Perşembe, Temmuz 12, 2007

Yağmur duası.


"İstanbul'da 4 barajın dibi göründü
İstanbul'da geçen yıl yüzde 81 seviyesinde olan barajlardaki doluluk oranı dün yüzde 33'e düştü. Kentin 113 günlük suyu kaldı. 10 ana su kaynağından dördünün dibi göründü.
Barajlardaki su miktarı, yağış olmaması ve buharlaşma nedeniyle gittikçe düşüyor. Kentin su ihtiyacını sağlayan 10 kaynaktan dördünün dibi şimdiden göründü. Dün itibarıyla kentin 286 milyon metreküp suyu kaldı. Yağmur yağmadığı takdirde İstanbulluların ancak ekim sonuna kadar yetecek suyu var."
Yukarda yazılan haberler acaba tahmini bir verilermidir ?
Geçmiş olan Afrika sıcakları gibi bir dalganın tekrarlaması halinde bu verilerin ne olacağı hakkında bir bilgi yok.
İklim değişikliğinin bölgelere göre getireceği felaketler son 5 yıldan beri yazılıp
çiziliyor.Tıpkı Tema birliğinin erazyon nedeni ile Türkiye'nın cölleşmeye doğru adım adım yaklaştiğini söylediği gibi.
Bu gün büyük kentlerde nüfusun baş döndürücü şekilde artmasına karşı alınan önlemler
günlük önlemlerden ileri geçmediği görümüne dönüşüyor.
"Sıcak buharlaşmayı da etkiledi. Geçen haziranda günde 10 milyon metreküp buharlaşma yaşanırken, bu yıl 12 milyon metreküpe ulaştı. Tasarruf çağrılarına rağmen günde 2.3 milyon metreküp su tüketen İstanbul'un 113 günlük suyu kaldı. İSKİ, çözüm için Melen projesini 20 Ekim'e yetiştirmeyi hedefliyor."
İSKİ: KURUDU DEMEYELİM
İSKİ yetkilileriyse barajlar için 'Kurudu' deyiminden çok, 'dibe yaklaşıldığı' ifadesini kullanmak gerektiğini söylüyor.
Her ne kadar kelimelerin, cümlelerin birbirleri ile flörtü yerine.Dibe doğru yaklaşımın birazda yönetimlerinin ileriye doğru görüşlerinden yoksun olmasına bağlamak daha doğru olacak.
Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise arıza hali dışında kentte su kesintisi yapılmamasının seçim çalışması olduğu yolundaki iddialaraysa sert bir ifadeyle reddetti.

Topbaş, 'Böyle değerlendirme yapan siyasilerin ucuz siyaset yaptıklarını söylüyorum. Siyasette başka argümanları olmayanlar, bu tarzda bir çentik atmaya çalışıyorlar. Kente hiç yağmur yağmasa bile elimizdeki kaynaklar bizi kasım ayına kadar götürür. Kasım'a kadar kesinti yerine tasarruf edilmesi gerektiğini söylüyorum' dedi. -Radikal-
Eğer Ekim sonuna kadar yeterli yağmur yağmadığı taktirde elde ki reservelerinde yok olacağı, geriye kalan tek şey İstanbul'da yağmur duası ile tanışacağıdır.
Yağacak yağmurun devamlılık taşıması gerektiğini de unutmamak gerekir.
Saygılarla.

Hiç yorum yok: