Çarşamba, Haziran 20, 2007

YEŞİL FASULYE ? /Phaseolus vulgaris


Önce onu tanıyalım.

Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.

Peki onun bir de Morfolojik özelliklerini taniyalim.

Boğumlu gövdesinde tüylü ve yeşil renkli bileşik yaprakları bulunur. Yaprakların koltuğundan salkımlar hâlinde çıkan kelebeksi çiçekler beyaz, pembe ya da mor renklidir. Dik çalı biçiminde (yüksekliği 30-75 cm) ve sarılıcı özellikte (yüksekliği 1-2 m) başlıca iki formu vardır. Yassı, yuvarlak, düz ya da kıvrık olabilen meyvelerinin uzunluğu 5-25 cm arasında değişir ve genellikle yeşil renktedir.

Onun Ekolojik özelliklerinden bahs edecek olursak.

Soğuğa duyarlı bir bitki olan fasulye, hemen her tür toprakta yetişir. Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır. Bütün baklagiller içinde en çok tüketilen sebzelerden biridir. Tohumdan yetiştirilir.

Gelelim onun faydalarına.

Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor. Uzmanlar, taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri, karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albümin ve şekerde de çok fayda verdiğini bildiriyor.

ŞİMDİ YAZICAKLARIMI DIKKATLE OKUYUN.
Zehirli bir bitkidir.
Onu çiğ olarak yediğimiz zaman başımıza neler gelir bilirmisiniz;
Baş dönmesi,migde ağrısı kusma,kanlı ishal,ateş ve titreme,terleme.Vücud da kramp belirtileri şoka girme.
Peki nasıl oluyorda yukarda bu kadar faydalı bir bitkinin bu kadar zehirli olması tezat bir durum değilmi ?
Hayır içindeki zehir pişirildiği anda yok olmaktadır.
Şimdi dikkat edeceğimiz tek şey onu çiğ olarak yenmemesidir.
Değişiklik olsun diye salataya çiğ olarak katılması veya hamilelik devresinde aş erme durumlarında çiğ olarak yemekden sakınılmalıdır.
Bu gün faydalı bir bitkinin negatif yönünü de tanımış olduk.
Bir başka bitkilerle ilgili yazıda beraber olmak üzere .
Saygılarla.

4 yorum:

zeyno dedi ki...

Erdil Baba gerçekten çok şaşırdım. Ben fasulyeyi çok severim iyi ki çiğ yemeyi düşünmemişim,peki böyle bir tehlikesi varsa neden hiç uzmanlar uyarı yapmıyorlar hayret, her konu hakkında ahkam kesmeyi biliyorlar oysa...
Bu arada seni sobeledimmm, sevdiğin müzikler konusunda, haberin olsunn

ERDIL dedi ki...

Zayno Anne esasinda bu konuda bir cok yazi bulabilirsin.Yalniz anlatimlari tibbi terimler oldugu icin ve bitkilerin esas isimleri kullanildigindan gözlerden kacabiliyor.Eger bende yazimda.
Lectin ("Phasin"). olarak gecseydim anlasilmasi zor olurdu.
Bu zehrinde hangi bitkilerin tasidigi nasil yok edilebilecegi vs.vs.
Zehir kabuk ve tohumlarinda bulunmaktadir.Bu zehir örnegin kurutulmakla da giderilmez.Tek pisirildiginde kaybolmaktadir.
Bilhassa hayvanlara yem olarak verilmesinin tehlikeleri büyüktür.
Tip da ilac sanayisinde faydalinmaktadir.Atlar icin ölümcüldür.Fare zehirinde bile kullanilmaktadir.Zehirin dozu cok önemlidir.Hem sifa hemde ölümcül olabilen bir elementdir.Ilerdeki günlerde soframizlarda devamli olarak kullandigimiz kültürel bitkiler hakkinda hangilerinin zehirli oldugunu anlatmaya basliyacagim.Örnegin ikinci yazim Feslegen le olabilir.
Simdi sayfana gecip bakalim nasil sobelenmisim.
Saygilarla.

Adsız dedi ki...

Baba,bende şaşırdım,tazeciklerini köyde çocukken alıp dalından yerdik çıtır çıtır.
Bezelye ile ilgili bir araştırma rica ediyoruz mümkünse çünkü 2 kilo bezelye alını eve ve 1 kilosonu ayıklarken yeriz ,kalanı yemek yaparımda.

ERDIL dedi ki...

Tamam kizin en kisa zamanda Bezelye üzerinde bilgi verecegim.Yarin zaten aktarlarda sifa otlarinin dogada yalin olarak ne kadar zehirli olduklari hakkinda bilgi veriyorum.
Yalniz okurken Elmalar la Armutlarin karistirilmasindan korkuyorum.Simdi Feslegen zehirli bir ottur dedigim zaman yazi sonuna kadar dikkatli okunmadigi zaman yanlis anlasilmasindan korktugu icin bazi seyleri yazmak dan korkuyorum.
Saygilar.