Cuma, Mayıs 12, 2006

CEHALET/CEHL/CEHELE..

Cehl arp.Ans. karsiligi : Bilgisizlik. Cehele dedigimiz de teki cogul yapiyoruz.Bu da birden fazlanin bir arada olmasi.Hayatimizin bir parcasi veya yasam dizesi.Filozofi yapmaya kalksak her halde tugla gibi degil, blok gibi kitaplara sigdiramayiz.
Peki kimdir bu cehl veya cehele ? Ben örnegin, yanlismi oldu? Her seyi biliyormuyum ? Yoo..
Peki siz biliyormusunuz ? Sakin benim gibi yoo.. demeyin , o zaman birden fazla oluruz
desenize su anda cehele olduk. Olsun biz de onu yasamda kalkan gibi kullanabiliriz." Kusuruma bakma,cehaletime ver"hani okullarin tümü , okudugum kitap sayisi bilmem kac;
Bir kilic darbesinde tek kelime ile dügümü cözdün.Sokratesi bile dag evinden sehre indirdin.Demekki bir yerde cehalet bizleri tetikliyici bir yasam tarzi.Epey ise yariyor. Varsayalim : Köse yazari gazetesinin kösesinde cok güzel yerinde bir yazi konduruyor.Alkis,
Bravo,birileri cikip cehl,cehele tam tersini söylüyor, artinin eksisi.Cahiller, hemen kaseyi altina bastik.Bizden degil artik onlar.
Yaziyi ikimizde okumusuz.Punt ikimizde okur yazariz.Bakalim ne kadar müsterek tarafimiz var?
Köselerimizi aliyoruz.Zorlama yok fikirlerde ,Uysallik, iyi niyet.Makalede okudugun gibi biraz dinlersen karsiliginda o kadar dinlerim.Paylasim. Ikimizde düsüncelerimizi yanimiza alip Ayni yolun ters istikametlerine ayriliyoruz.Dostluk, hosgörü.
Sakin bana öyle bakma cehaletin bu kadar iyi taraflari oldugunu, anlatmiyorum.Onun adi baska .Aptallik olur.Benim anlatmak istedigim,cehaletin bizlerin yasaminin bir parcasi olmasidir.
Ne derseniz degin Yalin kaldigi, kisir oldugu müddetce bize cok faydasi olmustur.Utanma hissini
zayifligimizi,bazen de bizi cengäver yapmistir.
Bu günlük bu kadar yazmaya kalksam sayfalarla bas edemem " Cehaletime ver, gerisini benden iyi biliyorsun"
Yarin II. bölümünde Cehele Cehl, dogurgan olursa. Kimlerle tanisiriz :)

Hiç yorum yok: