Perşembe, Temmuz 20, 2006

PANIK ATAK...

Bu konu da uzun zamandir.Sizlerle birlikte bir yazi dizisi yapmak istiyordum.Bu konu da ki tibbi yönleri ile degilde; yasamimiz icin de, bilinc alti her an bizleri böyle bir rahatsizliga itebilecek olan faktörleri tartisima acmak istiyorum.Yapacaginiz yorumlarda anonim kalmak istediginiz zaman lütfen coment'inizin basina anonim ibaresini yazdiginiz zaman.Yazmis oldugumuz bir okurumuz adi altinda yayinlanacak.Bu gün ve yarinki dizi de Tib.yönünden dok.ve Prof.lerin hastalik hakkinda topladigim bilgileri verecegim.Yanliz bizim analizimimiz bu konu olmiyacak.Paralel olarak her an bu rahatsizligin, yasantimiz icinde yasanip yasanmadigi.Buna karsi alabilecegimiz tedbirler neler olabilir.Belki bu yalpaze altinda sizlerin kendi bloglarinizda yazicaginiz harika fikirler.Bilim dünyasi bireylerin dogurgan fikirleri ile yasadigini biraz olsun hepimiz biliyoruz.Lütfen kullanicagimiz terimleri düz bir anlatim icersin de yazmaya calisalim ki.Her okuyucu kitlesine ulasabilsin.
Panik atak nedir?

Panik atak, aniden başlayan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleri olarak tanımlanır. Hastaların çoğu zaman “kriz” adını verdiği bu nöbetler yani panik atak birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve şiddeti 10 dakika içinde en yoğun düzeye çıkar. Çoğu zaman 10-30 dakika, seyrek olarakta 1 saat kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

Panik Atağının Belirtileri Nelerdir?

Göğüs ağrısı yada göğüste sıkışma
Çarpıntı, kalbin kuvvetli yada hızlı vurması
Terleme
Nefes darlığı yada boğulur gibi olma
Soluğun kesilmesi
Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecek yada bayılacak gibi olma
Uyuşma yada karıncalanma
Üşüme, ürperme yada ateş basması
Bulantı yada karın ağrısı
Titreme yada sarsılma
Kendini yada çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme
Kontrolünü kaybetme yada çıldırma korkusu
Ölüm korkusu
Bir panik atağında bu belirtilerden en az 4 yada daha fazlası bulunur. Dörtten daha az belirtinin görüldüğü ataklara ise kısıtlı panik atağı adı verilir.
Tib yönünden yarinda bu konuda bazi aciklamalari yazacagim.Ondan sonraki bölümler ise bizlerin gözlemler ve yazimlar olacaktir.
Saygilarimla.

Hiç yorum yok: