Çarşamba, Temmuz 25, 2007

ET / SEBZE / KLIMA.


Bu gün biraz siyasetin havasından çıkıp günlük yaşamımıza dönelim.Bunaltıcı sıcaklar, bir yandan bir çok bilim adamlarının her gün yapmış oldukları anonslar. İklim değişiklikleri, haberlerde seyrettiğimiz felaketler.
Her zamanki gibi biraz değinelim.
Bir kilo etin havaya saldığı Kohlendioxid 'in miktarı 36 kg olduğunu biliyormuydunuz ?
Bu ne demek diyecek olursanız ...
Bir kilo Sığır etinin oluşumu esnasında havaya "Küresel ısınma" "İklim değişikliği" adını nasıl derseniz değin vermiş olduğu kirlilik;
bir otomobilin 250 km yaptığı yolculukda havaya vermiş olduğu kirlilikle aynı.
Japonya'da yapılan incelemeler neticesinde yapılan tesbitler.Hayvanların geviş getirme esnasında havaya saldıkları metan gazlarının ölcümü ile bu rakkamlara varmış bulunuyorlar.
Bu gün et yemiyenler atmosferin kirlenmesinde et yiyenlere nazaran çok daha çevresel olduğu Alman çevre bakanlığı tarafından açıklanmışdır.
Bu gün et yiyenler senelik 1,82 ton havaya Co2 karışmasına neden olmaktadır.
Bu da az et yemekle kirlenmenin önlenebileceği hakkında bizlere bilgi vermektedirler.
Bu araştırmalar bir yeni doğan sığırın kesime kadar geçirdiği zaman içersinde ki neden olduğu Co2 baz alınmışdır.
Buna yem sanayi ve Enerji "elektrik" bir de nakliye de eklendiği zaman rakkamların çok daha yukarlarda olduğu önümüze serilen bir hakikatdir.
Yapılan araştırmalar içersinde içme suyunun kirliliği hesaba katılmamıştır.
Araştırmacılar eğer Sığır yetiştiricileri İneklerin kısa aralıklar arasında yavrulaması karşısında % 6 nisbetinde kirliği önliyebilecekleri fikrindedir.
Gene İsveç'li bilim adamları hayvanların açık alanda beslenmesi karşısında.Hazır yemle beslenen hayvanlar arasında % 85 nisbetinde enerji tasarrufuna gidilebileceği bu da kirlenmeyi önliyeblecek faktörler arasında görmektedirler.
Kısmen açıkta beslenen hayvanların geviş getirme esnasında daha az metan gazı saldıkları görülmüşdür.
Bu gün bir çok ülkeler yeni bir vergi üzerinde çalışmaktadırlar.Oradan gelen paraların kirlenme karşısında harcanacağıni bildirmektedir.
Küresel Isınma bölüm I.
Sizlere Küresel ısınma ve İklim değişiklikleri hakkında yapılan çeşitli ülkelerin
bilim adamlarının resmi verileri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Bu gün Küresel ısınmaya bireylerin nasıl bir katkıda bulunması gerektiği hakkında biraz olsun bir ışık olacağı kanısındayım.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: