Pazar, Haziran 24, 2007

Vladimir Horowitz .


-

Vladimir Horowitz 1.Ekim 1903 (veya 1904) in Berditschew, Ukrayna'da doğdu; † 5. Kasım 1989 da New York da öldü. Kendisi Amerikan vatandaşı olmasına rağmen Ukrayna kökenli idi.

Yahudi bir aileye mensup olan piyanist, ilk olarak hayatının bir parçası olacak piyano ile 6 yaşında karşılaşdı.İlk dersini iyi bir piyanist olan annesi vermişdi.Okul devresini Kiev Konservaturının Piyano ve Komposizyon bölümünde yaptı.

Anlatımlarında: Biz yalnız piyano dersi almıyor aynı zamanda; müzik yaparak bütün estürümanların üzerinde çalışıyorduk.Keman dersine çalıştığım zaman, hocam bana flüt çaldırırdı.Çaldığın müzik parçası tek tonlarda kalmasın kullandığın aletden bütün diğer estürümanların ruhunu görmelisin tıpkı doğadaki renkler gibi derdi.

1925 Senesin de Rusya'yı terk etmek zorunda kalmışdı.Çünki; politik rejimin getirdiği zorluklar onun çalışmalarını tiyatro köselerine veya sokak çalgıcılığına kadar itmişdi.Çıkmış olduğu uzun bir turneden sonra, genç ve yetenekli bir piyanist olmuş.İlk olarak Berlin'e gelmiş.Oradan Hamburg ve Freiburga geçmişdi.İlk bestesini de orada yaptı.
Artık tanınmaya başlamış; Londra,Paris ve akabinde 1928 senesi New York'a giderek orada konser verdi.
1932 Yılında Artura Toscanini ile beraber büyük bir konser vermiş.Daha sonrada kızı Vanda Toscanini ile hayatını birleştirdi.Avrupa dan devamlı olarak davet edilmesine rağmen politik nedenlerle gitmemiş, inzivaya çekilmişdi.1940 Senesinde Amerika'da kalmaya karar vererek vatandaşlığına geçti.
Talihsiz bir kaza neticesin de kızı Sonya'yı kaybetti.Depresyona girerek uzun bir süre ortalık da görünmedi, hatta bu ara hakkında bir sürü dedikodular çıkartıldı.
"Homoseksüel diye."
Piyanist olarak devrinin en büyüklerinden biri idi.Frédéric Chopin, Franz Liszt ve Robert Schumann; Rus Komponistler den Sergei Rachmaninow und Alexander Skrjabin gibi, ünlülerin eserlerini tekrar yaşatmış büyük bir piyanisdi.

Horowitz için 20. nci yüz yılın hakiki romantik piyanisti de derler.Kendisi sözlerinin arasında dünyada üç çeşit piyanist vardır der; yahudi,homoseksüel ve kötü.

Çağımızın ilginç piyanistlerinden Viladimir Horowitz’in yıllar sonra tekrar sanat evrenine dönüşü, özellikle orta yaşı aşkın müzikseverler arasında ilgiyle karşılandı.
"Bunlardan bir taneside bendim." Horowitz, Arturo Toscanini’nin damadıydı ve kısa süre önce şöyle demişti: “Babadan müziği, kızından da erkekliği öğrendim.” Horowitz 1930’ların ünlüsüydü aslında… Konserlerinin biletleri kapışılıyor, bunlardan birine sahip olmak için meraklılar gişe önünde bütün gece bekleşiyorlardı."Berlin'e geldiği zaman gece saat 2 de sıraya girmiş ertesi günüde almış olduğum bilete aylığımın yarısını vererek onu dinlemek nasip oldu".O konser onun son konserlerinden biriydi.

Yine böyle bir konserden önce New York’taki Carnegie Hall’ün gişesi önünde bütün bir kış gecesi konuşarak, söyleşerek bekleşenlere, yüzü atkıyla kapalı zayıf bir adam arasıra çıkar sıcak çay ve kahve dağıtırmış… bir ara adamın atkısı aşağıya düşünce bekleşenler hayretten dona kalmıştı; çay ve kahve dağıtan kişi Horowitz’in ta kendisiymiş.
Iyi pazarlar dileği ile .
Saygılarla.

Hiç yorum yok: