Perşembe, Ağustos 31, 2006

CORYLUS/FINDIK


Blog kardeslerimin baslattigi Findik kampanyasina onlarin yazmis oldugu birbirinden.Güzel tariflerine bende Findigi biraz olsun tanitmakla katilmak istiyorum.Bir kac bölümle Findigin Botanik olarak cesitlerini Tarihteki yerini ve Yabanci literutarlar da Türk Findiginin aldigi yerle ilgili bilgi vermeye calisacagim.
Betulaceae ailesinden gelen Calimsi ve Agac sinifinda odunsu bir bitkidir.10 kadar cesidi vardir.Bunlardan en cok avellena cinsine rastlanmaktadir.Chinensis Cin findigi; Agac Findigi seklinde olan Colurna; Himalaya Findigi Jacquemonti;Lamberts maxima;Pontinische, pontica;Japon Findigi,sieboldiana...
Sert bir kabuk icersinde bulunan yagli cekirdegi sevilerek yenilen bir meyvadir.
Bugün Karadeniz,Akdenizin kismi bölgelerinde.Fransa ve Güney Almanya da yetismektedir.Tabii Amerika ve diger bölgelerde de yapay olarak yetistirilmeye calisilmaktadir.
Bu gün Dünya'ya % 75 gibi bir oranla bu meyveyi ihrac eden ülke Türkiye'dir.Ihrac 90 ayri ülkeye kadar cikmistir.Türkiye de yetistirilen Lamberts cinsi tamamen kultürlestirilmis olup kendine haz bir Findik üretiliciginde yerini almistir.Bu günki maddi yönden 700 milyonluk bir döviz kapasitesine ulasmis durumdadir.Findik alicilarinin basini Almanya cekmektedir.Bu gün Türkiye deki bu alan 700 bin hektar dir.Diger ülkelerin ekim toplam alanlari yanlizca yekün miktari 950 bin hektar kadardir.Bu Ülkeler Italya,Ispanya,Yunanistan,Gürcistan,Azerbeycan ve Amerika'dir.
Türkiye kalite ve ucuzlugu nedeni ile ilk sirada bulunmaktadir.Sizlerle bu hafta icersinde Tarih deki yerini ve baska hangi alanlarda kullanildigini ve diger cesitleri hakkin da botanik bilgiler vermeye calisacagim.

Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

Saygilarla.

Hiç yorum yok: