Salı, Nisan 08, 2008

MAMMOGRAFI veya ULTRASHAL Metodu ?


Mammografi her zaman erken teşhis için iyi bir metod değildir.
50-69 yaş arası yapılan araştırmada Mammografi'nin her zaman isteneni vermediğini;alternatif olarak Ultrashall metodunun daha iyi bir alternatif olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Berlin de ilk defa yapılan Mammografi konferasında şimdiye kadar erken teşhis konusunda bu metodun yerini Ultrashall'in alabileceğini söylemektedirler.
Yapılan araştırmalar neticesinde senelik olarak ülkede 19.000 kadının bu hastalığa yakalandığını yeni metod ile bunun % 30 olarak azalabileceği söylenmektedir.
Uzmanlar böyle bir metodun hakikaten erken teşhise yardımcı olabileceği hakkında tereddütte de kalmaktadırlar.Neden olarak kırsal alanlarda ki kadınların böyle bir imkandan faydalanabilmeleri şu anda mümkün görülmemesi.Rahatsızlıkların teşhisi yapılana kadar yanlış bir tedavi yürütülmesi olacağı görüşündedirler.
Meme kanserinde ki riziko nasıl aza çekilebilinir:
50 ile 70 yaş arası yakalanan kadınlar arasında yapılan araştırmalar göstermişdirki tümörün kötü katagoride olduğudur.50 yaş olarak her üç kişiden birinde bu kötü tümör görülmüşdür.Gynäkologlar "kadın doktorları" Mammografi metodunun 40-75 arası kadınlarda sadece teknik bir araç olarak görmekte; bununda yeterli olamayacağı kanısındalar.Buna karşı olarak Ulrashall metodu ile alınacak olan verilerin çok daha sağlıklı olacağı kanısındalar.
Hasta adayların bu metodu seçmeleri ve hatta Magnetresonanztomografie (MRT) faydalanmaları tavsiye etmektedirler.Her iki senede yapılan bu teknik metodun yani sıra kadınların bu konumda ekstra olarak kontrol olmalarının verileri hastalığa karşı çok daha faydalı olacağını söylemektedirler.
Bu hastalığa şans vermemenin en büyük alternatifi en ufak süphe edilmesi karşısında tereddüt etmeden hemen kontrol ettirmek.Bu kontrolleri rutin haline getirmek olduğudur.
Saygılarla.

2 yorum:

etki alanı dedi ki...

Oysa ne kadar basit bir kontrolü var,Erdil bey..
Kendi hayatını kurtarmak için bir kez kontrol..
Ama benim gibi doktor fobisi olanlar,3 aydaki kontrollerini 6 ayda ,o da ite kaka giderek yapıyorlar..
Ve teşhis konulunca,daha çok doktorla yüzyüze kalıyor...
Ah! Bu kadınlar Ah!
Ne güzel gündeme getirdiniz..
Ben de bir yazı hazırlayayım...
Belki,başta ben olmak üzere kadınlarımıza hatırlatırız..
Saygılar,
TüTü

ERDIL dedi ki...

Sayin Tütü bu konuyu ne kadar yazarsak belki bir nebze cesareti arttirabiliriz.
Birazda bizlerde utanma fobisi daha da önde gidiyor.
Kadinlarimiz bu hususu biraz olsun yendiler.Ya erkeklerimiz ?
40 yas üzeri kac erkek kanser kontrolüne gidiyor.
Prostat sayisi nedense hep bilinmezler listesinde.
Saygilar.