Cuma, Aralık 01, 2006

ACARISTANBULDA BIR SANATTIR YASAMAK...




Yukardaki baslik.Eger bir villa satin almak isterseniz.Acaristanbul.com sitesine girdiginiz zaman
orada yasamanin nasil bir sanat oldugu yazisini görürsünüz.Cok yerinde bir tanitim.15 Milyon insanin gözü önün de.Orman kanunlarinin ne kadar hasas oldugu bir ülkede.Istanbul'lunun nefesi cigeri ne demekse !. Catir catir yok edilerek.Böyle Villarin yapilmasi tabiki bir sanattir.
Girisi gördügüm zaman arabayla vatana gelirken o kadar yolu kat ettikten sonra Kapikuleden giristeki kapi gibi bir görünüm.Anlamadigim bir konu var bu kadar heyecan ne kiiii...
Sanki buna benzer bir durum daha evvel olmamis gibi.Yok yok hikayeyi asagida (TSI haberlerinden okuyun).Bu arada bende Meydan Larusa bir bakayim ORMAN nedir diye.
Kusura bakmayin bende kafa kafa degilki tipki Odun.Eh bu kelimeninde Agacla bir ilgisi vardir herhalde.


Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Acaristanbul villalarıyla ilgili olarak, ormanlık alanda yüzde 6 olan yapılaşma izni yüzde 96'ya çıkartılırken bakan olmadığını belirterek,(*1) ''Benim siyaset anlayışımda seyirci olmak yok. Bizden önceki olaylar. Herhalde birileri seyirci kalmış'' dedi.
Pepe, bakan olduğu ilk günlerden itibaren konuyu merkez ve taşra teşkilatıyla müzakere ettiğini ve olayı yakından takip ettiğini kaydederek, ''Acarkent ve Acaristanbul ile ilgili olarak yeni biliyor, yeni adım atıyor değiliz'' diye konuştu.
2003 yılı başında projeyi yapanların kendilerine gelerek ön izinleri olduğunu, bunu kesin izne dönüştürüp burada inşaat devam etmek istediklerini söylediklerini anlatan Pepe, ''Onların daha önce sicili bozuk oldukları için yüzde 6 yapılaşma hakkını son derece suistimal ve istismar ederek bunu yüzde 96'ya çıkarmışlar. Ben bunu yerinde ölçtürdüm. Müfettişleri gönderdim. Konuyla alakalı, benim elimde koskoca dolu bir klasör var. Kendileri ve bütün makamlarla yapılan yazışmalar, mahkeme tutanakları, takipsizlikler, itirazlar... Bu, uzun bir süreç..." (*2)dedi.
"5 Mayıs 2005'te, kontrol için oraya giden arkadaşlarımızı içeri sokmadılar"(*3) diyen Pepe, "Daha sonra İstanbul Valiliği ile görüştüm. Valilikten aldığımız kolluk kuvvetleriyle, girip gerekli tespitleri yaptık. Şu anda inşaat durmuş vaziyette. 4 yıl durduk durduk da en sonunda böyle bir şeyi gündeme getirmiş değilim. Bu ve benzer konularla bakan ve bakanlık olarak üzerimizdeki sorumluluğun farkındayız. Bunun da gereğini yapıyoruz. Ne pahasına olursa olsun, yapmaktan da geri durmayacağız'' açıklamasını yaptı.
Pepe, gelinen son durum konusunda, mahkemelerin vereceği karara göre yol haritasını yeniden şekillendireceklerini söyledi.
Acaristanbul ile ilgili 2002, 2003 ve 2004 yıllarında yapmış oldukları işlemler olduğunu anlatan Pepe, ''2005 yılında yaptığımız işlemde, tabir caizse ip kopmuştu'' dedi.
Pepe, 5 Mayıs 2005'te Acaristanbul inşaatına başlandığına dair istihbarat aldıklarını anlattı.
"Benim orada villam yok" (*4)
Bir gazetecinin, eski orman bakanının orada villası olduğunu söylemesi üzerine Pepe, ''Valla benim yok arkadaşlar. Ne orada ne başka yerde evim, yerim yok. İstanbul'da o tür yerlerle alakalı hiçbir yerde bir santimetrekarem yok'' dedi.
Pepe, konuyla ilgili tehdit alıp almadığının sorulması üzerine, ''Devletin hiçbir bakanını kimse tehdit edemez'' karşılığını verirken, ''Genel Müdür tehdit almış ama...'' denmesine ise ''Almışsa gereği yapılmıştır. Devletten daha güçlü kimse yok'' dedi.
Bakan Pepe, 'Acarkent ve Acaristanbul gibi Türkiye ve İstanbul genelinde başka örnek olup olmadığı' sorusunu yanıtlarken, ''Biraz daha sabredin, dişinizi sıkın'' (*5)dedi.
Doğa ve Çevre Derneği tepkili
Doğa ve Çevre Derneği Genel Başkanı Nevzat Ceylan ise, ''Acarkent'teki villa ve daire sahipleri araştırılmalıdır'' diyerek, bu bölgede yaşananların 'orman yağması' ve 'yeşil alan talanı' olduğunu belirtti.
Yeşile yapılan talana el konulması gerektiğini ifade eden Ceylan, ''Acarkent ve Acaristanbul'daki yapılaşmanın tekrar ölçülmesini ve yüzde 6'yı geçen yapılaşmaya resmi kılıf hazırlayanlardan hesap sorulmasını umut ediyoruz. Ayrıca, Acarkent'te ve Acaristanbul'da villa ve daire sahiplerinin araştırılmasını talep ediyoruz'' dedi.
Türkiye Ormancılar Derneği Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada da Türkiye'deki ormanların bazılarında 'çok büyük rantlar' sağlanarak yapılaşmaya gidildiği belirtildi.
Açıklamada, ''Yürürlükteki yasa ve diğer mevzuatlar aynen devam ettiği sürece, Acarkent, Acaristanbul gibi kentlerin gündemden düşmeyeceği, ileride de yeni kentlerin gündeme oturacağı kaçınılmazdır'' denildi.
“Ekibin görevini yapması engellendi”
Beykoz Orman İşletme Şefliği Toplu Koruma ekibince, Serdaroğlu Özel Ormanı'na koruma ve kontrol için gidildiğini ifade eden Pepe, özel orman görevlilerince ekibin koruma ve kontrol görevini yerine getirmesinin engellendiğini vurguladı.
Pepe, ''İdaremizce, Acarlar İnşaat Taah. San ve Tic. A.Ş. aleyhine ihtiyati tedbir talepli Serdaroğlu Özel Ormanı'nda tapuda kurulmuş olan kat irtifaklarının iptali ve kayıtlardan terkini talebi ile Beykoz 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açılmış olup, halen sürmektedir'' diye konuştu.
“Bu firmanın sicili bozuk”
Serdaroğlu Özel Ormanı'ndaki inşaatın durduğunu, 1.5 yıldır faaliyet olmadığını bildiren Pepe, 1986-1987 yıllarındaki Acarkent projesini de aynı firmanın yaptığını belirtti.
Pepe, ''Acaristanbul denilen, Serdaroğlu Özel Ormanı'ndaki projeye itirazımızın özünde saklı olan şey şudur: Bu firmanın sicili bozuk. Daha önce yüzde 6 olarak aldığı hakkı suistimal etti, yüzde 94'lere çıkardı. Bunu, Sait Molla Ormanı'nda yaptı'' diye konuştu.
Sait Molla Ormanı'nda izinli sahanın 57 bin 907 metrekare olmasına karşın, 907 bin 215 metrekarenin kullanıldığını bildiren Pepe, Sait Molla 1'de Beykoz Konakları, Sait Molla 2'de Acarkent'in bulunduğunu söyledi.
“Bırakın ormanı, tek ağaç göremezsiniz” (*6)
Pepe, Beykoz Konakları için bakanlığından hiçbir izin alınmadığını belirterek, ''Ne Acarkent'te ne Acaristanbul'da kaide, hak, hukuk, mevzuatın hiçbirisi dikkate alınmadan, dümdüz yollarına devam ettiler. Acarkent'i havadan görseniz, bir zamanlar özel orman olduğunu söyleyemezsiniz; bırakın ormanı, bir tek ağaç göremezsiniz. Beton alanına dönmüştür. İstanbul'da veya başka illerde ormanlar için kötü emelleri olanlar olabilir. Karşı durmak, boynumuzun borcudur, Anayasal ve yasal görevimizdir'' dedi.
Devletin giremediği yer olmaz”
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, devletin giremeyeceği yer olmadığını söyledi
• "Acarkent'te hak hukuk dinlenmedi"
Beykoz sırtlarındaki Acaristanbul villalarının ruhsatı ile ilgili tartışma sürüyor. Konu Bakanlar Kurulu toplantısı çıkışında Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'e de soruldu. Çiçek, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin “İçeri giremedik” iddialarının aksine, “Devletin giremediği yer olmaz” dedi. (*7)

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, İstanbul'da Beykoz sırtlarındaki Acaristanbul villarıyla ilgili tartışmalara son noktayı “devletin giremediği yer olmaz” diyerek koydu.
Oysa Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, müteahhit İsmet Acar'ın Beykoz'da yaptığı Acaristanbul villarını denetlemek için giden orman muhafaza memurlarının silahlı kişilerce içeriye sokulmadığını söylemişti.
Sihirli Kelimeler
(*1) Milattan önce Milattan sonra.
(*2) Ati alan Üsküdari gecer.
(*3) Agacin olmadigi yerde Ormancinin isi ne ki.
(*4) Vallahi benim de yok.
(*5) Sizi bilmem benimkiler takma. ha ha ha.
(*6) Dogruyu söyliyeni dokuz köyden kovarlar mi ???
(*7) Sizlerin her söglediginize sonuna kadar inaniyoruz.Ikisi de dogrudur...
Saygilarimla.

Hiç yorum yok: