Pazartesi, Kasım 27, 2006

REENKARNASYON ... I



Yeni bir yazi dizisi .Zaman zaman bu konu bir cok konumlarda önümüze geliyor.Tabii ki her seferinde baska bir elbise altinda veya baska deyimler icersinde görüyoruz biz ise bu konuyu yalin adi altinda ele almaya calisalim.Bu konuyu üc bölümde ele alirsak.I.nci bölümde ne manaya geldigini.II.nci bölümde bu durumu yasadigini iddia eden kisilerin öykülerine.III.ncü bölümde ise dinlerin bu konuma bakisi olacaktir.
Neden bu konu diyecek olursak! Insanlarin bazi zayif noktalarinin birileri tarafindan nasil kullanildiginin ana temelllerinden bir tanesi , bilinmemezligin ve kararsizliklarin nelere dayatilarak,kiliflar altinda karsimiza cikmasi.Bu üc dizide okuyacaginiz derleme sadece bu konumda bir bilgi amaci tasidigidir.Yorumlar ise sizlerin düsüncelerinize bakis aciniza kalmistir.
Reenkarnasyon'un anlamı :)

Enkarne: ete (bedene) girmek
Reenkarnasyon: tekrar ete (bedene) girmek

Basit olarak anlatıldığında reenkarnasyon (tekrar doğuş, tekrar bedenlenme, ruh gezisi) ruhun, doğum ve ölüm sirkülasyonu sayesinde tekrar tekrar insancıl varoluşa geçmesi anlamına gelir. Amaç sonsuz tekamüle ulaşmaktır.

Bütün büyük dinler ve dünya görüşlerinin öğretilerinde bu sirkülasyonun, yani ruhsal boyuttan materyal boyuta ve tekrar ruhsal boyuta geçmenin, gerekli olduğunda yatar.
Ruhun öğrenmek zorunda olduğu tüm dersler ve görevler bittiğinde, yani tekamülü tamamlandığında ancak bu sirkülasyon sona erer ve ruh sonsuzlukta yerini bulur.

Her ruhun amacı o büyük tekliğe, bütünlüğe dönüştür. Burada artık iyiyi veya kötüyü, siyahı ve beyazı, karanlığı ve aydınlığı birbirinden ayıran tezatlık kuralı geçerli değildir.

Reenkarnasyon anlayışına göre yaşam bir okuldur ve bu okulda her insan ayrı bir sınıfta dersini öğrenmeye çalışır. Hayatımızda yaşadığımız krizler, zorluklar birer sınavdır. Ve eğer kendimiz üzerinde çalışır ve bu sınavları aşarsak, hedefimize ulaşmış oluruz.

Ruhların tekrar doğuşu ile ilgili katı bir kural veya sıralama yoktur. Bu tamamen öğrenilen veya öğrenilemeyen dersler ile ilgilidir. İnsan karmasını tamamlayana kadar yaşamda varlığını sürdürür. Yani hatalar veya kötü eylemler iyilerle yok edilene kadar.

Reenkarnasyon'a göre insan eski yaşamında aldığı tüm tecrübeleri ve farkındalıkları yeni yaşamına "getirir" veya "ilave eder" ki, bu yeni yaşamına olgunluk, maneviyat ve bilgelik kazandırabilsin.
Insanlar tekamül etmek için tekrar dogarlar. Ruh bütün evrenlere dagilmis olan Tanri Kanunlari'ni, insan bedenini kullanarak arastirir ve ögrenmeye çalisir. Fakat bu bilgi tek bir hayat içerisinde elde edilemez, çünki bilgi sonsuzdur. Ruhlar, evrenin her yerinde tekrar tekrar dogarlar. Her tekrar dogusunda biraz daha bilgi ve tecrübe kazanarak yükselir. Gerileme yoktur, yani insan gene insan olarak dogar; ceza olsun diye bitki ya da hayvan bedeninde dogmaz.Bir baska görüse göre ; Ruh, insan degildir; ruh, bitki ya da hayvan da degildir. Bunlar tekamül araçlaridir. Bunun için ruh, bitki, hayvan ve insan bedenlerini kullanir. Her tekrar dogus yeni bir role bürünmektir. Ruh, her seferinde dünya sahnesinde yeni bir rol oynar ve isi bitince çekilir.

Geçmis hayatlarimizi neden hatirlamiyoruz?
Çünki unutan bedene ait hafizadir; ruha ait olan hafizamiz hiç bir seyi unutmaz. Yeni bir bedenle, yeni bir hayata baslayan ruhun, dünya hayatinda basarili olmasi için geçmis yasamini unutmasi gerekir. Geçmis yasamlari hatirlamak, simdiki hayatimizin sebebini bilmek demektir. Halbuki dünya hayatinin gayesi, deneye yanila çaba göstermek ve tecrübe kazanmaktir. Bu sebeple geçmis hayatlarimizi unutmamiz büyük bir kolayliktir.

Geçmis hayatlar kendiliginden ve deneysel olarak hatirlanabilir.

Gerçek adalet tekrar dogusla saglanir. Çünki evrenin idaresi; bazi insanlara uzun ömür, zenginlik, saglik, güzellik ve sans dagitirken, bazilarina kisacik bir ömür, fakirlik, hastalik, çirkinlik ve bahtsizlik vererek keyfi davranan bir tanrinin elinde olmadigi gibi, tesadüflerin elinde de degildir. Evrende her sey Tanri'nin koydugu Kanunlar'la islemektedir. Tesadüf yoktur. Iste, gerçek adalet, Sebep-Sonuç Kanunu'na göre saglanir. Daima bir Tanrisal Dengelenme vardir. Yukaridaki maddi degerler, ruhun bilgi ve tecrübesini artirmaya yarayan vasitalar olup, hepsi dünyada kalacak olan göreceli degerlerdir.

Insan kaderini kendi olusturur. Çünki Tanri, varliklarini bu kabiliyette yaratmistir. Maddesel evrende her sey Sebep-Sonuç Kanunu'na göre yürür. Bu kanun geregi, ne ekersek onu biçeriz. Yasadigimiz bütün olaylar, basimiza gelen her sey, daha önceki hayatlarimizda yaptiklarimizin dogal sonucudur. Bir hayatin sonucu, gelecek hayati hazirlar. Bir hayat kendisinden önceki hayatin sonucudur. Tanri kimsenin alnina kara yazi yazmadigi gibi, kimseyi kayirmaz; dili, dini, cinsiyeti, irki ve milliyeti ne olursa olsun, bütün insanlar O'nun nazarinda birdir. Insan, kendi bilgi ve görgüsüyle sinirli hür bir iradeye sahiptir; yani seçme yapabilir. O halde Sebep-Sonuç Kanunu'na göre iyilik de, kötülük de insandandir ve asla bir adaletsizlik söz konusu degildir. Ne kadar istirapli olaylar yasarsak yasayalim, ne baskalarini ne de Tanri'yi suçlama hakkina sahip degiliz. Çünki her seyin sorumlusu insanin kendisidir. Seçmenin sorumlulugu insana aittir.

Insana hatalarindan dolayi ceza degil, telafi imkani verilir. Çünki mükemmel olan Tanri, mükemmel olan ruhu, maddesel tecrübesizliginden dolayi azarlamak ve cezalandirmak için yaratmamistir. Evrenin hiç bir kösesinde ruhu yakabilecek bir ates mevcut degildir. Dünyada beden vasi tasiyla tekamül etmekte olan ruh, dünyanin sartlari geregi ancak deneye yanila, hata yaparak bilgi edinebilmektedir.

Aslinda hepimiz kostümlü ruhlariz

Reenkarnasyon inancina göre ruhlar, dünya ya her gelislerinde degisik bir 'kostüm' giyiyor. Bu, bir önceki hayatlarinda yaptiklarina göre, insan da olabiliyor, havvan ya da bitki de... Kisacasi ruh, ilk hayatta 'ne ektiyse', ikinci hayatta 'onu giyiyor'...
Kisaca bir aciklamadan sonra yarin ki bölümümüzde eski yasamini hatirlayanlarin anlatimlarina verecegiz.
Saygilarla.

2 yorum:

zeyno dedi ki...

Harika bir konu Erdil Baba:))
Bu konu her zaman ilgimi çekmiştir, yazı dizini merakla bekliyorum..
Ve reenkarnosyana inanıyor muyum? Bana çok da mantıksız gelmiyor, olabilir diyorum, hatta bazı yaşanmışlıklar bunu başka türlü açıklayamıyor...

ERDIL dedi ki...

Zeyno Anne Bu konu tabii her kisi icin ayri bir görüs acisi tasiyor.
Böyle bir yazi dizisi hazirlama ma neden cogumuzun bazi konularda yaniltilara ugradigimiz zaman ki haleti ruhiyati ile ilgili bu yazi dizisini hazirlamamin bir nedeni ise bundan evvelki 5 duyu dizisinle biraz da baglantili olmasidir.Bu dizide objektif olarak topliyacagim.Bilgi demetini sunmaya calisacagim.Yorumlar düsüncelerin farkli olabilecegine inaniyorum.
Zeyno Anne Egitim sayfasi Aralik ayinda Sihhat'e birakiyor.Ona göre !...
Sevhilerle.