Çarşamba, Aralık 20, 2006

NILÜFER (Lotus Çiçeği)





'' kökleri ölümsüzlüğü, sapı hayatı sembolize eden nilüfer çiçeği (lotus) anadolu motiflerinde; geçmişin, geleceğin ve bu anın simgesi olarak kabul edilir.''
Lotus Çiçeği ; İnsanlık tarihinin bilinen ilk ve en büyük uygarlığı olan Mu uygarlığının sembolü Lotus çiçeği dünyanın bilinen ilk çiçeği olma özelliğine sahiptir.
Günümüzde nilüfer çiçeği olarak da bilinen Lotus, bataklıkta bile yetişebilen ve her koşulda saf ve temiz kalmayı başarabilen bir çiçektir . İnsanın var oluşundan bu yana varlığını sürdüren Lotus çiçeğinin evrendeki bütün sesleri de içinde barındırdığı bilinmektedir.Lotus çiçeği üzerinde yer alan yeşil ve mavi renkler de sevgi, barış ve uyumu sembolize etmektedir.
Nilüfer: (Weisse Seerose / Nénuphar / White water lily) Nilüfergiller familyasindan, Nymphaea ve Numphar cinsinden su bitkilerine verilen genel addir.

Beyaz Nilüfer (Nymphaea alba): Göllerde, durgun sularda yetisen, rizomlu, çok yillik otsu bir bitki. Yapraklari su üzerinde yüzücü, yuvarlak ve kalp seklinde tabanlidir. Çiçekler, Temmuz-Agustos aylarinda su yüzeyinde açar, büyük ve beyaz renklidir.

Sari Nilüfer (Nuphar luteum): beyaz nilüferle birlikte yayilis gösterir. Beyaz nilüferden, çiçeklerin sari renkli ve bes parçali olmasi ile ayirdedilir.

Kullanildigi yerler: Daha çok havuzlarda süs bitkisi olarak yetistirilir. Her iki türün kökleri kabiz edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatistirici ve uyusturucudur.


''-Zerafetin eşsiz! '' der. Hüzün yatar pusuya.
Kudretin kalemininden, çizilmişsin nilüfer.
Yıldızların vurduğu durgun karanlık suya,
Yapraklara taç olup dizilmişsin nilüfer.

Gizemine vurulmuş, rüzgar suskundur belli.
Perde perde yükselen, göl üstünde buğunun.
Hüzün düşmüş kalbine, kim sunar bir teselli?
Daha güzelsin diye, boynu bükük kuğunun.

Saygilarla.

Hiç yorum yok: