindirici tarafı olarak söyledikleri orta kulak iltihapların 2 gün en geç 2 hafta içersinde dikkatli kontrol edildiği taktirde iyileştiğini söylemektedirler.
Ortak değerlendirmede antibiotik tedavide verilecek kararlarda çok iyi düşünülmesi gerektiğidir.
Biraz yetişkin çocuklarda daha da bu metod hakkında dikkatlı olunmalıdır.
Tedavi süresinde kulak damlası karşısında, burun damlasının seçilmesi,burun spreylerinin yerine, damlası kullanılması da bir başka müşterek görüşdür.
Ninelerimizden gelen tedavi metodlarıda bulunmaktadır.Örneğin soğanın ezilerek bir torba içersinde konulması gibi.Soğanın içersindeki bazı maddelerin bakteri ve virüsla mücadelede faydalı olduğu görülmüşdür.Tabii ki en iyi metod, doktor tarafından yapılan tedavi metodudur.
İyi bir Burun Boğaz uzmanı bu durumun olasalığı nedenlerini tesbit ederek önlemler alabilir.Bazen bu önlemler ufak operatiflere kadar da gidebilir.Bademcik ameliyatı,hava yollarında tıkanıklıkların açılması,burun boşluklarında ki deformeler gibi.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: