Cuma, Haziran 22, 2007

OYUNCAK BEBEK..


Kız çocuklarının vaz geçilmez oyuncaklarından bir taneside oyuncak bebeklerdir.
Bu yazıyı sevgili kardeşim Oya Kayacan'a ithaf ediyorum.
Biraz bu oyuncağı inceleyecek olursak karşımıza bambaşka bir kültür dönemi çıkıyor.
Arkeologlar bundan 3000 sene evvel Mısır da yapmış olduğu kazılarda ağaçdan yapılmış bebekler bulmuşlardır.
Onlar; o zamanlarda oyuncak olarak görülmemişler.Öldükden sonra sahiplerini yalnız bırakmıyan inanç yoldaşları olmuşdur.
Amerika'lı Hopi-Kızılderileri ise çocuklarına dini seromonilerin de minyatür bebekler hediye ederlerdi.O bebekler yer ve gök arasında ki ruhları temsil ederlerdi.
Bebek yapıcıları her geçen gün bu sanatlarına yenilikler eklemiş.
Tahta,seramik,ton,bez ve mısır kocanından faydalanmışlardı.
Eski Yunanlılar 5.nci yüzyılda Ton dan yapılmış Hıristiyanlığı temsil eden bebekler;
askeri oyuncaklar yapmışlardı.
Orta çağlarda bu bebekler oyuncak devrine girmiş.15 nci yüzyılda büyüklerin vazgeçilmezleri olmuşdur.

Şimdi sizlere bu bebekler erkek çocuklarının da oyuncağı dersem sakın şaşırmayın.Bebek oyuncaklar bir yerde ailenin bir parçası olarak göründügü için erkek ve kız çocukların müşterek objesi olmuşdur.En ünlü bebeklerin yapıldığı şehir Nürnberg'dir.O günlerden kalmış bir çok bebek müzeleri süslemektedir.
19 nci yüzyıllarda kültür objesi olan bu bebeklerin.Başlarında porselen kulanılmaya başlamış.En nadide kumaşlar kullanılmıştır.Gövdesinde,mum,talaş,bitki lifleri kullanılmışdır.Çoğu bebeklerin saçlarında da hakiki insan saçı kullanılmışdır.
El ve ayakların hareketli bölümlerinde tahta dan faydalanmışdır.
19 yüzyılın ortalarına kadar bebekler daha çok büyüklerin oyuncağı olmuş; daha sonra, bu çocukların ellerine verilmeye başlanmışdır.Bu gün bir çok kişi bu bebeklerin koloksiyonunu yapmaktadır.Bunların arasına eşimle birlikte bende katılıyorum.
Bu gün bu bebekler zamanın getirdiği teknoloji sayesinde çok daha modernleşmiş.
Yürüyen,konuşan,yüz mimiklerini ses alımları ile değiştirilebilen,bebekler oluşturulmuşdur.
Bu gün çocuk dünyasının içinde en büyük dost olan bez bebek, zamanla birlik de yarışmış.Biz büyüklerin bile belleklerinden çıkmamışdır.
Biraz gerilere gidecek olursak hepimizin yaşamında bir bez bebeğimiz olmuşdur.
İster erkek çocuğu olsun isterse kız çocuğu olsun.Zaman gelmiş o bir kücük yastık şeklini almış.Bir gün gelmiş ufacık battaniye olmuşdur.
Haftanızın mutlu geçmesi dileği ile.
Saygılarla.

3 yorum:

yasemin dedi ki...

yoksa bu bebekler sizin koloksiyondan mı hepsi çok tatlı hele dil çıkaran esmer bebek süper ben sizden bişi istesem biraz acayip oluyo ama araştırmaya fazla vaktim yok :( evde internet olmayınca iyice zor oluyo neyse az uyumak istiyorum düzenli olacak ve kilo almam lazım en kısa zamanda

yasemin dedi ki...

amanın ne biçim yazmışım anlatım bozukluğu yapmakta üzerime yok :( yardımcı olur musunuz demeyi unutmuşum kusura bakmayın eczanede yazmıştım bu yorumu o yüzden cümlelerim bozuk oldu ve acele etmiştim ii günler cvp gelmedi ama yinede teşekkür ederim

ERDIL dedi ki...

Yasemin kardesim yorumunuzu okudum devamini bekledigim icin cevap yazmadim.Bebekler bizim koloksiyonumuzdan bir kaci zaman zaman resimlerini yayinliyacagim. Hangi konuda yardimci olabilirim yazabilirsiniz.Eger yayinlanmasini istemediginiz taktirde basina yayinlamayin notu koydugunuz taktirde yayinlanmaz.
Saygilarla.