Çarşamba, Nisan 30, 2008

KÖPEĞİMİZ SADECE DOSTUMUZMU ?


Evinizde kücük çocuğunuz mu var ?
Peki köpeğinizde varmı ?
Şimdi yazıcaklarım 10 senelik çalışmanın neticeleri.
Evinizde ki köpeğiniz yalnız çocuğunuzun arkadaşı değil aynı zamanda onun mikroplara karşı bağışıklık sağlamasını sağlıyan bir antrenör.
Uzmanların bu seneler içersinde yapmış oldukları çalışmalar neticesinde evlerinde köpek olan kişilerin alerji-rizikosu yok denecek kadar az olduğu görülmüşdür.
Bunun tam olarak nedeni hala gizliliğini saklamaktadır.
Siz ne kadar köpeğinizi fırçalasanızda, yıkasanızda bir köpeği temizliyemezsiniz.
Bu da sizin yararınıza neden olamaktadır.
Internasyonal bir uzman gurubu 9000 çocuk üzerinde 10 senelik sıkı bir çalışma yaptılar.Neticede görüldüki köpeği olan ailelerin çocukları alerjiye karşı bağışklık sağladıkları, köpekleri olmıyanlarda ise tam tersi tesbit edilmişdir.
Bu oluşum nasıl olabiliyor diye soracak olursanız.
Münih' deki Helmholtz ana merkezinde çalışan Joachim Heinrich'in timi köpeklerin dışardan taşıdığı mikropların çoğalması ile ortaya Endotoxine çıkıyor.Eğer onunla kontak halinde olduğunuz taktirde alerjik ve ateşli rahatsızlıklarla karşı karşıya
kalabiliyorsunuz.Çalışımalara başlamadan evvel bunun nedeni olarak köpekleri görüyorduk.Yapılan deneyler gösterdiki alerji ile yakından uzakdan bir ilgisinin olmadığını gördük diyorlar.
Uzmanların tahminleri bu durumda bir çok daha başka faktörler de yer almaktadır.
Köpeğimiz dışardan içeri tanıyamadığımız faydalı mikroplarıda taşımaktadır.Bu karşılıklı faktörler çocuğumuzun bağışıklılık sisteminde tıpkı bir aşı vazifesini görebilmektedir.Bu da evlerinde köpekleri olan ailelerin alerjiye karşı diğer ailelelere karşı korunmuş olmaktadırlar.
"European Respiratory Journal" da uzmanların açıklaması.Ailelerin köpek besliyenleri
bu durumda daha şanslı olduklarını yazmaktadır.Köpeklerle büyüyen çocuklarda Alerji polenlere karşı olan rahatsızlıklar görülmemektedir.
Bu durum arada sırada köpeklerle temas edilmesi aynı neticeyi vermemektedir.
Yapılan araştırmalar da göstermektedir ailede alerji rahatsızlığı olan kişilerde bu durumun hiç faydası da olmadığı görülmüşdür.
Böyle durumlarda anne alerjiye yatkın olması halinde yeni doğan çocukda da bu durum karşısında astma,saman nezlesi,Neurodermitis gibi rahatsızlıklar oluşacağı sanılmaktaydı.
3000 köpek besliyen anneler üzerinde doğumdan iki sene sonra yapılan tesbitlerde bu tezin yanlış olduğu alerji-rizikosunun yok denecek kadar az olduğu görülmüşdür.
9000 çocukda da doğumlarından altı yaşa kadar detaylı olarak tutulan raporlarda köpeklerin alerji konumunda çocukları koruduğu görülmüşdür.Her üç çocukdan bir tanesinde alınan kan örneklerinde alerjiye karşı koruyucu unsurları araştırmaya devam edilmektedir.
Kim derdiki köpeklerin bizlere sadık arkadaşlığı yanında çocuklarımızın sağlığına da katkıda bulunacağı.
Bu gün dört ayaklı dostlarımız bizlerden beklediği sevginin karşılığını kat kat bize verdiği bir daha gözler önüne serilmişdir.
Saygılarla.

4 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Böyle bir çalışma yapıldığına memnun oldum. İnsanlara yarı şaka yarı ciddi söylerim hep. Kedi köpeğe alerjin varsa al evine bir tane geçecektir, diye. Hatta daha da ileri gidip kediyi bastır burnunu kokla, çek içine falan da diyorum. Bugüne kadar tavsiyelerim üzerine ölen oldu mu bilmem.

ERDIL dedi ki...

Sevgili Oya can kardesim ben ölmedigime göre kimse ölmez.
Ne yazik ki dört ayakli dostlara bazi iki ayaklilar öyle "neyse kalsin"
Sevgiler-Saygilar.

etki alanı dedi ki...

11 Nisan da dışarıda bulduğum kedi,evimize hareket ve neşe getirdi...
Boynumda uyuyor,mırıltısı en güzel müzikten daha etkili ve terapi gibi geliyor bana...Çocuklarımla birlikte ona yeni şeyler öğretmekten mutlu oluyoruz...
Mutluluk hormonu diyorum ben hayvanlara...Ölünmüyor...Üstelik benim gibi kanser atlatmış biri bile burnunun dibinden ayırmıyorsa kimse korkmasın..

Erdil bey,
Kaç gündür sadece yazı yayınlayıp çıkıyordum...Sizi ve Biyo'yu(hergün okuduğum için)okuyamamıştım..
Ne güzel konulara değinmişsiniz...Her yazınızı okuduktan sonra düşünmeye başlıyor insan....Ellerinize sağlık...
Saygılarımla,
TüTü

ERDIL dedi ki...

Eger bir seyleri sizlerle paylasabiliyorsam ne mutlu.
Cocuklar evden tasinmadan evvel
Onlarin besledikleri siralayayim.
B.kiz Fare,kertenkele,tavsan
O.kiz Kaplumba,Balik
Oglan.Köpek
Esim.Kedi
Ben.Beo.Konusan karga.kanarya,
Bir gün resimlerini yayinlarim.
Kedi-köpek ve fare'nin bir arada
oyun oynadiklari resimler.
Sevgilerle.