Pazartesi, Temmuz 02, 2007

14 Sene evvel yazılmış yorum...


Yüzleşmedikçe yanar SİVAS!
2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yakılarak öldürüldüğü yer olan Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze yapılacağı söylenmişti. Geçen sürede müze yerine, otelin altında kebapçı açıldı.
"İnsanların yandığı yerde et lokantası mı olur?" Almanya'dan, Avusturalya'dan, Fransa'dan, Türkiye'nin çeşitli illerinden Sivas Katliamı'nın yıldönümü için gelenlerin toplandığı cemevinde ismini de görüntüsünü de vermek istemeyen öfkeli adamlar bunu soruyor:
"Çocuklarımızın öldüğü yerde... Hem de kebapçı! Olabilir mi? Dünyanın nereresinde olabilir?"
Diye yaziyor Sayın Ece TEMELKURAN ; sonra devam ediyor :
Katliam günü on beş yaşında olan Madımak Oteli'nin sahibi Murtaza beyin torunu Beren Öğütçü, yıllardır buraya ölülerini anmaya gelen insanların acılarını yapabildiği kadar nezaketle taşımaya çalışıyor. Bugün gelecek olan göstericileri de karşılayacak. Ama:
"Onları anlıyorum, kayıplarını anmak istiyorlar. Hep bize soruluyor otelin içinde müze benzeri bir yer yapıp yapmayacağımız. Ama biz yapamayız. Burası bizim geçimimizi sağladığımız bir işletme. Bu, bizim yapabileceğimiz bir şey değil."
Her 2 Temmuz öncesi bütün şehrin gerginleştiğini anlatıyor Öğütçü:
"Bütün Sivas'ı suçladılar bu olay için. İnsanlar ilk yıllarda Sivaslı olduğunu söylemeye utanıyordu. Çünkü karşılığında şöyle sorular geliyordu:
'Yakanlardan mısın, yananlardan mısın?'
Bundan on dört yıl önce insanlar bu otelin içinde diri diri yandılar, çoğu yükselen dumandan kaçmak için çatı katına koştu ama vahşetin kara dumanı hepsini orada boğdu. Cansız insan gövdeleri o son katta yandı. Ben, genç bir muhabir olarak Türkiye'de herşeyin değişeceğini, bu olayın asla unutulmayacağını sanıyordum. Çocukluk...
Tabii bu yazısının tamamı değil daha çok şeyler yazıyor.Okumak isterseniz
Tıklayin.
Ben yazıyı okudum yorumu buradan yapayım.
Şimdi sıra suçluyu arayıp bulmaya geldi.Sıvas'taki toplu cinayetin yada cinayetlerin faili yada failleri kim? Bütün ötekiler gibi,gözümüzün önünde dikilmiş durup duran "faili malum" bir cinayetmi ? Şimdi savcılar kolları sıvayıp araştırmaya başlıyacaklar,bisürü sorgulamalar, soruşturmalar...
Yargıçlar da öyle, cüppelerini toplayıp toparlıyarak cinayet dosyalarını karıştıracaklar. Suçlulara onbeş-yirmi yıl ağır hapis cezasımi, idam mı versinler, yoksa Aziz Nesin'in kışkırtması gibi bir neden uydurup gerçek suçluları aklasınlarmı ?
Millet vekilleri araştırma kurulları kuracak.Suçluyu veya suçluları bulmak için...
Kendini düsünen insan sanan her yurttaş,suçlunun kim ve kimler olduğunu araştıracak yada araştirdiğini sanacak...
Suçlu kim ?
Bütün Türkiye, suçluyu yada suçluları bulmak mı istiyorsunuz ?
O zaman hep birden aynaya bakın.Asıl suçluyu aynada göreceksiniz.Yukardan beri sayıp döktügüm bütün insanlar Sivas toplu cinayetinin failleridir !...
Bir yazı Tarih 2.Temmuz 2007 di.
O yazıya yazılmış bir yorum tarih 8.Temmuz. 1993 .
Ben iki yazıyıda okuduktan sonra katacak bir şey bulamıyorum.
Belki siz bir şeyler bulabilirsiniz.
Yorum bana ait değildir.O onu bizzat yaşıyan yazarımızındır.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: