Perşembe, Aralık 14, 2006

MÖNÜ'de NE VAR ?


Yemek şirketlerinin halka kanser yapan atık yağları yedirdiği açıklandı

KANSEROJEN etkisi nedeniyle sabun ve hayvan yemi sektöründe kullanımı yasaklanan atık yemeklik yağların, hala, özellikle kayıt dışı üretim yapan yemek ve yem sektöründe kullanıldığı öne sürülüyor.

Biyodizel üretimi için atık yağ toplama lisansı bulunan 3 firmadan biri olan olan Ezici Yağ Sanayi Biyodizel ve Enerji Üretimi Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ezici, 'Atılması gereken yemeklik yağlar tekrar merdiven altı yemek sektöründe kullanıldığı için, toplayacak yağ bulamıyoruz' dedi. Özellikle tulumba tatlısı kızartılan yağların tenekesi 7 YTL'den yemek firmalarına satıldığını ifade eden Mustafa Ezici, firma olarak 1200 noktadan atık yağ toplamalarına karşın, aylık toplanan yağ miktarının kışın 50, yazın da 70 tonu geçmediğini söyledi.

Atık yağı bertaraf etmek isteyen yemek firmalarının, her atık yağ çıkışında belediyelerden 5 YTL'lik form alıp doldurmak zorunda olduğunu, bunun iş yükü getirmesi nedeniyle, atık yağdan bile para kazanmak niyetinde olan firmalar tarafından yapılmak istenmediğini anlatan Ezici, beyan formu uygulamasından vazgeçilmesini önerdi.

Kar ediyorlar

Biyodizel amaçlı atık yağ toplama lisansı olan Palmiye Biyoenerji San. ve Ticaret Ltd. Şti'nin çevre mühendisi Derya Dizman da, yemek firmalarının ruhsat alabilmek için atık yağ toplayan firmalar ile sözleşme yaptığını ama uygulamada bu yağları tam olarak teslim etmekten imtina ettiklerini söyledi. Firmaların bu yağları 'atık' olarak görmeyip, hala litresi 30-40 YKr'den sattıklarını belirten Dizman, 'Sabun ve yem sanayinde bile kullanımı yasak olan atık yağları, bu kadar para verip alanlar, mutlaka kar edecek şekilde kullanıyorlardır' diye konuştu.

Ucuz yemek riskli

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Bozdağ da 'Biz üyelerimize, atık yağları tekrar kullanmadıkları konusunda kefiliz. Ama, sektörde kayıt dışı çok fazla. Biz de bunlarla mücadele ediyoruz. İşçiye verilen yemekle lüks lokantalarda sunulan yemeğe aynı, yüzde 18 KDV uygulanıyor. Yüksek KDV, kayıt dışılığı teşvik ediyor. Haksız rekabete neden oluyor. Tüketicilerin de haksız rekabete karşı duyarlı olması lazım. Fiyatı 3 YTL'nin altındaki tabldot yemek, insan sağlığı açısından risk taşıyordur' dedi.

Yem sektöründe kullanılıyor

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Hakkı Erdoğdu ise geçen yıl haziranda yapılan düzenleme ile kanserojen etkisi nedeniyle yem sektöründe atık yemeklik yağların kullanımının yasaklandığını hatırlattı. Ancak, yem sektöründe kayıt dışı üretimin fazla olduğunu, ayrıca isteyen işletmenin kendi yemini üretebildiğini anlatan Erdoğdu, denetimlerin yetersizliğinin de etkisiyle, yem sektöründe hala atık yağların kullanıldığını tahmin ettiklerini söyledi.
Tercüman.
Sorular Cevaplar.
SORU : Ne kadar Yemlendik ?
CEVAP: Gecen seneye kadar.Demeye calisalim!.... mi
SORU : Bir tabak kansorejen kac para?
CEVAP: Cok hesapli 3 YTL bile tutmaz.Arzuya bagli!...
SORU : Merdiven alti ne demek.
CEVAP: Sende amma cok soruyorsun.Mutfagin yeni adi.
SORU : .............!
CEVAP: Sen ne istiyorsun biz burada Nufus patlamasini önlüyor.Bizim sayemizde
Hastaneler ilac sanayii.Saglik binlerce kisi ekmek kapisi.Her seyden önce yataginda ölüyorsun.Düsün bir kere Trafigi,Serseri kursunu.
SORU : Son bir sorum daha olacak peki sizi anliyoruz bir yerde amme hizmeti de sayilir.Bundan biraz daha hesapli bir sey daha varmi merak iste.
CEVAP: Yuh be sen nerede yasiyorsun.Olmaz olurmu hemde bedeva.
SORU : Ne ki ?
CEVAP: Insanin degeri onu yaninda bedava veriyoruz.PROMOSYON (Dogrumu Yazdim)
Saygilarla

Hiç yorum yok: