Cumartesi, Aralık 09, 2006

ACABA BIR GÜN II!..


Neden Organ Nakli ?
Organ nakli neden gereklidir. Hangi durumlarda organ nakli ihtiyacı duyulmaktadır? Hiç düşündünüz mü? Sizde potansiyel bir organ nakli ihtiyacı duyan hasta olabilirsiniz."Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı veya ölüden alınan yeni, sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir."
Herkesin Organı Herkese Takılabilir mi?
Günlük hayatımızda birçok şeyi seçiyoruz. Giysilerimizi, yediğimiz yemeği, arkadaşlarımızı, yaptığımız işleri... Ya vücudumuz? Vucudumuz içimizdeki organların farkında mı? Aniden başka birinin organı vücudumuza yerleştirilse tepkisi ne olacak? Vücudumuza nakledilecek organıların hangi özellikleri taşıması gerekli?" Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir.Cins, ırk, din, zengin-fakir ayrımı yapılmaz."
Bu Organlar Nereden Temin Ediliyor?
Belki şimdilik ihtiyacınız yok, umarız olmazda... Ama hiç düşündünüz mü? Organ ihtiyacı olan kişi bu organı nereden temin ediyor, yada ihtiyacınız olursa siz nereden temin edeceksiniz? Organlar marketlerde mi satılıyor yoksa Çin'den mi ithal ediyor?"Organ ve Doku Nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
1- Kadavra donör (verici) : Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması v.b nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken, beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı taktirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.
2- Canlı donör: Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır."
- Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.
Organ Bağışının Manası ve Önemi :
Organ bağışından ne kastediyoruz ? Organ bağışı, yaşarken yaptığımız bir bağış ama ölümümüzden sonraki bir uygulamayı yansıtıyor. Canlı vericilerden yapılan nakillerde organlarından birini ya da bir parçasını bağışlamak organ bağışı kapsamında mıdır ? Organ bağışının ailemizi ilgilendiren yönleri nelerdir ?"Kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.Sağlık Müdürlüklerinde
Hastanelerde,
Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet alımı sırasında)
Organ Nakli Yapan Merkezlerde,
Organ Nakli ile ilgilenen Vakıf, Dernek…v.s. kuruluşlarda organ bağış işlemi yapılabilir.
- Organ Bağışında bulunmak için ; organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir
- Organ bağışı yapanların, bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.
- Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.
- Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.
Bir Çoğumuzun Soğuk Baktığı Organ Bağış Kartı
Biz Türkler kültür olarak yardımlaşmayı seven insanlarız. Sevdiklerimiz için çoğumuz canımız veririz. Ama nedense önümüze organ bağışı için bir kart konulduğu zaman tereddüt edenlerimizde oluyor. Halbuki bir bilseniz bu kart bir sembol olmaktan öteye gitmemektedir. Ayrıca organlarınızı siz değil, sizin geride bıraktıklarınız bağışlamaktadır. Bu bölümü itinayla okumanızı gönülden rica ediyoruz.
Güven Neden Çok Önemli ?
O anda birisi gelir ve o denli sevdiğimiz o insanın organlarını bağışlamamızı ister. İçimizden onu dövmek gelir. Bizi anlamadığını ve acımızı hiçe saydığını düşünürüz. “Koyun can derdinde kasap mal derdinde” diye geçiririz içimizden.
Organ Bağış Kartının temsil ettiği sembol belkide aynı zamanda hayatı ve sevdiklerimizi de temsil ediyor olabilir mi?
Ölümden Ne Kadar Sonra Organlar Alınabilir ?
Her ölümden sonra organların kullanılması ne yazık ki mümkün olamamaktadır. Hangi şekillerde ölüm vuku bulduğunda organların kullanılabileceği büyük önem taşır. Böylelikle kamu oyunda sıkça konuşulduğu gibi deprem gibi felaketler sonrasında cesetlerin organlarının alınmasının mümkün olmadığı da anlaşılmış olur.
Beyin Ölümü Nedir ?
Beyin ölümü kesin olarak tam bir ölümü ifade eder. Bunun şüpheye mahal bırakmadan anlaşılması herkes için büyük önem taşır. Bir yakınımızı kaybettiğimizde, bazen toprağa verdikten sonra bile öldüğüne inanamıyoruz. Dolayısıyla böyle bir kavramla karşılaştığımızda aklımızda soru işaretlerinin kalmamış olması gerekiyor.
Örneklerle Beyin Ölümü :
Beyin ölümü kavramını anlayabilmek için bazı örneklemelere ihtiyacımız olacak. Bilimsel olarak hiç bir kuşku bırakmamacasına kesin olmasına rağmen anlaşılması bazı zorluklar oluşturabilir. Bu konudaki tereddütlerin karşılıklı yazışma ve sorularınızla da giderek ortadan kalkacağına inanıyorum.
Beyin Ölümü, Bitkisel Hayat ve Komaların Farkı :
Beyin ölümünü benzer bazı olgulardan ayırdetmek gerekir. Böylelikle beyin ölümünün anlaşılması da daha kolaylaşacaktır.
Beyin Ölümüne Kim Karar Verir ?
Beyin ölümü teşhis edilirken yanılınılabilir mi ? Harehangi bir yanlışlık yapma olasılığı var mıdır
Organ Kaçakçılığı - Ticareti

Türkiye'de tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlarla organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve nakli, 29 Mayıs 1979 tarihinde yürürlüğe giren 2238 sayılı "Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanun" hükümlerine tabidir. Bu kanunla kimlerin organ ve doku bağışında bulunabileceği, şartları, sağlık kurumlarının organ ve doku nakli gerçekleştirebilmesi için nasıl izin alacağı, söz konusu nakli gerçekleştirecek doktorların yükümlülükleri ve cezai sorumlulukları düzenlenmiştir.

Söz konusu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikle, hangi kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşların, hangi tür doku ve organ naklini gerçekleştirebileceği Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmekte ve uygun görüldüğü takdirde Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla açılmasına izin verilmektedir.

Diğer taraftan, 2000 yılında Palermo'da imzalanan Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin EK-2 protokolü gereğince Türkiye hukukunda ihdas edilen însan Ticareti 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda 80.madde ile düzenlenmiş ve bu tür fiilleri işleyenler hakkında hapis cezaları öngörülmüştür.

Türkiye'de, bu konuda güvenlik güçleri ve Sağlık Bakanlığı görevlilerince tespit edilmiş olaylar incelendiğinde; organ kaçakçılığı konusunda alınan tedbirlerin etkinliği ve tespit edilen olayların, sanıldığı gibi vatandaşlarımızın uyutularak veya kaçırılarak gerçekleştirilmediği görülmektedir. Kültürel ve sosyal sebeplerden dolayı oluşan kimi çekincelerin yanı sıra, Türk vatandaşlarının organ ve doku nakli konusundaki yeteri kadar bilinçlendirilmemesi de organ ve doku kaçakçılığını besleyen nedenlerdendir. Türkiye'deki durum, az da olsa, bu tür nakillerin gerçekleştirildiği yer şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi, Türkiye bölge ülkelerine göre tıp alanında gerek ekipman gerekse uzman açısından iyi bir düzeyde olması ve Türkiye'de gerçekleştirilecek ameliyat bedelinin Kuzey Amerika ve Batı ülkelerine göre daha ucuz olması sayılabilir.

Bu gün gelismis ülkelerde eger kaza veya diger bir baska nedenler icersinde yasamlarini tibben kaybeden canlilarin organlari.Sorulmadan alinarak.Anonim olarak
Organ bekliyen kisilere takilmaktadir.Ister bagis karti olsun veya olmasin.Tabii bu durum bazi kanuni cerceveler icersinde olmaktadir.Eger yaniniz da organ bagisi yapmiyacaginiza dair bir belge bulunmuyorsa.
Eger bir Örnek verecek olursak Avusturya sinirlari icersinde Trafik kazasinda Tibben ölüm halinde isterse bu kisi Yabanci uyruklu olsa dahi organlari alinip diger organ bekliyen kisilere verilmektedir.Bazen Avrupali Türklerin bu ülkeden transit gecerken
kaza sonucu hayatlarini kaybettikten sonra cenazeleri vatanlarina getirildigi zaman bazi organlarinin olmadigi görülmüstür.Tabii ki eger kisi üzerinde organ bagisinda bulunmiyacagina dair bir resmii belge olmadigi taktirde.
Belki bu durum bizlerde de uygulanmasi ile bir cok hayatin tekrar yasama dönmesini sagliyacaktir.Dizi boyunca bu konuya deginmeye calistim.Bir yerde de Organ Mafyalarina da büyük bir darbe olacaktir.Bir seyler anlatabildim mi!..
Bundan sonra bu konu sizlerin Tekeline kaliyor belki sizlerde bazi seyleri düsünür bazi hayatlara can verebilirsiniz.Kimin ne zaman nerede ne olacagi belli degildir.Belki bir aday belkide bir kurtaricisiniz. Bu konuda yazilacak o kadar sey varki bir bakima bu konumu burada birakmayi uygun görüyorum.Sikici bir duruma düsmemesi nedeniyle, yukarda bazi noktalari soru cevap seklinde biraktim.Eger o sorular hakinda daha genis bilgi edinmek isteseniz sorun ilerdeki yazilarin icinde veya müsterek Sitemiz Saglik sayfasinda yazalim.
Sevgiler ve Saygilarla.

Hiç yorum yok: