Perşembe, Temmuz 13, 2006

ORTA DOGU..

Ortadogu kaniyan bir yara.21.nci yüzyilin yüz karasi.Bu konuya politik yönünden girmek istemiyorum.Kimin ne kadar daha hakli olduguna da deginmek istemiyorum.Benim burada yazmak istediklerim insanlik yönünden olan kismi.Her gün insanlarin öldügü, barut ve duman
arasinda yasiyan, kan görmenin siradan bir sey oldugu,kadinlarin cigliklari, agitlari,cocuklarin
dogduklari güne pisman olduklari insanlar.Bir tarafta yokluk,aclik icinde yasiyan bir topluluk
adi Filistin.Benim aklimin erdigi günden beri yasam mücadelesi veren bu insanlar.Diger tarafta belki varlik icinde modern bir yasama sahip zengin, ama silahlar altinda yasamaya her an bir bonbanin patlamasi ve insan parcalarinin etrafa sacilmasina sahit,korku icinde yasiyan Israil.
Belki devletlerin kafalarinda bir cok idolojik sinirlar olabilir.Belki ileriye dönük bir cok planlar.
Ya sokaktaki insan onun istedigi birazcik huzur.Bir parca yasam,bir aile mutlulugu.Korkusuzca
Amerikan halki bu korkuyu bir kac binasinin havaya ucmasi ile halen yasamakta.Israil'i söyle bir inceledigimiz zaman ; Bir zamanlar bir harbin icinde olmamakla beraber.Ünüforma ve silah tasimadigi halde 6 milyon sokaktaki insani makinalinin namlusunda,gaz odalarinda,firinlarda kaybetti.
Bu ölen insanlar bir devletin icinden degil bir kitanin icinden toplanarak ölüme gönderildi.
Hic iitiraz etmeden sürüler halinde.Onlarin cocuklari,torunlari yemin ettiler.Bundan sonra bir tek israilli icin dünyayi yakariz.Belki gecmisi tarihin kollarina birakabilselerdi.Bu günkü korkulari olmiyabilirdi .Gelelim Filistinlilere 60 yildir Arap ve Israil arasinda sikisip kalmis
kimligini arayan bir topluluk.O günlerde doganlar hayatta kalabilmis iseler benim yasimda birer ihtiyar.Kan ve dögüsten,nefretten baska birsey ögrenemediler.Ic ice yasam mücadelesi vermeye calisan iki topluluk.Biri yasiyabilmek icin,digeri korkusuz günlerin hayalini bekleme umutlari. Iki dünya harbi gördük.Milyonlarca insan öldü.Sonra bir durgunluk 60 seneye vardi.
Adina sulh dedik soguk harp dedik,kendimizi aldattik.Rakkamlara vurdugumuz zaman orada burda ölen insan sayisi.Her iki dünya harbinden ölenlerden 20 milyon fazla.Acliktan ölenlerin sayisi ise 50 milyonu gecmis durumda.III.ncü dünya harbi adi gizli kalmis.
Simdi soracaksiniz, varmi bunun caresi ? Hastanin teshisini yapmisiz.Bundan sonra tedavi etmektir.Bu bir insanlik borcudur.Adi isterse Filistin olsun,isterse Israil benim icin ilk önce onlar birer insan.Yoksa her ölenin yerini bir digeri alir.O alan insanin gözlerinde göreceginiz tek sey vahsettir.O vahset bir gün sizide icine cekebilir.


Saygilarla.

Hiç yorum yok: