Çarşamba, Haziran 13, 2007

YUNUS..



Bu gün sizlerle çok sevimli bir canlıyı tanıtmaya çalışacağım.Onu mavi sularda sürüler halinde, bir batıp bir çıkan balık olarak tanırız.Esasında o bir balık değil bizim gibi memeliler sınıfındandır.
Devamlı olarak doğadan bahs eder onu korumakla bizimde yaşamımızın devam edebileceğini söyleriz.Doğa da bulunan her canlıda bunun bir parçası olduğunu bildiğimiz halde.Indüstrü ve Eğlence adı altında bir çok canlı hayvanı özgürlüklerinden alıp kendi çıkarlarımıza alet ederiz.Bu bilinci de aynı zamanda çocuklarımıza da aşılarız.
Onlara hak gördügümüz bu durum da ne kadar haklıyız ?..
Bunlar dan bir tanesini ele alalım "Yunus Balığı"
Doğada özgür bir Yunus balığı 50 yıl yaşar.
Esaret durumunda,% 53 cü ilk 3 ay içersinde yaşamını kaybeder.

Özgür yaşamında canlı balıkla beslenir.
Esaret yaşamında ise ancak kalite düsünülmeksizin ölü balık o da animasyon çalışmaları içinde mükafat olarak verilir.

Doğada Yunus'lar sürüler halinde aile kompleksi içersin de ömürleri süreci yaşarlar.
Esaretlerinde ise beton bir havuzda bu yaşamdan yoksundurlar,çoğu zaman onları intahara kadar sürüklemektedir.

Özgür olan bir Yunus günde en az 100 mil kadar yüzer.Su yüzeyinden sıçrama yaparak kafa üstü dalışlarda bulunur, bu 300 metre derinliklere kadar ulaşır.
Esaretde ise bu 8 ayak derinlikde bir beton havuzdan başka bir şey değildir.Dünya da hiç bir havuz onların doğada ki yaşam alanının 100 binde biri bile olamaz.

Özgür yaşamda tuzlu suda ve içeriği bir çok elementler bulunan bir suda yaşar.
Esaret de ise Klorlu bir su içinde kendi kotları bulunan yosunlara karşı bazı kimyasal maddeler bulunan suda yaşar.

Doğa da Yunuslar birbirleri ile Sonar sistemini kullanarak anlaşırlar.
Esaretde ise bu beton bir havuzda imkansız bir şeydir, tam aksine beton onların çıkardıkları sonar dalgaları ters bir akım yaparak acı çekmelerine neden olur.

Doğa da her iki veya üç sene arayla 16 / 17 yaşında ki Yunus anne yaşamı boyunca 6- 7 defa anne olurlar.
Esaret durumunda bu 3 de bir nispetinde imkansızdır.
Beton bir havuz içersinde yavrusunu büyütebilmesi çok daha zordur.Esaret içinde doğan Yunusların ömürleri de çok kısadır.

Doğada yaşıyan balıklar bir cenber içinden geçmezler,açlıklarını giderebilmek için dilenmezler,sırtlarında eşek gibi insan taşımazlar.
Esaret yaşamlarında, onların gururları kırılmış.Harcıyacakları enerji oranında yiyecek verilmesi onları açlığa da itmektedir.Yaşamları tam bir izolasyon içine itilmektedir.

Bu gün Dünyada 175 adet havuz bulunmak da olup ABD,JAPONYA MEKSİKA KANADA olarak dağılmakda ve bu animasyon endüstri zinciri gittikçe artmaktadır.Bu gün tatil bölgelerin de bizde de görülmeye başlamışdır.

Bir iki kücük bilgi vermek istedim.
Tatil gelmek üzere çocuklarımızı alıp Tatil bölgelerinde bu gibi havuzları ziyaret edeceğiz.Onların her sıçrayışında alkışlara boğacağız.
Yukarda vermiş olduğum bir kaç bilgi ile onları biraz olsun tanımış oldunuz.
Ne dersiniz onları doğada mı seyredelim.Yoksa bu beton havuzlara giderek daha çok havuzların açılıp bu güzel memelileri alkışlıyarakmi destekliyelim.

Doğayı korumak her zaman bizim elimizde karar sizlerin.
Saygılarla.

6 yorum:

Dut agaci dedi ki...

Ah yine umursamaz bir sekilde görmemezlikten geldigimiz bir bakis acisi ile yine hos bir konu degerli erdil beyden.Kendi özgürlügümüz icin yaygarayi kopartir ama bu bir hayvan!ise ona eziyet edip esarat altinda tutmayi en dogal hakkimiz gibi görürürüz.Sonrada insaniz diye dolasiriz.Genelledim.Yarasi olan gocunsun

ERDIL dedi ki...

Yoo genellemedin.Rabia kizim.Aci ama görmemezlikden geldigimiz hakikatler.
Adi ise Yunus oldugunu unutmamak lazim.
Üc kitapda da gecer onun hikayesi.
Saygilarla.

yasemin dedi ki...

ya siteniz süper olmuş hele yunus resimleri daha bir süper olmuş hayranlığımı gizleyemedim :)

ERDIL dedi ki...

Hos geldin Yasemin kizim bir seyler yapmaya calisiyorum.Begendigin icin tesekkür ederim.Siteni gördüm,Siten icin istedigin bir sey olursa yardimci olmaya calisirim.
Saygilarla.

yasemin dedi ki...

çok teşekkür ederim depresyondan kurtulayım düzenleme yapacağım sitemde ama sizin siteye girerken başka siteler çıkıyor yada hata veriyor bişi anlamadım gitti :)

ERDIL dedi ki...

Eger popus aktiv ise diger netz werklerin site saldirislarini önliyebilirsiniz zaman zaman bu saldirilara ugrayabiliyoruz.Bu da site yapimlardaki kullandigimiz yabanci netz lerden dolayi olmakda.
Saygilar.