Cuma, Haziran 01, 2007

Üç element...


- Parastezi, ataksi, dişartri ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklar,
- Merkezi sinir sisteminin tahribine ve kanser,
- Böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribi,
- Kromozonları tahrip edip sakat doğumlar.
- İtai – itai ve akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku tahribi,
- Anfiyen ve kronik neval tübüler bozukluğa ve böbrek üstü bezlerin tahribi.
- Işitme bozukluğuna, sinir iletim sisteminde ve hemoglobin bileşiminde düşmeye, kansızlığa, mide ağrısına, böbrek ve beyin iltihaplanmasına, kısırlığa, kansere ve ölüm.

- Yukardaki hastalıklara yakalanmam için ne yapmam lazımdır ?
- Cok basit bu rahatsızlıklara yakalanman için vucuduna. Üç elementi depo etmen lazımdır.
- Peki hangi elementlerdir.
- Cıva, Kadmiyum, Kurşun.
- Peki bu üç elemente nasıl ulaşırım daha doğrusu vücuduma depolarım.
- Cıva'dan başlıyalım ; cıva doğada bozulmaz. Cıva ve cıva bileşikleri halk ve çevre sağlığı bakımından çok tehlikeli ve toksittir.
- Biraz daha açıklıya bilirmisiniz.
- Bir örnek verebilirim; cıva oksit pilindeki cıva miktarı 800.000 litre suyun kirleterek içme suyu standartları üzerine çıkartır."Dünya Sağlık Teşkilatına göre içme suyunda cıvanın 0.001 mg/lt fazla olması istenmez."
- Öteki element örneğin Kadmiyum ; ağır metaller içerisindeki en tehlikeli ve toksit maddelerden biri kadmiyumdur."Kadmiyumun vücuttaki yarılanma ömrü 10-25 yıl arasında değişir. Dolayısıyla havada, gıdada ve içme suyunda kadmiyum bulundukça, kadmiyumun sudaki birikmesi artarak devam eder."
İçme suyu veya gıda zinciri ile kadmiyumun %2’si vücutta birikirken, solunum yolu ile gelen kadmiyumun %10-50’si vücutta tutulur.
Vücut kadmiyumu kalsiyum gibi algılar ve kadmiyum vücutta birikmeye başlar. Vücutta kalsiyum eksilmesinden dolayı kemikler yavaş yavaş zayıflamaya başlar. Ayakta durmak hatta öksürmek bile kemiklerin kırılmasına hatta iskelet ufalanarak neticede hastanın ölmesine neden olur.
- Ya bahsettiğin üçüncü element hangisi ?
- O da kurşundur.Kurşun vücuda solunum, içme suyu ve gıda zinciri yolu ile girer.
"Vücuda giren kurşun ciğerlere kadar ulaşır ve ciğerlerde yavaş yavaş absorbe edilerek kana karışır. Kurşun kan yolu ile önce karaciğer, böbrek, beyin ve kas gibi yumuşak dokularda 35-40 gün bekledikten sonra kurşun metabolitleri yardımı ile kemik ve diş gibi sert dokularda yarılanma süresi 20 yıldır.
Vücutta demir, kalsiyum eksik, D vitamini yüksekse kurşun fazla miktar birikir.
0-6 yaş grubu çocuklar kurşun kirliliğine karşı yetişkinlere göre en az 4 kat daha fazla etkilenirler.
- Bayağı tehlikeli şeyler anlatıyorsun da bunlarla karşılaşmam.İmkansız gibi bir şey.
- Pek hafife alma bu üç element nerede bir arada bulunuyor biliyormusun.
- Hayır nerede ?
- Pillerde ;Piller çöpe atıldığı zaman katı atık depolama sahasında zamanla bozularak bazı tehlikeli ve zararlı maddeler serbest hale geçer.Icme sularina onun sayesi ile gida maddelerine vs.vs.
- Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Piller, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda v.b. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.
Atık piller emniyetli şekilde kullanılmalı, paketlenmeli, depolanmalı, toplanmalı, taşınmalı ve bertaraf edilmelidir. Atık pillerde çöpe atıldığı zaman hava, su ve toprak kaynaklarını kirletir.
- Ne dersiniz kullandığımız piller bitince cöpe mi atalım yoksa !...
- Yalnız suyu idareli harcımak yetmiyor onu korumamızda lazım .
Saygılarla.
Yorumlarıniz hakkında ki yasal bilgiler.
Ek bilgi :
31/08/2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazetede “Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği” yayınlanmış olup; Yönetmeliğe göre atık pillerin evsel ve diğer atıklardan ayrı olarak toplanması,taşınması ve bertaraf edilmesi gerekmektedir.

Pil Ürünlerinin Dağıtımını ve Satışını Yapan İşletmelerin Yükümlülükleri

Madde 11- Pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmeler;

a) Pil üreticilerinin kuracakları sisteme uygun olarak tüketiciler tarafından getirilen atık pilleri ücretsiz olarak almakla,

b) Atık pil toplama sistemi olmayan markaların pillerini satmamakla,

c) Tüketicilerin getirdiği atık pilleri, üreticinin öngördüğü şekilde üreticiye veya üreticinin yetkilendirdiği bir kuruluşa gönderilmesini sağlamakla,

d) İşyerlerinde tüketicilerin kolayca görebilecekleri yerlerde (Ek-4 A) da yer alan uyarı ve bilgiler ile atık pillerin toplanma şekli ve yerleri hakkındaki bilgileri sunmakla,

e) Üreticilerin veya yetkilendirdiği kuruluşların temin edecekleri, atık pil konteynerlerini bulundurmakla,

yükümlüdür.


Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği bağlamında; Belediyelerin görev ve yetkilerini düzenleyen Yönetmeliğin 8 inci maddesi kapsamında, çalışmaları.Atık pillerin sağlıklı toplanabilmesi için atık pil kutularının bırakılabileceği gözetim ve denetim altında olabilecek uygun yerler aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

Belediye sınırları içerisindeki;

Bütün muhtarlıklar,
Bütün öğretim kurumları(ilköğretim, lise, yüksekokul ve üniversite)
Tüm yurtlar,
500 m2 ve üzeri tüm büyük marketler,
20 yatak ve üzeri tüm büyük sağlık kuruluşları,
Büyük merkezi camiler,
Büyük yıldızlı oteller.




2 yorum:

ERDIL dedi ki...

Anonim bir okurumun yorumu :)Evet pillerin tehlikelerini biliyordum ama bu denli detaylarını bilmiyordum.Haklısınız suyu idareli kullan iyi ama korunmamış,pis suyun olsa ne yazar dimi?Pekii pilleri diğer çöplerden ayırdık,hangi geri dönüşüm kutusuna atacağız.Kağıt?Cam Şişe?Plastik?Hangisine?

ERDIL dedi ki...

Sayin duyarli okuyucum.Yukarda ki kutulardan hic birine atmiyacaksiniz.
Bu gün Yasa yapicisi bu türlü üretim yapan firmalara üretimleri hakkinda bazi kanunlar koymustur.
2872 sayili cevre kanununn 4856 sayili mad.sinde bu tehlikeli atik maddelerin tekrar dönüsümü saglamakla hükümlüdür.Bu demektir ki sattigi pillerin üzerine dönüsüm hak.da bilgi yazmasi veya satis yerlerinin bu piller tekrar geri dönüsü icin toplamasi gerekmektedir.Pili aldigin yere iade edeceksin.
Üretici firmalar geri dönüsümde ki ücreti zaten senden pesin olarak almaktadir.
Gönlün rahat etmedigi taktirde iade ettigin yerden pillerin akibetini sorabilirsin.Pillerin yasalarin ön gördügü sekilde üretici firmaya iade edilmedigi taktirde.Suc teskil olur.Iki satir bir sikayet mektubu ile Cevre Orman Bakanligina yazabilirsiniz gerisi onlara kalmisdir.Eger cöpe siz atarsaniz suclu sizsiniz sizleri agar cezalar beklemektedir.
Yasalar ortada tek uygulamak kaldi.Oda bizlere düsüyor.Veya o 3 elementi vucudumuz da toplamak.
Saygilarla.