Cumartesi, Mart 31, 2007

SAVAŞLARIN MASKESİ.


Savaşın gizli yüzü

Uzmanlar savaşın gizli kalan yanlarına dikkat çekti ve askeri sır adı altında cephede olup bitenlerin kamuoyundan saklandığını iddia etti. Savaş meydanlarındaki olayların yıllar sonra gün ışığına çıktığına işaret eden uzmanlar, Körfez Savaşı'nda ABD'nin Irak topraklarında ne kadar ilerlediğinin 10 yıl geçmesine rağmen hala bilinmediğini hatırlattı. ABD'li gizli servis ve askeri uzman John Pike, ABD'nin 1950'deki Kore Savaşı sırasında, No Gun Ri'de yaptığı katliamın da ancak 50 yıl sonra açıklandığına dikkat çekti. Vietnam ve Kosova Savaşları'nın, hala sırlarını koruduğunu söyleyen Pike, Afganistan Savaşı'nın 'sırlarının' da belki 10 yıl, belki de hiç bir zaman aydınlığa çıkmayacağını kaydetti.

No Gun Ri
26.Temmuz 1950 7. US-Regiment Nogeun-ri ye ulaşti.Kuzey Kore askerlerin den kaçan çevre köylerin sivilleri, yollara düstü. 500 ile 600 bulan siviller bir an da Amerikan bomba uçaklarının hedefi olmaya başladı.Bu saldırıda kore gözlemcilerin anlatımları ile 100 lerce kişi orada öldüler.Geri kalan siviller yakında bulunan bir tren köprüsü altına saklandılar.Bu arada Amerikan askerleri olay yerine ulaştıkları an.Bu kaçan sivillerin üzerine ateş açmaya başladı.İki gün süren bu kurşun yağmuru gece projekterler altında devam etti. O zamanlar çocuk yaşta olan Chung Goo Ho (69)
"her tarafa kanlar fışkırıyordu.Amerikan askerleri ufak bir çocuğun sinekle oynadığı gibi bizlerle oynuyordu" ifadesini kullanıyordu.En son çığlık annemin çığlığı idi; halen anlamış değilim neden neden bunu yaptılar.
Dün Alman tv.sin de gizli kalmış bir gerçek anlatılıyordu.O zamanlar yıl olarak 1950 senesini gösteriyordu.
5 sene gerisine gidecek olursak dünya yi korkuya saran elinde her ülkeyi tehdid altında bırakan bir ülke ve diktatörü.Evet dünyanın o tehlikeden kurtulması lazımdı.
Ülke istila edildi.Ne yazık ki o dünya yi tehdid eden silahlar bir türlü bulunamadı cevabı tıpkı 1950 senesin de ki gibi bir arşivin arasında tozlanmaya bırakılan dosya olarak kaldırıldı.Bu gün oralarda tıpkı 1950 senesin de ölen siviller ölüyor.Kadın, çocuk, erkek.Orada güneş doğmuyor orada barut ve kan hüküm sürüyor.Tarih devamlı olarak onları yazıyor.Kore,Vietnam,Afganistan,Irak,Lübnan,daha da akla gelmeyen yerler hep birer kahraman olarak.O kahramanların ellerinde çocuk ve sivillerin yapışmış kanları var.Sıra da İran gene aynı senaryolar.15 asker !...
Irakta ölen insanların sayısını kimse sormaya akıl edemiyor.
Bizler Koreli amcanın dediği gibi ufacık çocuğun elindeki sinek gibi oynanıyoruz.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: