Pazartesi, Haziran 11, 2007

KENE...


Bu gün sizlerle bu ufacık paraziti tanımaya çalışalım.
Aşağıda seyredeceğiniz Filmin Internet haklarını ihlal etmemek için Türkçe'ye çeviremedim.Anlayışla karşılıyacağınızı sanıyorum.

Kene nedir?
Keneler 0,2 ile 0,3 mm arası uzunluktadır. Onların sekiz adet bacakları vardır, ve örümcekler ve köpek keneleri ile akrabadır. Kolayca alerjiye sebep olmalarının haricinde, insanlara zararsızdırlar. Isırmazlar ve herhangi bir türde bulaşıcı hastalık saçmazlar. İnsanlar ve hayvanlardaki kepeklerle beslenirler. Bazı diğer türleri, un tozu ile de beslenir. Bir kene sadece bir ay yaşar, ancak dişi kene her seferinde 20-30 adet yumurta üretir. İç çevrenin uygun şartlar içinde olması durumunda, bir sürü kene üreyebilir. Kene Norveç'te en fazla Kasım ile Şubat ayları arasında ürer. Bu müddet ise ev içinde en fazla zaman geçirdiğimiz süredir. Keneler, evdeki evcil hayvanlara ek olarak, polen sezonu dışında, alerjik rahatsızlıkların en önemli sebeplerinden birisidir.

Kene (Ixodoidea), eklem bacaklıların örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından kan emici ve gözsüz bir dış parazittir. İnsan, koyun, köpek, kedi, deve gibi canlıların derilerine yapışarak kanlarını emer. "Asıl kene" olarak bilinir.
Keneler virüs, bakteri ile protozoon ve Rickettsia adlı parazitleri taşıyabilirler ve bu ciddi enfeksiyon etkenlerini kanını emdikleri insan ve hayvanlara aktarırlar:
Lyme hastalığı (Borreliosis) genelde kene isirmasi ile insana gecen Borrelia burgdorferi adli bakterinin yol actigi bir hastaliktir.
Hastalik degisik sekillerde ortaya cikar. Deride kizariklik nezleye benzer belirtilerle baslar ve kaslarda, sinir sisteminde, psikiyatrik ve kalp rahatsizliklari olarak kendini gosterir. Genelde hastalik antibiyotiklerle tedavi edilebilir sayet tedaviye hastaligin ilk donemlerinde baslanilirsa.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA veya Kırım-Kongo Hemorajik Ateş, KKHA) keneler (özellikle Hyalomma cinsi) yoluyla bulaşan, zoonotik enfeksiyona yol açan bir viral hastalıktır.Sendrom Türkiye'de ilk kez 2002 yılında ortaya çıkan epidemi sırasında tanımlanmıştır.
İlk kene ısırığından itibaren yaklaşık 2 ile 12 gün arasında değişen bir enkübasyon süresi vardır. Hastane kaynaklı enfeksiyonlarda ise (nozokomiyal enfeksiyon) enkübasyon süresi 3 ile 10 gün arasında değişir.
Enkübasyon süresinin ardından grip-benzeri semptomlar görülmeye başlar. Bunlar yaklaşık bir hafta sonra dinebilir. Bununla birlikte hemoraj belirtileri rahatsızlığın ilk 3-5 gününde görülmeye başlar: öncelikle duygudurumda dalgalanma, ajitasyon, zihinsel karmaşa ve boğaz peteşileri. Daha sonra burun kanaması, kanlı idrar ve kusma görülür. Karaciğer şişer ve ağrır. Bunların dışında trombositopeni ve lökopeni laboratuvar bulguları arasındadır. Ayrıca aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) oranlarında yükselme görülür.
Semptomların ilk ortaya çıkışından 9-10 gün sonra hastalar iyileşme belirtileri gösterir, fakat %30'u rahatsızlığın 2. haftasında ölür.
Lymne-Borreliose : Ateş ve baş ağrısı, beyin zarı iltihabı ve kalp problemleri
FSME : Ateş, baş ve eklem ağrısı, bazen de menenjit.
1. Kenenin hızlı bir şekilde fark edilip baş kısmı içeride kalmayacak şekilde vücuttan çıkarılmasıdır.Vücutta kene ile geçen her saniye hastalık riskinin artması demektir. (Teknik olarak en uygun Tickner cihazıdır. Tickner ile kene dondurulup virüs aktarımı en aza indiriliyor.)

2. Kenenin bulunabileceği yeşillik alanlara veya su kenarlarına gidildiği zaman kene ve haşere uzaklaştırıcı spreyler vücuda ve kıyafetlere sıkılmasında fayda vardır.

3. Kene ısırmasından hemen sonra 1-2cm kızarıklık oluştuğu zaman doktora veya hastaneye başvurulması önerilir. Kene hastalıkları için gerekli antibiyotik, hap veya serum tedavisine başlanmalıdır.
Yukarda seyrettiğimiz görselde anlatıldığı gibi Doga'da 3 değişim geçirerek kene olarak oluşmaktadır.Gene gördügümüz gibi bizlere nasıl ulaşabildiği animasyon'da belirtilmiştir.Gözleri olmadığı halde diğer canlıların çıkartmiş olduğu koku sayesinde avına ulaşabilmektedir.Isırdığı zaman acı duymamızın nedeni de salmış olduğu bir sıvı sayesinde tıpkı anestezi yapılmış durumuna gelen yer acı duymamızı önlüyor.Gene yukarda belirtildiği gibi kenenin başına en yakın noktadan çıkarılması tavsiye ediliyor, diğer taraflarına teması onun kızması neticesi ile saldığı bakteriler bir çok rahatsızlığa yol açmaktadır.
"GEÇİRMIŞ OLDUĞU BAKTERİLER KANA KARIŞMASI İLE GÖRSELDE BELİRTİLDIĞI NOKTALARA ULAŞARAK" bizlerin ölümüne bile yol açabiliyor.
Bu gün bilindiği kadar 650 çeşidi bulunmaktadır.Bazıları çok tehlikeli olmakla beraber zararsız olanları,ve alerjik rahatsızlıklarına neden olanlarıda bulunmaktadır.
Hepimize Kene'siz bir hafta başlangıcı dileği ile.
Saygılar

Hiç yorum yok: