Perşembe, Nisan 17, 2008

ENERJI = ACLIK..



Rüzgar yön değiştirdi.Fazla üretim geçmişde kaldı.Dünyaca tarım alanları enerji ve endüstürü için ham maddeye hizmet ediyor.Alanların çoğu kimyevi ve genteknik alanları oluyor.Sevindirici olan tarafı üreticiye ait olan kısmi;fiatların gittkçe artması.
Avusturya tarım birliği yukarda bahs ettiğimiz ekim nedenleri yüzünden bio tarımında geriye sayımın başladığını söylemektedir.1993 senesi 200.000 hektar olarak bilinen
ekim alanları bu gün 1,56 Milyon hektara ulaşmış durumdadır.
Otomobiller Mısır ve Buğday tüketmeye başlamış durumda.
ABD'de Ethanol'u kazanabilmesi için mısırı kullanmaktadır.Bu durum karşısında fiatlar tavan yapmışdır.Ethanol bir bakıma alkol bu da Benzin ve Mazotun alternatifi yerini alamaktadır.Son seneler içersinde 118 adet Ethanol üreten fabrika mantar gibi
ortaya çıkmışdır.35 Milyar litre Ethanol senelik üretmektedir.Bu da senelik mısır üretiminin 4/1 'dir.Ekici fiatların katlanması karşısında mahsulünü bu yöne döndürmüşdür.
Aynanın karanlık tarafı ise komşu ülke Meksika'da ana gıda maddesi olan mısır'ın fiatları bu şekilde artması karşısında, insanları sokağa dökmeğe başlamışdır.
Fotoraf; Amerikan arabasının yakıtına karşı açlık çeken Meksikalılar olarak görülüyor.
Bu gün aynı durum Avrupa ülkelerinde de görülmektedir.Avusturya'da kurulan Ethonol fabrikalarında 70.000 Hektarlık ekim alanından 200.000 metrekubik Ethonol kazanıldığı bunu da Benzin ve Mazot alternatifi olarak kullandığıdır.2007 yılı ile
% 2,5 olan üretim 2008 senesi ile % 5,75'e ulaşmışdır.
Bu durum Ağaç endüstürü alanlarında gözle görülür durumda; kağıt ve Faser plakalarının ham maddesi olarak tüketimin gittikçe artması karşısında.İklim değişikliği ile doğa felaketlerini de buna eklediğimiz zaman bu alanda da fiat artışı görülmeye başlamışdır.Boşalan alanlar ise tarım alanlarına dönüstürülüp enerji kazanılması yolunda üretime çevrilmektedir.
Elektrik veya Süt ne alaka demiyelim.Bu gün Hayvancılık için kullanılan meralardan alina ürün. hayvanlara verilmektense fabrikalar da işlenip Metan gazı elde edilmekte bu durumda da Elektrik üretiminde kullanılmakda.Geri kalan atık kimyevi maddelerde tekrar meralara dökülerek gübreleme ile daha kaliteli ham madde elde edilmektedir.
Ne yazık ki hayvancılık yok olmakda bu da elde edilecek süt'ün azalması ona bağlı gıda maddelerinin fiat artışına neden olmaktadır.
Teknolojinin bu şekilde ilerlemesi ile Petrol'den elde edilen kimyevi oluşumlar.Boya,asfalt,yağlar,plastik,ambalaj sanayi liste vs.vs olarak uzayıp gitmektedir.Artık ham madde olarak.Mısır,Buğday,Pancar,Şeker Kamışı,Patates,Raps,Prinç gibi gıda maddeleri almaktadır.
Petrol üretiminin azalması,Petrol alanlarının el değiştirmesi,Üretimin belirli noktalardan kontrolü,bir çok gelişmiş ülkelerin bu konuda aldıkları alternatifler tarım alanları ile başlamışdır.Hazırlıksız belirli bir plan proje içersinde başlamaması bizlere Enerji = açlık olarak dönüşüm yapmaktadır.Buna iklim değişikliğinin getireceği olumsuzluklar dahil değildir.
Şu andaki durumu ona bağlıyamayız.
Bu gün araştırmacılar gen teknik ile tarım ürünlerinde ki rekolteyi ikiye katlamakla uğraşmaktadırlar böylelikle enerji+açlık lığa karşı tedbir alınabileceği fıkrendedirler.Bu çalışmaların enerji alanında olumlu olacağı muhakkakdır.Sağlık yönüyle bizlerin böyle bir gıda maddelerine karşı hazır olup olmamız bilinmezler hanesinde bulunmaktadır.
Uzmanlar kapıların teker teker açıldığını zaman içersinde bunun bizler üzerinde olacak olan eksi ve artılarını görebileceğimizi söylemektedirler.
Bu gün itibarıyla genteknikle üretilen gıda maddeleri ile bio tarım arasında bir sınır çizilemiyeceği bilinmesi bir gerçekdir.
Özetlememiz gerekirse:
Artılar;
* Verimi yüksek yeni bir tarım sistemi.
* Petrol'e karşı yeni alternatif.
* CO 2 nin vermiş olduğu zararın önlenmesi.
* Ham maddesinin natur olması nedeni ile atıkların tekrar toprağa dönüşümü ile Çöp probleminin kendiliğinden ortadan kalkması.
Eksiler ;
* Böyle bir çalışmaya hazır olmıyan ülkelerin açlıkla karşı karşıya gelmesi ekim alanlarının yok olması.Köleleğin tekrar ortaya çıkması.
* Kısıtlı alanlar yüzünden yağmur Ormanlarının yok olma tehlikesi.Genteknikle sistemin değişimi.
* Tarım üretiminin köylünün elinden alınıp endüstürü baronlarının kontrolü altına girmesi.
* Genteknikin getirdiği kurallarla.Kimya sanayinin daha da bir önem kazanması.
Biraz, bu günü bir başka pencereden bakmaya çalıştım.
Kapımıza yaklaşmakta olan İklim değişikliklerin getireceği eksilerle karşılaşmadan,onun adı altında bahaneler üreten Politikacılara büyük bir havuzdan pipetimle bir kaç damla su çektim.
Kalın sağlıcakla bir başka çevre ile ilgili yazıda görüşmek üzere.
Saygılarla.

2 yorum:

etki alanı dedi ki...

Sürekli başka ülkelerin önlemler alıp,çözümler ürettiğini görüyoruz...
En verimli topraklar ülkemizde olmasına rağmen,üreticiye getirilen çaresizlikler nedeniyle gıda terörü oluştu...
3 çocuk doğurun diyen zihniyet,neyle doyurulacağını sanıyor...Dua ile mi?.....

TüTü

ERDIL dedi ki...

Senelerdir Tema örgütü konusuyor.
Uzmanlar bir seyleri anlatmaya calisiyorlar.
Hayvanlar alemi bile bizlere gereken bilgiyi aktarmaya calisiyor.Ne yazik ki günlük yasama ile vakit geciyoruz.
Belki bizler sansli generasyonuz.Ya gelicek !!!
Saygilar.