Perşembe, Haziran 08, 2006

COCUK OYUN YERLERI.

ÖNSÖZ: Size Bahcivan'in önce kim oldugunu tanitmak istiyorum.Nasil olunur? Ne isler yapar.
Tabii bu benim su anda yasadigim memleket icin gecerlidir.AB sinirlari icersinde diye basladigim zaman Türkiye de atmis oldugu imzalarla aynen uymak zorundadir.Bahce iscisi olabilmek icin 10 siniftan sonra 3 sene meslek okulunda okumasi lazimdir haftanin bir günü sinifta diger 4 günü ise Her hangi bir firmada pratik yapmasi lazimdir bu 3 senenin sonunda.Meslek Baskanligi tarafindan yapilan imtihan sonunda. Diplomasini alarak Bahce iscisi olur.Eger Bahcivan olmak istiyorsa iki senelik bir okul dönemi daha görmesi lazimdir.O zaman Bahcivan sifatini alir isterse kendi is yerini acabilir.Ve ögrenci yetistirebilir.Iki sene daha uzattigi taktir de Doga ve Cevre arsiteki,Ziraat Mühendisi,Orman Mühendisi gibi sifatlari alir.Peki Bahcivan ne is yapar nelerden sorumludur?Planlamis bir alanin insasi ile yetkilidir Yesil saha alani icersindeki her sey.Bu demektir ki bir sitenin yollari,Araba Park yerleri,Yüzme havuzlari,Spor tesisleri, ve cocuk oyun yerleri nin insasi onun ögrenmis oldugu meslegin icersinde dir.
Bu sekilde Bahcivani biraz olsun sizlere tanittim.Onun icin bilhassa kücük cocuklari olan anneler icin bu yaziyi yazmak istedim.AB standardlari icersin de bu Türkiye icin de gecerli!.. Bir cocuk alani nasil olmalidir ve cocuklarimizi götürdügümüz zaman nelere dikkat etmeliyiz.
1.Oyun gereclerinin Firmalar tarafindan planli sekilde kurulmasi, ve gerecin kac m2 alana sahip olmasi.Minum iki gerec arasindaki mesafe 2 metreden asagi olamaz.Bu cesitlerine göre degisir.
2.Tirmalinan merdivenlerin arasi 16 ila 18 cm fazla olamaz,keskin kenarlarin plastik veya diger maddelerle kapli olmasi lazimdir.Kaykaylarin bitim mesafesi kum,veya agac kabuklari ile kapli
olmasi, cocuklarimizin oynadigi alan icersinede hic bir ev hayvaninin sokulmamasi.Mecburiyet karsisinda ipinin en az vucut mesafesinden 50 cm. olarak tutulmasi.Kumun her sene havalandirilip dezenfekte edilmesi numune alinarak her sene kontrolden gecirilmesi,her 3 veya 5 yil arasi en az 50 cm kadar tamamen degistirilmesi.Anneler tarafindan oyun araclarinin devamli olarak kontrol edilmesi .Arizali gördükleri gerecleri dehal iptal edip bu bir bantda olur.En yakin sorumlu belediyeye bildirilmesi.Tekrar ediyorum ilk sorumlu kisi annedir ilk önlemi anne almak zorunda dir yapmadigi taktirde suca ortak olarak görülür.24 saat icersinde durumun düzeltilmesi veya Parkin cocuklara kapatilmasi.Bunlara dikkat edilmedigi taktir de.Kazalarin cogu ölümcül olmaktadir.Belediyelerimiz bu parklardan sorumlu olup kontrol mühendisleri tarafindan senelik kontrolü yapildigina dair bir tutanagi vatandasin müracaati aninda göstermekle yükümlüdür.
Cezalara gelince .Buradaki ihmal ve hatalar Hapis cezasi ile cezalandirilir.Kati surette para cezasina cevrilmez.En azi 3 ay dan olmak üzere duruma göre 5 seneye kadar verilir.(Bu Türkiye ceza kanununda daha degisik olabilir.)
Daha sonra size zaman zaman daha degisik konularda bilgi verecegim.
Unutmiyalim o cocuklar bizim cocuklarimizdir.En önemli konulardan bir tanesi de Cocuk oyun yerlerinin civarina hangi fidanlarin dikilmesi konusudur.Bir de unutmadan söyliyeyim en utanc verici sey cim alanlaridaki o yazilardir.CIMLERE BASMAYINIZ. O cimler bizim üzerine oturup cocuklarimizin kosup oyniyacagi sahalardir.Unutmayin ki futbol böyle sahalarda oynaniyor.Yol
olarak kullanilmadigi taktir de tabii kirletilmedigi taktirde diye yazmiyorum.

Saygilarla

Hiç yorum yok: