Cumartesi, Haziran 23, 2007

Fesleğen (Ocimum basilicum),


Adı : Fesleğen (Reyhan)
Botanik adı :Ocimum Basillikum
İngilizce / Almanca adi: Basilie / Basilikum
Ait olduğu aile grubu : Ballıbabagiller / Lamiaceae
Yaşam bölgesi : Tropik bölgeler /Afrika / Asya / Hindistan
Tarımı yapılan ülkeler :İtalya,Fransa,Fas,Mısır,ABD Kaliforniya,Orta ve Günay Amerika
Tibda ki yeri:Hazımsızlığa karşı,kas kasılmaları (kramp),migren,baş dönmeleri ve uykusuzluğa,ve kısmen deri rahatsızlığına karşı kullanılmaktadır.
Kullanılan bölümü : Yaprakları.
İçindeki kimyevi maddeler :Aetherische yağı, Linalool, Estragol, Eugenol ve Kampfer
Çıkarılan yağı parfüm ve haşere ilacında kullanılmaktadır.En çok yaprakları yemeklerimizin vaz geçilmez baharatlarından bir tanesidir.Cig olarak salatalara da konulmaktadır.
Tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türüdür.
Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.
Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden köyü yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, 1-5 cm araşında uzunlukta ve 1-3 cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever.
Kurutulmuş fesleğen hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.
Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.
Şimdi yazacaklarım yanlış anlaşılmaması önemle rica olunur :
Fesleğen içerikliğin de Estragol adı verilen bir kimyevi madde taşır.
Önce size bu kimyevi maddeyi tanıtmak istiyorum.
Estragol kanser hastalığını tetikliyen /yapan bir maddedir.
Fesleğen de bulunan Estragol zehrinin insanlar üzerinde ki tıbbi zararları üzerinde tam olarak bir açıklama yapılamamışdır.Söylenen tek şey fazla miktarda yenilmesi
neticesinde vücudun bu maddeyi depolaması riziko olarak görülmektedir.
Bitkisel tedavide deri ve barsak iltahaplanması,migde kramplarında,kabızlıkda halen kullanılmakda olup eski zamanlarda cinsel rahatsızlıklarda kullanılmıştır.
Bu gün devamlı olarak tedavi de kullanılmamaktadır.
Her ne kadar çay olarak içilse de küçük çocuklara ve bebeklere vermekten kaçınılması gerektiği söylenmektedir.Diğer şifa otları ile karıştırılarak yapılan terapiler artık yapılmamaktadır.
Antik zamanlarda Fesleğen "kralların otu " olarak anılmakda idi.Sihirli ot olarak adlandırılıyordu.Eski yunan kadınları sevgililerinin başını ondan yapılan parfümlerle döndürüyorlardı.
Hindistanda ise halen dini bir yeri olduğu bilinmektedir.Tanrı Vishnu,Krishne ve eşi
Lakshmi'ne adanmaktadır.
Fesleğen otunun halk arasında zenginlik ,harmoni ve aşkın senbolü,koruyucu olduğu bir çok ülkelerde hala inanılmaktadır.
Bir başka kullanım alanı ise böcek sokmalarına karşı taze yaprakları sokulan yere ezilerek sürülmektedir.Yapılan araştırmalarda Akrep sokmasına karşı pan zehir olarak da kullanılmaktadır.
Bu şifalı bitkinin tek negatif tarafı devamlı kullanıldığı taktirde yukarda belirttiğimiz gibi kansere neden olabileceğidir.
Saygılarla.

2 yorum:

nicomedian dedi ki...

Küçük yapraklı fesleğenim İstanbul ikliminde kışın kuruyor da iri yapraklı fesleğenim kışı rahatça geçiriyor. Bilmemki daha mı dayanıklı bir cins?
Bu arada yılbaşı çiçeğimi gördünüz mü? Siz bu sıcakta açmasına ne diyorsunuz? Merak ediyorum.
Selamlar.

ERDIL dedi ki...

Sn.Nikomedian kardesim feslegen otunun bir cok cesidi var Hint ve tayland cinslerinin yapraklari cok daha degisik.Kuruma nedeni.Isik faktörü yazin en az 5 saat isiga ihtiyaci kisin ise bu 14 saat olarak eger kalt isik da kullandigimiz taktirde kücük yapraklilarin kuruma nedeni de bu.Topragi devamli nemli olmasi,bir de iki güne bir saksini kendi etrafinda 90 derece döndürülmesi gerekir.Dikkat edilecek bir hususda yapraklarin soguk cama degmemesine dikkat etmeniz gerekiyor.Yilbasi cicegini görmez olurmuyum yorun yazmak icin biraz bekledim.Bu arada yorum yazan arkadaslarinda sorulari olabilir düsüncesi ile.Verebilecegim tek cevap onlar gereken tedbirlerini iklim degisikligi konusunda almaya basladilar bizler halen bloglarimizda sanki laf olsun diye yaza duralim.Dün gece 13 derece gündüz 18 derece idi.Esasinda Berlinde ki iklim Istanbul havasina paralele giden bir iklimdir.Yarin gece 11 gündüz 30 derece bizleri nasil bir hava bekledigini bir düsünün.Sali ise 12/17 - yagmur firtina.Son haftadaki düsen yagmur Istanbul'a düsmüs olsaydi her halde Istanbul - Venedik olurdu.Yilbasi ciceginizi her 20 gün de bir fotorafliyip arsivliyin bir araya getirdiginiz zaman aylarin mevsimlerin üzerinde nasil kayma yaptigini ciplak gözle
görebilirsiniz.
Biz bunu cesitli Doga ile ilgili Dünyanin cesitli ülkelerinden blogcular la yapiyoruz bu sene elma agacinin cicegini alarak her 20 günde gecirdigi iklim degisikligini birbirimizle paylasip.Sonun da gereken mecmulara ingilizce olarak raporlari gönderiyoruz.Böyle bir calismayi Türkiye de de baslatmak isterdim ama.Biz de cok daha önemli seyler oldugu icin hayata geciremedim.
Saygilarla.