Pazartesi, Haziran 04, 2007

Müşterek tarafları ne olabilir !...


Mavi dünya dan iki haberle haftaya başlamak istedim.
Bu iki haberin bir ortak noktası, o insanların sivil yaşama aynı pencereden bakmaları olabilir mi ?
Brezilya'nın Amozon bölgesinde hiç bilinmiyen bir gurup yerli ile karşılaşıldı.87 kişi sivil yardım istasyonuna sığındı.Gurup'da ki erkek yerlilerin yalnız mahrem yeri bir kılıfla örütülmüş 'çıplak'; alt dudaklarında daire biçiminde süsler gözlendi.Kadınların ise 'çıplak' saçları kazınmışdı.
Şimdiye kadar hiç bir sivil yaşamla karşı karşıya gelmemiş olan bu topluluk. Yağmur ormanların keşfedilmemiş bölgelerinde yaşadıkları farkına varıldı."Rio de Jeneryo'ya 2000 km uzaklıkda "5 Milyon hektarlık Menkregnotı reservadı".
Yerli gurubun içinden iki kişi ilk defa Kayopa köyün de görüldü.Neden sivil yaşamla kontak kurdukları gizemini muhafaza etmektedir.Bu gün 100'e yakın yerli gurupların yaşadığı, bu sayının 700.000 olduğu, 400 binin bu rezervat da yaşadığı, kendi kültür ve lisanlarını muhafaza ettiği Antropologlar tarafından söylenmektedir.
Diğer yerli gurupları sivil dünya da ki hastalıklardan korunmak için, kendi dünyaların da yaşamayı sürdürmeği tercih ettikleri düşünülmektedir.
Sene 1988 Tren işletmelerin de çalışan bir işçi iki vagonun birbirine bağladığı sırada başına aldığı darbe ile komaya girmiş, felç olmuşdu.Doktorlar komanın üçüncü yılında yaşama şansının çok az olduğunu.Ölümün onun için çok daha iyi bir çözüm yolu olaçağı fikrindeyken, eşi yaşama inat edercesine eşini eve alarak,bakımını üstlenmiş.Yemeğini kaşıkla vermiş vücudunun yatmaktan cürümemesi için devamlı olarak dikkat göstermişdi.Geçen sene ilk defa zatüreye nedeni ile hastaneye yatırmış.Tekrar evine alarak bu mücadeyi sürdürmüş.
Bu gün o hayatla mücadele eden kadın zafere ulaşmış; eşi 19 sene sonra komadan çıkmışdır.
Sivil dünya'ya tekrar ayak basan bu kişi bu geçen zaman içersinde gördükleri şeyler ona çok yabancı gelmektedir.Komaya girmeden evvel kominist rejimi olan ülkesi bu gün AB'nin bir üyesi olduğu.Bir zamanlar hayal bile edemiyeceği yaşam tarzına insanların halen şikayet etmesi,teknolojinin içine aldığı insanların bu girdabın içinde ki yaşamlarını sürdürmesini bu gün eşi ile bir masa başında kahvelerini yudumlarken görmektedir.
Acaba Amozonlarda ki yerli ve bu adamın müşterek tarafları ne olabilir !...
Saygılarla.

Hiç yorum yok: