Pazartesi, Haziran 05, 2006

FORSYTHIE


Bahar müjdecisi.Bahcelerimiz de sari cicekler acan bir fidanimizdir.Cicek acma zamani Mart Nisan aylaridir.her türlü iklim sartlarina dayinikli bir fidandir.Toprak konusunda seciciligi yoktur.Her 2-3 senede budanmaya ihtiyaci vardir.Olleaceae ailesinden gelmekte olup .Yörelere göre Altin can veya Sari leylak diye adlandirilmistir. Ana vatani Cin olup Japonya üzerinden Avrupa ya gelmistir.Kis aylarinda uclari dikey olmiyan bazi dallari kesilip vazomuza koydugumuz zaman kisinda Bahari yasiyabiliriz.Cok az zehir tasimaktadir.Bunun Insan ve Hayvanlara bir etkisi yoktur.Daha cok böceklerle ilgilidir.
FRAGARIA VESCA

Dag cilegi olarak anilir. Mayis ayindan baslayip yaz sonuna kadar kirmizi renkte bir meyve verir.Daha cok killi topragi sever kirlarda daglik bölgelerde doganin ormanlarin en güzellerinden biridir.Bir vitamin bonbasi oldugunu unutmamak lazimdir.( 100 gr.da 50 mg)Yapraklari da mide ve barsak bozukluklarin da.Agiz iltihaplarinda gargara olarakta kullanilabilinir.Taze olarak yenildigi zaman ,Karaciger,safra taslarina,kalp ve bronjite iyi geldigi bilinilmektedir.
ALOE


Afrika kökenli olup odalarimizi süslüyen saksi ciceklerimizden biridir.Zehirli olmasina ragmen insan üzerinde bir etkisi yoktur.Daha cok kedi ve kuslarimiz daBöbrek rahatsizligina yol acabilir. Tibda 60 cesit rahatsizliga karsi kullanilmaktadir.
BEGONIA GRACILES

Begonia graciles ve Begonia rex cicekleri zehirli olan ev ciceklerimizdendir,Calciumoxalate ve Oxalsäure ihtiva eder,bu da kasinti,kusma,kanli ishale yol acar.Evcil hayvanlardan Atlar,kedi,köpek, tavsan kobay artlari ve kuslarimiz icinde gecerlidir.Begonia artlarinin hepsinin zehirli oldugunu
sanmamakta fayda vardir.Yukarda isimleri verdigimiz cesitlerinin cicekleri zehirlidir.St Domingo da 1638-1710 seneleri arasinda yasamis bir Fransiz tarafindan kesfedilmis olup adinida ondan almistir.M.Begon

Saygilarla

Hiç yorum yok: